Pokaż wyniki od 1 do 10 z 83

Wątek: Prezydent KIMB złożył rezygancję

Mieszany widok

Powsimorda h.c.
    Awatar Marcowy
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    Zacisze

Domyślnie Odp: Prezydent KIMB złożył rezygancję

Cytat Zamieszczone przez Basia Z.
    To przygotowanie to jest po prostu nie tyle zaszczyt co kupa roboty i osoba, która się tego podejmie musi być odpowiedzialna i solidna.
    Po pierwsze - nie strasz, bo w życiu nie znajdziemy chętnych Po drugie - wcale nie uważam, że to kupa roboty. Jak się domyślam, znasz od kuchni organizację podobnych spotkań dla przewodników, ale KIMB jest inny. Inny przede wszystkim dlatego, że o organizację w 80% troszczy się gestor, na którego się zrzucamy - mamy za to lokal, menu, media itp. Tu naprawdę wystarczy parę telefonów, żeby dograć szczegóły. Od strony merytorycznej trzeba zebrać zgłoszenia chętnych do zorganizowania prelekcji/wycieczek i to wszystko uszeregować. O szczegóły troszczą się ci, którzy się zgłosili.
    Mówię powyżej o wersji minimum, która była stosowana podczas poprzednich KIMB-ów i - moim zdaniem - zdała egzamin. Szło wszystko w miarę gładko, nie ograniczało niczyjej swobody (kto chciał - słuchał wykładu, kto chciał - siedział przy ognisku, kto chciał - upijał się przy barze), nie było sztywno czy oficjalnie itp. itd. Mi taka konwencja bardzo odpowiada, choć oczywiście można - jak co roku - podyskutować, czy warto zaprosić np. ciekawego człowieka, zespół ludowy czy regiment tołhajów licząc się z tym, że organizację może to znacznie skomplikować.

Cytat Zamieszczone przez andrzej627
    "Ojciec Czuwający" powinien być użytkownikiem tego forum. Jednoczenie powinien być użytkownikiem sąsiedniego forum bieszczadzkiego i czuwać na obu forach.
    Podobnie jak Piskal, w pierwszym odruchu chciałem zaprotestować. I to stosując te same argumenty Ale po przespaniu się ze sprawą doszedłem do wniosku, że - być może - mylimy tu skutek z przyczyną: właśnie dlatego na KIMB-ie było mało osób z zewnątrz, że kongres jest zbyt mocno związany z forum pomarańczowym. Ludzi - nazwijmy to - niezaangażowanych pomarańczowo (skądkolwiek pochodzą) może to zniechęcać do przyjazdu. I może właśnie z tego względu - jak pisze Piskal - "mało kogo z zielonego, kto nie był by równocześnie tutaj, obchodzi KIMB". Owszem, formuła kongresu jest jak najbardziej otwarta i egalitarna - każdy może przyjechać, może nawet wejść z ulicy - ale przypisanie organizacji do forum pomarańczowego może sprawiać wrażenie, że jest to impreza jakiegoś TWA.

Przechodząc do meritum - proponuję zmodyfikować nieco ideę "zarządzania KIMB-em" i zamiast funkcji Prezydenta/Matki/Ojca powołać coś na kształt międzyforumowej Rady Kongresu, czyli ciało 3-5-osobowe, które zajmie się stroną organizacyjną. Ze strony forum pomarańczowego mogliby wejść do niej Forumowicze Roku, jeśli oczywiście wyrażą zgodę.
    Zalet takiego rozwiązania jest kilka:
    1. Nawet jeśli organizacyjnie KIMB okaże się bardziej skomplikowany, praca rozłoży się na kilka osób, więc będzie wyłącznie przyjemnością
    2. Forumowicze Roku są wybierani w demokratycznych wyborach powszechnych, więc mają - jak mawia Max Weber - legitymizację do działania. Nikt nie powinien zatem marudzić (o, naiwności... ), że ktoś się z kimś dogadał za plecami, albo że znów warszaffka czy inny krakówek chcą narzucać swoją wolę
    Mamy obecnie na pomarańczowym dwóch Forumowiczów Roku, a w styczniu - być może - dołączy trzecia osoba. To w sam raz Forum zielone niech wydeleguje swoich kandydatów i już. Kilka rozsądnych osób spokojnie się między sobą dogada niezależnie od tego, skąd pochodzą. Dotyczy to także wyboru miejsca KIMB-u na najbliższe dwa lata, kiedy to Zajazd będzie nieczynny. Może powinna postanowić o tym rzeczona Rada, a nie jakieś głosowania, z których wyniku i tak mało kto będzie zadowolony?

