w ogóle się z Tobą nie zgadzam.. uważam że są to zjawiska jak najbardziej normalneczęściowo zjawiska paranormalne.
..i tu też sie z Tobą nie zgodzę...przeczytaj jakąkolwiek książkę (najlepiej kilka, bądź kilkadziesiąt) i zredukujesz w znacznym stopniu te Twoje 100% :) zazwyczaj są to ludzie którzy mają ówNajistotniejsza różnica między np. o.Pio a szamanami polega na tym, że o.Pio rzeczywiście pomagał i nigdy nie szkodził. Szamani praktycznie w 100% przypadków zajmują się nie tylko pomocą, ale i szkodzeniem.więc szkodzić nie mogą za wiele... w zależności od kultury i celów działania.. (owszem są i takie ze szkodliwymi , ale nawet Voo Doo jest to skromny odsetek)nadnaturalny dar pochodzący od Boga
Wielu Twoich "Szamanów" to osoby głęboko wierzące...
Inna sprawa jest gdy zdamy sobie sprawę z tego jak wielu jest oszustów , ale tych ani Szamanami ani Uzdrowicielami rzecz jasna nazwać nie można... i fajnie by było jakbyś Szamanów (tych w naszej kulturze niewielu, raczej neoszamani, bo chodzi tu o regiony w których się spotyka z rdzennym szamanizmem,u nas "pod osłoną walki moralnej , zniszczono z ambony" ten temat) nie wrzucał do jednego wora z niedouczoną szarlatanerią.
Nawiązując do tematu...
Jest taka góra w pobliżu Chryszczatej , na której wielokrotnie miałem przyjemność (czasem nieprzyjemność) odczuwać świat którego na co dzień nie widać... dla mnie to zaczarowane miejsce, i mówiąc zaczarowane nie mam na myśli czegoś tajemnego i obcego, z innego świata i pogranicza zjawisk paranormalnych, bo w te nie wierzę, jak już wspomniałem. Dla mnie to Świat , który przenika nie tylko materia i to co widzialne czy wytłumaczalne w świetle tzw. nauki... jest tego wokół nas więcej... szerokie spectrum zjawisk i współzależności energii różnych rodzajów... swoista gęstość wrażeń... Nocując na "Zaczarowanej Górze" ma się w nocy kontakt z tą właśnie częścią naszego jestestwa, o której mówi się często w kategoriach "niezrozumiałego". Odczuwa się obecność ludzi (być może tych których setki ciał leżą pomiędzy korzeniami buków na zboczach jednej z najkrwawszych epok tych Gór. W powietrzu unosi się nie tylko mgła... "Armia Widmo" to chyba wielce trafne określenie...

Odpowiedz z cytatem