Strona 5 z 24 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 15 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 232

Wątek: Czy budować mostki, kładki, barierki, schodki?

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

Domyślnie Odp: Czy budować mostki, kładki, barierki, schodki?

Cytat Zamieszczone przez bmiller Zobacz posta

Idąc dalej tym uproszczonym trybem można napisać, że obecny kierunek przeobrażania Bieszczadów to udostępnianie coraz to nowych miejsc (tras) turystom klapkowym. Wybudowanie różnego rodzaju udogodnień powoduje jednocześnie, że miejsca te przestają być dogodne dla tej mniej licznej grupy preferującej ciszę, spokój a czasem samotność.

Czy to faktycznie tak trudno zrozumieć? Nie chodzi o to, że idioci z plecakami wolą chodzić w przemoczonych butach czy też czerpią dziwną, masochistyczną radość z omijania mostków a każdą ścieżkę przez maliny z obrzydzeniem porzucają brnąc z bólem i uśmiechem przez pnącza i kolce. Chodzi o to, że w momencie zbudowania mostków, wyznakowania ścieżek i postawienia w miejscach niebezpiecznych barierek (bez)powrotnie ginie to "coś" (nastrój, klimat, cisza, spokój, jak zwał tak zwał) czego oni szukają.

Tak jak pisałem w poprzednim poście - taka jest jednak kolej rzeczy. Mostków i barierek będzie coraz więcej a na jedną czy drugą górę zostanie zbudowany wyciąg. To jest nieuchronne, żaden "plecakowiec" do drzew się nie będzie przykuwał (to, być może, będą robić inni ludzie) ale z radością na kolejne mostki żaden z nich patrzył nie będzie.

Tak Bartku...i oprócz klimatu...schodząc z kładki na ubitą wibramem (i klapkami czasem, bosą stopą) ziemię... to ciągną się za tymi "ułatwieniami" takie sprawy jak więcej śmieci ,papierki po snikersach, zastąpią salamandry, a butelki po piwie inne dzikie stworzenia Więcej hałasu przy szlaku, więcej pociętych drzew z serduszkami i datą (tak niezmiernie istotnych w krajobrazie ) ..Powoli wybija się z rytmu równowaga w przyrodzie.. w ujęciu holistycznym...domino... cena jest zbyt wysoka.. tracimy nie tylko ciszę i spokój..to idzie naprzód.. rozpędza się.. (bez mrocznych wizji apokalipsy, po prostu tak to płynie wszystko)...
    Ostatnio edytowane przez trzykropkiinicwiecej ; 03-09-2010 o 10:59

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

Podziały to rzecz naturalna, różnimy się przecież wszyscy od siebie. Chodzi mi tylko o to, ze lubię kiedy ktos podkreśla swoja wyższość, wiedzę, doswiadczenie, wyposażenie itp. dając do zrozumienia innym , że nie dorośli, nie sa godni itp . A jak ktoś bedzie bardzo zdeterminowany i zechce coś odnaleźć to zrobi to i chwała mu za to. Klapkowicz ( co nie znaczy gorszy, tylko mniej rozsądny ) nie pójdzie w chaszcze. Mnie np. do szału doprowadza wydylowana droga szlakowa, ale może inni w niej gustują?
    Krysiu, "dla wszystkich starczy miejsca pod wielkim dachem nieba", prawda?

Poeta Roku 2011
    Awatar Piskal
    Na forum od
    10.2008
    Rodem z
    Toporzysko/Toruń

