Strona 19 z 31 PierwszyPierwszy ... 9 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 29 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 302

Wątek: Nowe przejścia graniczne z Ukrainą w budowie

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Domyślnie Odp: Nowe przejścia graniczne z Ukrainą w budowie

Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
    Derty :

.... jesteśmy przeciwko granicom .... i tyle
    Całym sercem, duszą i ciałem!
    Derty, mógłbyś być bardziej koleżeński i zadowolić (mentalnie ;-) ) co niektórych! A tak na marginesie, nie wiedziałem, że zmieniłeś współrzędne geograficzne...
    Ostatnio edytowane przez WojtekR ; 06-11-2010 o 17:45

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

"...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Cytat Zamieszczone przez WojtekR Zobacz posta
    Całym sercem, duszą i ciałem!
    Derty, mógłbyś być bardziej koleżeński i zadowolić (mentalnie ;-) ) co niektórych! A tak na marginesie, nie wiedziałem, że zmieniłeś współrzędne geograficzne...
    Oj, to już ponad dwa lata, jak tu siedzę, w Sobieszowie:) Ale jakieś licho wciąż nie pozwala powiedzieć, że to moje miejsce. Ciągnie na wschód:) A Krysia jeszcze mi dokłada;P
    D.
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Witam wszystkich - jestem tu nowy.

Czytam ten wątek i jestem przerażony poglądami niektórych użytkowników. Mam na myśli to życzenie, by "granica była nadal zamknięta i patologiczna, bo dzięki temu na Ukrainie dalej będzie skansen i będę mógł sobie od czasu do czasu połazić po dzikich górach i zaznać tego wschodniego folkloru".

Tak się składa, że reprezentuję tę drugą stronę. To znaczy jestem z Polski, ale mieszkałem na Ukrainie, tam też pracuję i z tym krajem, z jego pomyślnością, jest powiązana moja egzystencja.

I my naprawdę nie chcemy żyć w skansenie, ani być uznawani za "Wschód". Zachodnia Ukraina nigdy nie była żadnym Wschodem, to zawsze była Europa Środkowa, sfera kultury zachodniej - i to w większym stopniu, niż np. Mazowsze. Dość wspomnieć o przynależności tych ziem do Austrii. Naprawdę czasy ZSRR, a więc jedyny moment, kiedy można mówić o "wschodniości" tej części Karpat - to dla tych ziem ogromna tragedia, co zresztą widać do teraz.

Czy wy myślicie, że Ukraińcy marzą o tym, by żyć biednie, jeździć po rozwalonych drogach i nie mieć kasy na oczyszczanie ścieków? Otóż nie, my chcemy by było normalnie. Chcemy, by Ukraina przeprowadzała dalsze reformy, stała się częścią niekoniecznie UE, ale na pewno Strefy Schengen (jak Norwegia). By można było jeździć po Europie bez wiz i granic, zarabiać przyzwoite pieniądze, by w budżetach miast i państwa były pieniądze na inwestycje proekologiczne, których obecnie nie ma!!!

To, że Ukraińcy są mega wytrwali i nawet w najgorszych warunkach się nie poddają, tylko starają cieszyć się życiem, to nie oznacza wcale, że nie chcą żyć normalnie!!!

To tak jak niepełnosprawny: wielu ludzi na wózku jest pogodnych i zadowolonych z życia, ale to nie znaczy, że marzą o tym, by być na wózku inwalidzkim i że nie daliby wiele, by to zmienić.

Otwarcie nowych przejść granicznych daje szanse na wyciągnięcie Karpat z biedy i beznadziei, bo mieszkańcy będą mogli zarabiać na wynajmowaniu pokoi turystom. Ale to ma szerszy aspekt - moja Ukraina nigdy nie wygrzebie się z kryzysu, w jaki nas wtopili Sowieci, jeżeli nie będzie przyjaznej granicy z krajami UE. Teraz zakorkowana i patologiczna granica powoduje, że nikt poważny nie przyjeżdża tu inwestować, nie rozwija się turystyka (np. we Lwowie, który mógłby mieć tyle turystów, co Praga), nie rozwija się współpraca biznesowa - za to kraj jest zalewany przez rosyjskich i donieckich oligarchów-cwaniaczków.

Powiem więcej: to mit, że zamkniemy granicę i Karpaty pozostaną dzikie. Będzie dokładnie odwrotnie. Nie widzicie, co się dzieje w Karpatach, jak masowo wycinane są lasy? Jeszcze 10 lat takiej gospodarki i z Karpat nie pozostanie nic. Te resztki lasów, które pozostaną, zostaną wykupione przez rosyjskich i donieckich oligarchów, którzy urządzą sobie tu skansen... tyle że dla nich - las ogrodzą i tyle będziecie mieli z "dzikiej Ukrainy".

