Strona 19 z 25 PierwszyPierwszy ... 9 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 302

Wątek: Nowe przejścia graniczne z Ukrainą w budowie

Mieszany widok

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Domyślnie Odp: Nowe przejścia graniczne z Ukrainą w budowie

No dokładnie, Ty wciąż wspominasz czasy głębokiej komuny, a ja jedynie czasy po '89.
    Pewnie jakbym miała takie traumatyczne przeżycia to też bym tak myślała.
    Ja pamiętam tylko normalne czasy i normalne granice, a więc da się, żeby było normalnie?
    DA SIĘ;-)
    Nie istnieje do wyboru tylko ZSRR albo Unia. Zresztą losy UE podzielą losy tego pierwszego, więc nie ma się co tu denerwować;-)))
    To jest właśnie fascynujące-ta historia Polski, Europy, świata...
    Moja teoria jest taka, że Bóg stworzył świat z nudów i sobie po prostu ogląda z góry, z dołu czy z boku jak film w kinie.
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
    No dokładnie, Ty wciąż wspominasz czasy głębokiej komuny, a ja jedynie czasy po '89.
    Lata 70 i 80 to nie była już taka głęboka komuna.
    Głęboka to była w latach 50 i 60, tego nie pamiętam, zapewne było znacznie gorzej (o czym wiem z opowieści znajomych).
    Granice praktycznie zamknięte w ogóle.
    W latach 70 nieco zelżało, można było już wyjeżdżać nawet na zachód, co skwapliwie z moimi znajomymi wykorzystaliśmy.

W latach 80 komuna ponownie pokazała bardzo mocno już spróchniałe zęby i gryzła, co szczególnie dało się odczuć na granicach.

Pewnie jakbym miała takie traumatyczne przeżycia to też bym tak myślała.
    Ja pamiętam tylko normalne czasy i normalne granice, a więc da się, żeby było normalnie?
    Wiesz - jak dla mnie cenne jest przede wszystkim to, że całkowite otwarcie granic jest gwarantowane przez umowy międzynarodowe (Schengen) i żadne z państw należących do tej strefy nie może ot tak sobie się wyłamać i wprowadzić ni stad ni zowąd na tylko swoich granicach ponowne kontrole.
    Oczywiście wiem, że mogą być wyjątki (kwestia terroryzmu, epidemii itd.) ale i te sprawy są regulowane przez układ z Schengen.

Moja teoria jest taka, że Bóg stworzył świat z nudów i sobie po prostu ogląda z góry, z dołu czy z boku jak film w kinie.
    A z tym to się całkowicie zgadzam :)
    Żyję w tak ciekawych czasach, że czasem muszę się uszczypnąć - czy to prawda co się dzieje na świecie, czy śnię.

B.

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

ubaw musi miec niezly!!! teraz juz sie nigdy nie nudzi! zwlaszcza jak patrzy na polske

albo jak czyta fora internetowe!

Natomiast ja spotkałam wielu Ukraińców z Zakarpacia, którzy wprost się mnie pytali: no i po co wam była ta Unia?
    Nie wyglądali na takich co to by chcieli do niej wejść. A mi wtedy jedyne co pozostało to się patrzyć im w oczy i kiwnąć tylko głową. Bo co miałam odpowiedzieć?
    po co nam byla? moglabym odpowiedziec w dwa slowa ale wtedy post na bank wyleci

co im odpowiedziec? mozna rowniez sie rozsiasc przy dobrym trunku, jadle i pogadac poopowiadac jak bylo, jak jest i wzniesc toasty za to jak moze w przyszlosci bedzie :) coby nie mysleli ze wszyscy polacy sa tacy prozachodni!
    Ostatnio edytowane przez buba ; 22-11-2010 o 12:17
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2010