"Chaszczowym" turystom mostki niepotrzebne, a "niedzielni" i tak pchają się na połoniny. Po co więc ścieżka na Brenzberg i w podobne miejsca. Zauważyliście z pewnością, że na szlakach jest coraz więcej śmieci, a młodsi nie wiedzą, że należy się pozdrawiać. Czy tacy, jeśli dotrą na Brenzberg przystaną na chwilę zadumy czy modlitwy? Wiem, generalizuję, a tego nie powinno się robić, ale "coś" jest w tym podziale.
    A jeśli już zacząłem generalizować, to zabrnę dalej. "Niedzielni" przejdą Wetlińską, wejdą najprostszą drogą na Tarnicą, i pojadą nad Solinę, i wrócą dumni, że byli w Bieszczadach. A potem przypadkowo trafią na nasze forum, przeczytają relacje Bertranda, Recona albo Trzykropka i nie zrozumieją ani słowa. Za to zostawią tony śmieci.Albo połamią sobie nogi, bo pójdą w klapkach w góry. Ja sam widziałem starszego faceta, który po Śnieżnych Kotłach w Karkonoszach poruszał się w klapeczkach. Kto tam był, to wie o co mi chodzi.A na mokrym mostku też można złamać nogę bez odpowiedniego obuwia. Dla kogo więc te mostki, kładki i barierki..

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2009

Cytat Zamieszczone przez Piskal Zobacz posta
    "... Po co więc ścieżka na Brenzberg i w podobne miejsca. Zauważyliście z pewnością, że na szlakach jest coraz więcej śmieci, a młodsi nie wiedzą, że należy się pozdrawiać. ...
    Star(sz)ej daty jestem a też nie lubię tego pozdrawiania - wszystko ma swoje granice. Próbowałem sobie przypomnieć w tamtym roku dawne lata i zrobiłem pętlę z Wetliny na Wetlińską, Smerek spowrotem do Wetliny i te tłumy na szlaku (momo września a więc po wakacjach) na dłuższy czas mi obrzydziły - gęba by mi się nie zamykała. Wiem że trasa dla turystyki niedzielnej ale jak już pisałem - to dla przypomnienia. Choć w tym roku też planuję Bieszczady jednodniowo, ale start będzie wcześnie rano by "wyprzedzić" tłumy, choć na Tarnicy niestety się z nimi zetknę

"... A na mokrym mostku też można złamać nogę bez odpowiedniego obuwia.
    Na mokrym drewnie niezła jazda jest ale i tak wolę takie mostki bądź powalone nawet drzewa niż rozbieranie się by przejść w bród - szkoda czasu

Poeta Roku 2011
    Awatar Piskal
    Na forum od
    10.2008
    Rodem z
    Toporzysko/Toruń

Cytat Zamieszczone przez Dlugi Zobacz posta

Na mokrym drewnie niezła jazda jest ale i tak wolę takie mostki bądź powalone nawet drzewa niż rozbieranie się by przejść w bród - szkoda czasu(podkr.P)
    A dokąd mamy się w górach spieszyć? Festina lente, jak mawiali starożytni.
    Też nie lubię tłumów, gdzie każdy mówi ci: cześć, nieraz dwukrotnie, bo wycieczka wraca. Ale ja pisałem o zjawisku generalnie, bez tłumów, gdy średnio raz na godzinę kogoś mijasz. Wtedy można docenić ten miły zwyczaj, niestety coraz rzadszy.

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Przypomina mi się dyskusja jaka miała miejsce jesienią w Zawadce Rymanowskiej, tylko tamta dotyczyła znakowania szlaków w Gorganach.

Nie odbieracie proszę mi i mnie podobnym przyjemności samodzielnego wyszukiwania drogi !

B.

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2009

A dokąd mamy się w górach spieszyć? Festina lente, jak mawiali starożytni.
    Też nie lubię tłumów, gdzie każdy mówi ci: cześć, nieraz dwukrotnie, bo wycieczka wraca. Ale ja pisałem o zjawisku generalnie, bez tłumów, gdy średnio raz na godzinę kogoś mijasz. Wtedy można docenić ten miły zwyczaj, niestety coraz rzadszy.
    Jakoś tak mi zawsze wychodzi że by dopiąć trasę muszę w połowie dnia zacząć przyspieszać
    Paru ludzi na szlaku to nawet miło spotkać, choć tam gdzie ja chodzę (BN) często nie spotykam nikogo podczas całej wędrówki - i to mi się podoba

Cytat Zamieszczone przez bmiller Zobacz posta
    Rozjaśniłem Ci, Andrzeju, mroki pokręconych umysłów przeciwników mostków?
    Bartek, dzięki za wypowiedź. Rozumiem Twój punkt widzenia.

