Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 55

Wątek: Czy ja mam pecha? Czyli o swawoli czasoprzestrzeni od lutego do Łupkowa

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

Domyślnie Odp: Czy ja mam pecha? Czyli o swawoli czasoprzestrzeni od lutego do Łupkowa

Nie jest znów tak daleko,
    do czego w myślach wracamy,
    czego obraz w sercu,
    pod zamkniętymi powiekami,
    do czego tęskni się ciągle,
    o czym marzy dusza,
    co struny dobrych wspomnień
    bez przerwy porusza.

Dzięk Długi za relację pełną ciepłych niespodzianek. Pozdrawiam Was serdecznie.

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie Odp: Czy ja mam pecha? Czyli o swawoli czasoprzestrzeni od lutego do Łupkowa

W zasadzie, to na relacji z lata powinienem zakończyć. Urlop prawie cały wykorzystany, kilka dni pozostawione na wyjazd świąteczny do młodszego dziecka. Dołujący jest taki brak perspektyw na jesienne Bieszczady. Ale przyszedł październik. W zasadzie o o tej porze, tak trochę po wrześniu następuje ten miesiąc. Niby nic, a ten tak przyszedł jakby inny. Taki słoneczny przyszedł. Wraz z nim przyszedł mój szef i rzecze: trzeba rozpoznać temat w Nowym Mieście n. Pilicą, kiedy możesz pojechać? Nowe Miasto.... to tak gdzieś w połowie drogi w Bieszczady, w tej drugiej połowie. Mówię: jadę w czwartek, ale na piątek muszę wziąć urlop. Świat jest piękny. Na forum zawieszam informację, że mam wolne miejsce w aucie. Zgłosił się Jarek z Ostrowca. Uzgadniamy szczegóły. W nocy robię jeszcze ostatnie zakupy (błogosławione Tesco), plecak spakowany, torba z żarciem też, i ok 4 pobudka (po 3 godzinach snu). Torba do bagażnika, kijki i buty też i gaz do dechy. Droga umyka pod kołami, wstaje świt, ruch na drodze zaczyna się zagęszczać. Przemykam przez Płock, telefon... z domu. Moja lepsza połowa zapytowywuje się łaskawie, gdzie też mam plecak? Blisko 40 letniemu doświadczeniu jako kierowca zawdzięczam to, że przez barierę mostu nie wpadłem do Wisły. Plecak został pod stołem, w pokoju, w Sopocie. Przecież się nie wrócę. Jako wyposażenie turystyczne mam solidne buty, kijki, toporek. I to co na grzbiecie. W radiu zapowiadają przymrozki. Po załatwieniu spraw służbowych biorę kierunek na Ostrowiec Świętokrzyski. Po drodze wpadam do sklepu w Iłży. Kupuję jakieś rękawiczki, czapkę, ręcznik i inne niezbędne akcesoria oraz kocyk z polaru. W Ostrowcu Jarek już czekał. Facet okazał się dobrym kompanem w podróży, a i potem w wędrówkach. I tak późnym wieczorem dotarliśmy do Radosnego Szwejkowa. Krysia jak zwykle serdecznie nas powitała, ale mówi, że ma pełno i chyba tylko podłoga. Wiedziałem, że tego dnia zjedzie do Łupkowa kupa ludzi pod pretekstem imprezy o złej sławie, zwanej RIMB. I sława poprzedzająca tę imprezę ziściła się. Najpierw nas powitano i od razu usiłowano poczęstować jednym pierogiem (więcej nie było). Wszyscy wiedzą, jakim jestem fanem pierogów. Popatrzałem po towarzystwie i ciarki mnie przeszły po plecach... sięgnę po pieroga i zostanę z widelcem w ręce... w najlepszym wypadku. Potem postanowiono mnie wykończyć nalewką Pastora. Na szczęście już na kilku KIMB'ach miałem okazję zapoznać się z tym specyfikiem. Aby nikogo nie urazić umoczyłem usta w płynie i na tym zakończyłem degustację. Niestety, Jarek nie odmówił. Nie tylko nie odmówił, ale powtórzył... Odpuściło mu następnego dnia, ..... późnym popołudniem.

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Wiedziałem, że tego dnia zjedzie do Łupkowa kupa ludzi pod pretekstem imprezy o złej sławie...
    Ta zła sława niesie się nad bieszczadzkimi wzgórzami niczym mroczne fatum.
    A swoją drogą to skąd wiedziałeś ? Przecież to było zatajemniczone.
    Oj ! trzeba będzie przejść do jeszcze głębszej konspiracji, co by nie zniechęcać uczciwych turystów do wojaży po tej krainie.