Post Odp: Nowe przejścia graniczne z Ukrainą w budowie

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    po co nam byla? moglabym odpowiedziec w dwa slowa ale wtedy post na bank wyleci

co im odpowiedziec? mozna rowniez sie rozsiasc przy dobrym trunku, jadle i pogadac poopowiadac jak bylo, jak jest i wzniesc toasty za to jak moze w przyszlosci bedzie :) coby nie mysleli ze wszyscy polacy sa tacy prozachodni!
    Albo mi się wydaje, albo razem z Krysią sprawę granic, UE, Schengen sprowadzacie przede wszystkim do turystyki i głupich unijnych dyrektyw (które niestety istnieją) - a czy zastanawiałyście się co o braku granic myślą przedsiębiorcy współpracujący z zachodnimi firmami? Albo takie firmy transportowe - pewnie byłyby szczęśliwe gdyby wróciły kontrole na granicach i cała papierologia z tym związana? Poszerzcie troszkę horyzonty ;-)

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Czy mi się tylko zdaje,czy problemy na przejściach granicznych z Ukrainą generują przeważnie celnicy i strażnicy ukraińscy? Jeśli tak,to czy Ukraińców przed ich strażnikami ma chronić Europa??? To jakieś jaja chyba są,albo niech zrobią sobie sami porządek,albo niech spadają na bambus.
    Pozdrav

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Czy mi się tylko zdaje,czy problemy na przejściach granicznych z Ukrainą generują przeważnie celnicy i strażnicy ukraińscy? Jeśli tak,to czy Ukraińców przed ich strażnikami ma chronić Europa??? To jakieś jaja chyba są,albo niech zrobią sobie sami porządek,albo niech spadają na bambus.

Nie wiem czy to jest regułą, ale ja się spotkałam główne z ;

1. Chamstwem Polaków przekraczających granicę (nie wszystkich a tylko kilku osobników na kilkadziesiąt osób grzecznie czekających, ale to wystarczy)

2. Wyjątkową nieuprzejmością naszej Straży Granicznej.

Ale to wszystko było jakieś 3-4 lata temu, teraz było inaczej, znacznie lepiej, przede wszystkim nie było kolejki, to i ludzie pewnie dlatego mniej zdenerwowani.

Ze strony Ukraińskiej Straży Granicznej ani celników ani też ludzi na granicy nie spotkałam się z chamstwem, ani nawet nieuprzejmością.

B.

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

też ja osobiście RACZEJ mogę ponarzekać na naszą Straż Graniczną- ich opryskliwość i chamstwo / w formie lekko upierdliwej/ .Ostatnio przekraczałem granicę w pażdzierniku.Zaskoczony byłem brakiem sławetnych karteczek.Oraz uprzejmością Ukraińców.Nawet przy próbie ich przekupstwa...

Powsimorda h.c.
    Awatar Marcowy
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    Zacisze

I ja dołączę do chóru, ale ciut offtopicznie Kilka razy w roku przekraczam granicę polsko-białoruską i NIGDY nie zdarzyło mi się doznać jakichś szykan czy choćby nieuprzejmości ze strony Białorusinów, za to ze strony polskiej SG - prawie za każdym razem. Przyzwyczaiłem się już do formalności, wiz i innych opłat pobieranych "przez Łukaszenkę", ale do chamstwa polskich trepów nijak nie mogę. Za każdym razem mam wrażenie, że mają jakiś straszny żal do świata. Może niektórzy wyładowują frustracje za to, że przerzucili z zachodniej czy południowej granicy na ten koszmarny wschód...

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

oj tam - granice, granice...ponad podziałami pozostają...zakupy!
    http://www.elubaczow.com/2010/11/17/...rczowa-dolina/

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

A ja dla odmiany powiem Wam, że kilkadziesiat razy granicę przełaziłem i zawsze Straż Garniczna była bardzo miła. Ukraincy kilka razy coś marudzili, ale po krótkich pertraktacjach zawsze w końcu puścili.
    Marcin

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)