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

Stąd nasza niechęć do dzielenia się wiedzą na temat istniejących traperskich chatek, albo resztek domostw.
    A co się tyczy turystów" nieprawdziwych-solinowych", to jest po prostu ten rodzaj turystyki, który większości z nas nie odpowiada.
    A ja myślę Piskalu, że problemem nie są "oni", którzy chodzą tamtędy, którędy chodzili zawsze (lub stoją tam gdzie stali, czyli tam gdzie stało.. ).Problemem jest to, że "was" zrobiło się zbyt dużo a teren został ten sam. I każdy z 'was" uzurpuje sobie prawo do bycia "tym prawdziwym". ale niestety za każdym z "was" podąża stu "równie prawdziwych". I właśnie to "was" denerwuje ale frustrację wyładowujecie na "onych" czyli klapkowiczach, którym nawet nie w głowie jakieś chaszcze i choćby ktoś zbudował kolejne 30 mostków do jakichś ruin to i tak tam nie pójdą bo to ich nie interesuje.
    o klapkowiczów się nie boję - zawsze byli i będą, obawiam się, że "wy" się w końcu zadepczecie...

Cytat Zamieszczone przez WUKA Zobacz posta
    Kiedyś, pewien znany aktor powiedział "my elita" i zabrzmiało to nie elitarnie a bucowato. Jeśli czegoś nie chcę zdradzić, to po prostu o tym nie mówię.Aż się boję czasem, że zapomnę hasła dostępu do tych tajemnic.
    WUKO - święte słowa. Kiedyś jeśli ktoś znał ciekawe miejsce ale nie znane ogółowi - jeśli uznał, ze chce się nim podzielić albo komuś pokazać to opowiadał o nim komuś albo po prostu zaprowadzał w to miejsce. Teraz - z jednej strony obrażacie się na jakiś mostek jeden albo drugi a z drugiej strony z uporem maniaka sami te mostki budujecie - wirtualnie - piszecie szczegółowe relacje na pięciu forach, zamieszczacie linki do galerii zdjęć uwieczniających wasze podboje "dzikich miejsc", podajecie szczegółowe współrzędne...sami znakujecie szlaki i sami ułatwiacie a macie pretensje o inne ułatwienia.

Cytat Zamieszczone przez WUKA Zobacz posta
    Kiedyś, pewien znany aktor powiedział "my elita" i zabrzmiało to nie elitarnie a bucowato.

Daj mi Boże nigdy nie poczuć w sobie konieczności przynależności do żadnych onych" lub "ONYCH" i nie pozbaw mnie odwagi do spacerów w klapkach i sandałach. Amen.

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Nie odbieracie proszę mi i mnie podobnym przyjemności samodzielnego wyszukiwania drogi !
    Basiu - ja w żadnym przypadku nie chcę ani Ciebie ani nikogo innego tej przyjemności pozbawiać. Naprawdę.
    ale dalej nie kumam - czy mostek powoduje zaburzenia błędnika? zakłóca kompas? szarpie mapą? co takiego powoduje mostek na strumyku, że nie można samodzielnie poszukać drogi?

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta
    A ja myślę Piskalu, że problemem nie są "oni", którzy chodzą tamtędy, którędy chodzili zawsze (lub stoją tam gdzie stali, czyli tam gdzie stało.. ).Problemem jest to, że "was" zrobiło się zbyt dużo a teren został ten sam. I każdy z 'was" uzurpuje sobie prawo do bycia "tym prawdziwym". ale niestety za każdym z "was" podąża stu "równie prawdziwych". I właśnie to "was" denerwuje :
    Zaraz zaraz
    coś tu się kupy nie trzyma
    Kładki, mostki i balustradki dla chaszczowników, którzy się rozmnożyli jak grzyby po deszczu???

PS-kto z powyższych userów znakuje szlaki Asik?coś Ci się chyba pomniejszało;-)))
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)