Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Pierwszy urlop w Bieszczadach, prośba o kilka wskazówek.

rufuskwz
    Guest

Domyślnie Pierwszy urlop w Bieszczadach, prośba o kilka wskazówek.

WItam, w przyszłym tygodniu wybieram po raz pierwszy na tygodniowy urlop w Bieszczady, dotychczasz szwędałem się po Sudetach, Tatrach i Pieninach, czas zmienić klimat. W związku z tym mam do szanownych forumowiczów prośbę o kilka rad dla nowicjusza. Do czego zacząć ? Co warto zobaczyć ? Gdzie spać ? w sumie odliczając podróż ( samochodem ze Szczecina) będę miał 5-6 dni. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki .

Pozdrowenia z Północy

Rafał

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Domyślnie Odp: Pierwsza urlop w Bieszczadach, prośba o kilka wskazówek.

Witamy, witamy
    No to cóż, pewnie wartałoby zaczać od pępka czyli wylądować w Ustrzykach Górnych.
    W miejscowych sklepikach jest duży wybór map, sugeruję zakup jednej z nich - a potem śmiało w górę
    i pamiętaj !
    Usmiechnij się , jesteś w Bieszczadach.

rufuskwz
    Guest

Domyślnie Odp: Pierwszy urlop w Bieszczadach, prośba o kilka wskazówek.

No dobrze, czyli zacząć od Ustrzyk , coś więcej ?

Bieszczadnik Awatar edytadt
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    las

to zależy co się chce zobaczyć... bo z Ustrzyk czy Wetliny jest blisko na Tarnicę, Rawki, połoniny, Smerek. Z Cisnej można pójść na Jasło do szlaku granicznego, lub w drugą stronę na Wołosań czyli w stronę Wielkiego Działu. Pasmo to można też zacząć z drugiej strony, od Komańczy, przez Duszatyn i zobaczyć Jeziorka Duszatyńskie na zboczu Chryszczatej:) Można też pojechać do np. Lutowisk i zwiedzić pasmo Otrytu. W wielu miejscowościach są liczne cerkwie, lub cerkwie pełniące funkcję kościołów warte zobaczenia. Ciekawy jest też szlak do źródeł Saun- do Sianek. Do interesujących można też zaliczyć okolice Bukowca i Terki:) i wiele, wiele, wiele, wiele innych..........
    :mrgreen::grin:

rufuskwz
    Guest

Rzecz w tym że nie wiem co chcę zaliczyć bo teren jest mi obcy, chciałbym wszystko ale mam tylko 5-6 dni, dlatego proszę o radę jak najlepiej wykrzystać tych parę chwil wytchnienia, to jest mój ostatni urlop w tym roku, i będę musiał porządnie "naładować baterie" bo jest coraz ciężej . Na pewno wdrapię się na Tarnicę bo staram się skompletować całą KGP, ale co dalej ?

Bieszczadnik Awatar robines
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    dziura w Beskidzie Małym

UG lub Wetlina na pierwszy raz to idealne miejsca.Zajedź tam i idź gdziekolwiek...do knajpy,na szlak,przystanek,potok,w krzoki.Piszesz że łazisz po górach więc szybko wyczujesz to co Cię najbardziej rajcuje.
    W UG wal do księdza lub goprowców ewent.hotel górski(osobiście byłem tylko w tych 3 miejscach ale ponoć i pozostałe są niezłe).W Wetlinie masz zdecydowanie wiekszy wybór miejsc noclegowych.Przerabiałem ich wiele i jak narazie wszędzie było ok ,więc możesz walić w ciemno.
    Ja właśnie wróciłem z UG.Byłem tam nty raz ale tym razem z bieszczadzką dziewicą.No i...kolejna białogłowa zakochała sie(w bieszczadach oczywiście)na zabój,pozdrówka.
    Zalicz sobie np.takie klasyki jak:
    1.UG-Tarnica-Wołosate
    2.Brzegi-Caryńska-UG
    3.UG-Rawki-Kremenaros-UG
    4.Wetlina-Smerek-Chatka Puchatka
    Busy jeżdzą przynajmniej do końca września więc za pare złociszy dojedziesz na szlak lub wrócisz do bazy.
    Ostatnio edytowane przez robines ; 17-09-2010 o 20:20 Powód: wyliczanka
    Jedzmy gówna, przecież miliony much nie mogą się mylić.

rufuskwz
    Guest

Super dzięki !! Chyba na początek wybiorę Wetlinę, z tego co widzę jest bardziej "po środku", łatwiej będzie się przemieszczać. Znasz jaką dobrą miejscówką ?

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)