[ciąg dalszy]

Kolejnego, niestety ostatniego dnia naszego pobytu w Padisz wreszcie jest w miarę pogodnie.
Na ten dzień zaplanowana była nieco dłuższa wycieczka na wznoszące się już poza płaskowyżem, graniczące z nim od północy i zbudowane z innych skał pasmo Munţii Vlădeasa.

Na podejściu znów nastąpił podział, bardziej ambitna część grupy zdobyła odleglejszy i nieco wyższy szczyt Buteasa (1792 m n.p.m.) druga część - zarośnięty jałowcami szczyt Cârligata (1694 m n.p.m.).

Parę widoczków z tej wycieczki:

Widok w stronę płaskowyżu Padisz:

Już niżej spotykamy jagody, a pogoda robi się lepsza.

Widok wstecz na masyw, w którym przed dwoma godzinami byliśmy:

Krasowe jeziorko:

I polana zryta krasowymi lejami, jak lejami po bombach:

No i kolejnego dnia opuszczamy nasze domki i już niestety wyjeżdżamy:

Droga jest w trakcie remontu i kilka razy czekamy po kilkanaście minut aż z trasy zbiorą kamienie:

Migawka z trasy - tam byliśmy poprzedniego dnia:

Teraz znowu podróż busem i kilkoma pociągami aż wreszcie późnym popołudniem docieramy do okolic Tokaju a konkretnie do miejscowości Mad, gdzie mieści się pensjonat, w którym wcześniej zarezerwowałam noclegi.

Trzeba uczcić zakończenie obozu:

Kolejnego dnia jest upał, różnymi środkami lokomocji docieramy 15 km do Tokaju

No i wybieramy się na Tokajską Górę (Tokaji hegy, Kopasz hegy - 512 m n.p.m. ). Przyznam, ze dla mnie jest to najcięższa w czasie całego obozu wspinaczka, jest koszmarnie gorąco, komary tną niemiłosiernie, a mnie okropnie boli głowa.

Mimo tego nie poddajemy się i osiągamy szczyt (nie wszyscy, nasi PAnowie sobie odpuścili i woleli zwiedzać tokajskie piwniczki)

Widok z podejścia na miasteczko Tokaj, rozlewiska Cisy i Bodrogu:

Widok na położoną na północ od góry część Gór Slanskich (Hegyalja):

Ostatnie metry:

I na szczycie:

Widok na starorzecza Cisy i na Pusztę:

No i znów wsiadamy do pociągu.

Wieczorem jeszcze parę chwil w Koszycach na obejrzenie "śpiewających fontann":

http://picasaweb.google.pl/Torojaga/...58230324688338

No i to by było na tyle.

B.