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Jak poszperasz w starych wątkach, to się dowiesz, że dla mnie to nawet Ałganow była jak dziecko szczery
    Mogę wam podpowiedzieć, że jak chcecie w tajemnicy się spotkać, to najlepiej na polanie Kruka. Tylko ja wiem, gdzie to jest. więc nikt tam nie trafi. RIMBowcy też

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Porobiło się...
    Miałem przed świętami skończyć z tą grafomańską pisaniną, ale...
    ale miałem kłopoty z czasem
    Ani się spostrzegłem, jak czas było się zerwać i gnać na lotnisko. Tu okazało się, że niepotrzebnie, bo mamy czas.... duuużo czasu. Kolejne loty odwołane, bo jak w piosence Wysockiego: nie przyjmują. Na szczęście nie musiałem zamieniać Luton na Władywostok i późno w nocy znalazłem się w Londynie.
    Nie będę tu opisywał co tam robiłem, co zwiedzałem. Jeno jako ciekawostkę powiem, że szpaki tam śpiewają, bernikle gęgają, towarzyszą im papugi (aleksandretta) kwitnie trochę różnego kwiecia i tylko na jednym lotnisku (tym największym) paraliż, bo 5 cm śniegu i zabrakło płynu do odmrażania.
    Może jak tu skończę, to jeszcze wrócę do tematu londyńskiego.
    Tymczasem..

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Wracamy do opowieści.
    Ranek w Radosnym Szwejkowie nie dla wszystkich był radosny. Nieliczne grono zebrało się w kuchni i spożywało śniadanie. Liczniejsze patrzyło na to z abominacją usiłując przełknąć łyk herbaty bądź kawy.
    Ci co uważnie czytali pamiętają, że wybrałem się praktycznie bez koniecznego ekwipunku. Widząc pakującą się Agnieszkę poprosiłem o pożyczenie mapy. Dostałem razem z bardzo eleganckim mapnikiem. Chwilę potem cała grupa RIMBowiczów wyszła na szlak, a po kilku minutach też wyruszyłem za nimi. Widziałem ich jeszcze chwilę, jak pięli się pod górkę. Potem ich ślady skręciły w prawo, a moje w lewo, ku granicy. Pogoda piękna, kolorki miodne. Przy ścieżce ślady uczty: "coś" zjadło "coś". Pokręciłem się trochę po krzakach, często zatrzymując się, a to dla listka, a to dla grzybka, czym wyraźnie radowałem towarzyszącego mi Jarka. Jego wczorajsza impreza wyraźnie zmęczyła. A ciężko się idzie o kilku łykach herbaty i gdy w głowie huczy Niagara. Zrobiłem pętelkę, zakręciłem ósemkę i wylazłem na tory przy tunelu. Jarek sprawdził co słychać w dziurze, ja co jest na górze. Potem przy okazji powrotu do Szwejkowa zahaczyłem o nieczynną strażnicę. Szkoda, możne ktoś znajdzie jeszcze jakieś przeznaczenie dla tego obiektu. A może lepiej nie.. może lepiej będzie, gdy ten zakątek i okolica zarośnie do reszty. Wcześnie jeszcze, więc po powrocie zabraliśmy się za układanie drewna w drewutni. Co prawie się udało, tylko część układanki się zawaliła.
    ciąg dalszy nastąpi niedługo
    słowo
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    • Typ pliku: jpg 1.jpg (115.6 KB, 35 odsłon)
    • Typ pliku: jpg 2.jpg (205.9 KB, 34 odsłon)
    • Typ pliku: jpg 3.jpg (132.9 KB, 33 odsłon)
    • Typ pliku: jpg 4.jpg (222.8 KB, 33 odsłon)
    • Typ pliku: jpg 5.jpg (113.0 KB, 35 odsłon)
    • Typ pliku: jpg 6.jpg (152.2 KB, 34 odsłon)
    • Typ pliku: jpg 7.jpg (204.8 KB, 33 odsłon)
    • Typ pliku: jpg 8.jpg (63.7 KB, 34 odsłon)
    • Typ pliku: jpg 9.jpg (49.4 KB, 34 odsłon)
    • Typ pliku: jpg 10.jpg (56.6 KB, 33 odsłon)
    Ostatnio edytowane przez długi ; 12-01-2011 o 20:38

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

długi :
    Chwilę potem cała grupa RIMBowiczów wyszła na szlak, a po kilku minutach też wyruszyłem za nimi. Widziałem ich jeszcze chwilę, jak pięli się pod górkę
    widok na rozstanie
    hm.10.k_4205.jpg
    .
    Przy okazji zapytam jeszcze gdy piszesz
    Potem przy okazji powrotu do Szwejkowa zahaczyłem o nieczynną strażnicę.
    Różne źródła podają różne przeznaczenie tego budynku. Czy jesteś pewien że to była strażnica ?
    Jeśli tak, to czyja ?

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Nie mam pojęcia. Wydaje mi się, że tak blisko granicy może tylko WOP mieć swoje obiekty. I nie był to obiekt mieszkalny (typowa strażnica), raczej rodzaj posterunku, może kontroli pociągów?

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

http://forum.bieszczady.info.pl/show...stra%C5%BCnice
    post 9,13,17 a przede wszystkim 26
    Pozdrav

Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Piękna pogoda, piękne popołudnie. Szkoda siedzieć i przeszkadzać Krysi w przygotowaniach do obiadu dla licznej grupy młodzieży wędrującej z uroczą Panią Przewodnik.
    Poszliśmy na mały spacer i drobne uzupełnienie. Jarek zdążył dojść do siebie i nawet coś zjadł. I nie oddał
    Cmentarz w Łupkowie odwiedzam kolejny raz i kolejny raz robię zdjęcia, zupełnie nowe, bo nastrój, oświetlenie pora roku... wszystko jest inne
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)