O innej opcji rozmawialiśmy wczoraj z Bertrandem. Pomysł też nie nowy, ale w obecnej sytuacji wart rozważenia - o KIMB-ie decydujemy na KIMB-ie. Jest to o tyle uczciwe, że o kongresie decydują ludzie, którzy faktycznie się na nim pojawiają. Nie ma potem rozliczania, kto głosował, a kto przyjechał. Jednakowoż mam obawy, że w takim układzie na nic innego nie starczy czasu, bo KIMB przerodzi nam się w wielogodzinną pyskówkę. No i trochę szkoda "palić" temat, który zapewnia nam rozrywkę na długie, zimowe, forumowe wieczory W przypadku tej opcji należałoby jedynie powierzyć komuś pieczę nad organizacją najbliższego KIMB-u i uważam, że Piskal jest tu bardzo dobrym kandydatem, jako człek - jak pisze Basia - odpowiedzialny i solidny, który na dodatek dał się już poznać jako dobry organizator.

Podsumowując: jeśli zielone forum zechce w to wejść - jestem za Radą, jeśli nie zechce - jestem za Radą wyłącznie pomarańczową, jeśli nie da się skompletować żadnej Rady - jestem za (last but not least) Piskalem.

Pogadajmy

Bieszczadnik Awatar Polej
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Międzychód

Z pewnością nie można kogokolwiek obarczać z urzędu obowiązkami związanymi z organizowaniem KIMB-u. Chodzi mi o Forumowicza Roku i jego angażowanie w powyższe sprawy. Zadaniem tym muszą się zająć osoby wyłącznie mające na to ochotę i co dalej za tym idzie możliwości. Jak najbardziej jestem za Radą Kongresu, kilkuosobową grupą „ludzi dobrej woli”. Grupą, która będzie właśnie zrzeszała ludzi chętnych do działania wywodzących się z Tego, czy innego forum, lub nawet spoza jakiegokolwiek forum.
    Wystrzegajmy się także tworzenia dodatkowych regulaminów, ordynacji, instrukcji itp.
    Dzisiejsze czasy w nadmiarze serwują nam styl pracy, a nawet życia wg ustalonych procedur, instrukcji, ram i niezliczonych systemów zarządzania wszelakimi środowiskami. Niech To Forum zostanie wolne od tego wszystkiego. Cieszmy się Bieszczadami (dopóki są) !
    Pozdrawiam
    Przemek

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Przekazane od Lucyny:

Hej, proszę o mnie nie zapominać. Ja też jestem częścią tego miejsca. Podobnie Koledzy. KIMB ma łączyć, a nie dzielić. Forum to tylko miejsce, moim zdaniem liczy się coś więcej. Co? Na to pytanie musicie sami sobie odpowiedzieć w swoim sercu.
    Pozdrawiam, trzymajcie się cieplutko
    Lucyna

PS.
    Razem z Kolegami planujemy kilka imprez w zimie i wczesną wiosną. Zapraszam wszystkich,
    a w szczególności Basię Z.
    Od siebie zaś dopiszę, że w tej chwili bardzo trudno mi się zadeklarować czy będę mogła przyjechać czy nie.