To już się stało na Krymie i to już się zaczyna dziać w Karpatach.

I żadne ustawy ich nie powstrzymają, bo rosyjscy oligarchowie mają kasę, a niestety korupcja robi swoje.

Gdyby mieszkańcy Karpat byli dobrze sytuowani, nie pozwolilby na to. Ale jak ktoś zarabia 500 złotych miesięcznie, to nie będzie protestował przeciwko wycinaniu lasy, co więcej - sam będzie potajemnie ten las wycinał, by związać koniec z końcem.

Gdyby Ukraina była w UE, taka rabunkowa gospodarka w Karpatach byłaby niemożliwa... Nie jestem entuzjastą Unii, bo to ona wprowadziła żelazną kurtynę i pozbawiła mnie możliwości godziwego zarabiania na życie (pracuję w branży turystycznej), ale Ukraina powinna być po tej stronie żelaznej kurtyny, po której są pozostałe kraje środkowoeuropejskie, a dzika Rosja niech pozostanie poza.

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez vovk Zobacz posta
    I my naprawdę nie chcemy .
    o kolega mowi o sobie "my"? czy dostal upowaznienie do wypowiadania sie w imieniu calej ukrainy?

moze pozostanmy przy tym aby na forum mowic "ja" bo chyba nie mozemy uzurpowac sobie prawa zeby wypowiadac sie za sasiadke z przeciwka i za miasteczko polozone 500km dalej

, bo dzięki temu na Ukrainie dalej będzie skansen i będę mógł sobie od czasu do czasu połazić po dzikich górach i zaznać tego wschodniego folkloru"..
    sa nawet tacy uzytkownicy co najbardziej chcieli by miec ten "wschodni folklor i skansen" u siebie na codzien...

. Te resztki lasów, które pozostaną, zostaną wykupione przez rosyjskich i donieckich oligarchów, którzy urządzą sobie tu skansen... tyle że dla nich - las ogrodzą i tyle będziecie mieli z "dzikiej Ukrainy".

To już się stało na Krymie i to już się zaczyna dziać w Karpatach.

mnie tam na krymie jeszcze z zadnego lasu nie wyrzucili... (a w polsce juz owszem...) chodzilam owszem po terenach rosyjskich oligarchow- i zdziwilo mnie ze nie stawiaja tak namietnie tabliczek "teren prywatny, wstep wzbroniony"

nie zebym tych ruskich bronila bo wogole jestem przeciwna wykupywaniu i grodzeniu ziemii...

ale Ukraina powinna być po tej stronie żelaznej kurtyny, po której są pozostałe kraje środkowoeuropejskie, a dzika Rosja niech pozostanie poza.
    czyli jednak jakies granice i zelazne kurtyny uznajesz i popierasz

to nie oznacza wcale, że nie chcą żyć normalnie!!!.
    no wlasnie... i jedno najwazniejsze- co wedlug ciebie oznacza ZYC NORMALNIE?
    Ostatnio edytowane przez buba ; 17-11-2010 o 16:12
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Czytam ten wątek i jestem przerażony poglądami niektórych użytkowników.
    czemu zaraz przerazony? to sie nazywa zroznicowanie :) czy kazdy musi widziec swiat tak jak ty i tego samego pragnac?
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Witam wszystkich - jestem tu nowy.
    (...)
    Tak się składa, że reprezentuję tę drugą stronę.
    Witaj na forum. Ciesze się, ze jest tutaj ktoś z tamtej strony.

Czytam ten wątek i jestem przerażony poglądami niektórych użytkowników. Mam na myśli to życzenie, by "granica była nadal zamknięta i patologiczna, bo dzięki temu na Ukrainie dalej będzie skansen i będę mógł sobie od czasu do czasu połazić po dzikich górach i zaznać tego wschodniego folkloru".
    Faktycznie, niektóre forumowiczki mają tak oryginalne poglądy, że można się nimi w pierwszej chwili przerazić.

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Cytat Zamieszczone przez andrzej627 Zobacz posta
    Faktycznie, niektóre forumowiczki mają tak oryginalne poglądy, że można się nimi w pierwszej chwili przerazić.
    A ja zauważyłam i płeć piękną inaczej z takimi poglądami.
    ;-)
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Witamy się w innym wątku, ale witaj i czuj się tutaj dobrze.
    Pozdrawiam serdecznie
    bertrand236

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Witaj vovk na forum.
    i nie przejmuj się pojedynczymi wypowiedziami.
    Forum ma to do siebie że pisać każdy może (czasem lepiej, a czasem gorzej)
    ... co wcale nie oznacza że pojedyncze głosy są głosem ogółu.
    Życzymy Ukrainie dużo dobre.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)