Mój młodszy syn (który miał w swoim czasie pewne problemy szkolne) zdaje w maju maturę i będę chciała być w tym czasie w domu aby móc go wspierać.
    Chyba to rozumiecie.
    A terminy ustnych matur nie są na razie znane.

W związku z tym, że nie mogę zadeklarować swojego przyjazdu wyłączam się z dalszej dyskusji.

B.

Satyryk Roku 2009
    Satyryk Roku 2008
    Awatar Pastor
    Na forum od
    03.2006
    Rodem z
    Nowe Rybie

Noo, nareszcie cos z "merytoryki". To i ja zabiorę głos żeby nie było że tylko wtedy piszę jak trzeba jakiemuś, z przeproszeniem, Re..ytanowi dokuczyć. Zresztą uwielbiam merytoryczne dyskusje!
    To dobrze że pozbyliśmy się Honorowegp Dożywotniego Prezydenta Stałego Bywalca. Między nami mówiąc to rozłamowiec, malkontent i to Jego zamiłowanie do ruskiej wódki daje dużo do myślenia. Poza tym są podejrzenia że SB był chrzczony w cerkwi i na drugie dali Mu orest.
    Sprawa wydaje się prosta bo SB namaścił następcę i dlaczego nie mielibyśmy tego uszanowac, przynajmniej do najbliższego KIMB-u. Potem, jak się nie będzie podobał, można Mu napisać, podobnie jak Stałemu Bywalcowi, że jest pseudo Prezydentem, to się może obrazi i namaści kolejnego Prezydenta, np Krysię, która w wątku kimbowym najwięcej pisze, znaczy - fachowiec. Poza tym Krysia dopilnuje żeby na KIMB nie dostał się nikt z "zielonego" forum,bo KIMB jest świętą własnością forum pomarańczowego, najstarszego i największego i najmojszego forum bieszczadzkiego i czyta Nas arcybiskup!!! Na forum zaś zielonym to prawie sami rozłamowcy są, na czele z jednym z Adminów, któremu wcale nie chodzi o dobro KIMB-u i bieszczadników, tylko żeby jaką dziewicę wyrypać a potem porzucić gdzies w Mongolii czy innej Ukrainie!
    Trochę tu dyskusję merytoryczną zagmatwał Kolega/Kolega Bertrand i Marcowy ale est modus in rebus. Kolegi Marcowego też można się pozbyc, pod pozorem że promuje różne moczymordy dla kamuflażu Powsimordami toto nazywając, albo , z przeproszeniem, Expertami i tym podobnie. Bertrand, jak się będzie rzucał to się Mu tytuł Korespondenta odbierze i spokój. Daliśmy radę pozbyć się Prezydenta to i z Korespondentem nie będziemy się pie.......(śc)ili!
    Apeluję o dalszą merytoryczną dyskusję i demokratyczne przegłosowanie że X KIMB odbędzie się w Wołosatym, no bo przecież nie w Sękowcu, tam jeszcze po wrześniowo-październikowym pobycie SB dobrze nie wywietrzyli.
    Allejuja i do przodu, jak mawia pewien sympatyczny celebryta z Torunia!
    Pozdrawiam + Pastor ręką własną

Pa(i)n killer Awatar admin
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    London, Ontario :]

To bylo dobre! Satyra sie przydaje z tym ze prosilbym o rozsadek :)

Jesli moge wtracic 2 grosze ze swojej strony:
    1) KIMB to nie forum. To WY - ludzie ktorzy CHCA sie spotkac i cos porobic wspolnie.
    2) Osoba ktora bedzie to koordynowac MUSI zostac wybrana. "Musi" z racji skali przedsiewziecia. Samoistny sped bieszczadnikow raczej sie nie uda i zaniknie z czasem (z racji brakow w organizacji wlasnie).

Tyle z mojej strony.
    Pozdrawiam
    Darek Magusiak

"bzdura! widział ktoś sapera na linuksie?! albo pasjans? brak tych podstawowych aplikacji biurowych dyskwalifikuje ten system w urzedach."

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)