Strona 20 z 25 PierwszyPierwszy ... 10 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 302

Wątek: Nowe przejścia graniczne z Ukrainą w budowie

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Viwaldi68
    Na forum od
    03.2009
    Rodem z
    podkarpacie

Domyślnie Odp: Nowe przejścia graniczne z Ukrainą w budowie

Kłopotliwych druków na polsko-ukraińskiej granicy już nie ma, ale myto nadal obowiązuje

Krzysztof Potaczała
    Ukraińcy zlikwidowali obowiązek wypełniania druków przy przekraczaniu granicy, ale nie uchroniło to Polaków od płacenia haraczu podczas odprawy.
    Chcesz być bez problemów odprawionym przez ukraińskie służby graniczne, musisz pogodzić się z nieplanowanym wydatkiem - mówią polscy kierowcy.
    (Fot. Krzysztof Potaczała)

– Nadal trzeba dawać co najmniej pięć złotych, inaczej celnik wszystkiego się czepia – mówią kierowcy.

Ukraińskie druczki, przekleństwo dla podróżnych, obowiązywały latami. Po wielu interwencjach Polaków, także tych oficjalnych, Ukraina zdecydowała się zrezygnować z obowiązku wypełniania przez podróżnych słynnych "kartoczek”. Blankiety były mało czytelne, z napisami w językach ukraińskim i angielskim, a nade wszystko powodowały ślimaczenie się odpraw, no i wymuszanie pieniędzy od kierowców przez ukraińskich mundurowych.
    reklama

- Miało być lepiej, a nie jest – skarżą się podróżni. – No, owszem, nie tracimy już czasu przy wypełnianiu bezsensownych druczków, ale pieniądze przy odprawie i tak przeważnie trzeba dać. To już taka tradycja, z której ukraińscy mundurowi czerpią spore zyski.

Nie wszyscy dają po przyjęte minimum 5 zł czy też 10 hrywien, ale wtedy bardziej narażają się na szczegółowe kontrole. – I nie chodzi o to, że ktoś coś przemyca, ale o to, że auto nie tak umyte, że z rury wydechowej za bardzo się dymi, że czegoś tam brakuje w wyposażeniu i tak dalej – opowiada rencista z Ustrzyk Dolnych. – Każdy pretekst jest dobry, żeby wymusić łapówkę. Ale pewnie jest tu też trochę winy po stronie podróżnych. Gdyby wszyscy się sprzeciwili wręczaniu drobnych sum, może wtedy Ukraińcy musieliby odpuścić.

- Mundurowi nie zrezygnują tak łatwo z lewych pieniędzy – twierdzi inny kierowca dorabiający na handlu tanim ukraińskim paliwem. – Wystarczy przejechać się po przygranicznych miejscowościach Ukrainy. Domy celników i pograniczników coraz ładniejsze, oni coraz lepiej ubrani. To dzięki wymuszanym od Polaków sumom ich status tak się poprawił.

Mimo to od czasu do czasu centrala w Kijowie wysyła na granice kontrole. W ich wyniku już kilkakrotnie zmieniano część ekipy mundurowych na przejściach z Polską. – Cóż z tego, skoro następni robią to samo –mówią kierowcy. – Stoisz przy okienku, nie chcesz dać paru złotych lub paru hrywien, no to celowo cię wstrzymuje. Wbija do paszportu pieczątki byle jak, żeby szybciej zapełniły się strony i żeby człowiek musiał wymieniać dokument. Albo wprost straszy, że następnym razem znajdzie na ciebie coś, co cię nauczy porządku, to znaczy dawania pieniędzy bez oporów.

- Jak już dawno odpuściłem –dopowiada kolejny rozmówca. – Wolę stracić te kilka złotych, niż ciągle być w strachu czy jakiś naburmuszony ukraiński celnik o coś się nie przyczepi. Tę stratę odbijam sobie na sprzedaży benzyny moim stałym odbiorcom.
    ps. tekst pochodzi z http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...ON00/352038946

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Firmy handlujące z zachodem miały dobre czasy także przed Unią.
    Unia ze swoim "mądrym" prawem to raczej hamuje przedsiębiorczość niż ją wspiera.
    A firmy transportowe...sorki, ale ile ich jest?więc bez przesady;-)
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2010

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
    Firmy handlujące z zachodem miały dobre czasy także przed Unią.
    Unia ze swoim "mądrym" prawem to raczej hamuje przedsiębiorczość niż ją wspiera.
    A firmy transportowe...sorki, ale ile ich jest?więc bez przesady;-)

Z dzisiejszej Rzeczpospolitej:
    Ukraińcy pojadą do Unii bez wiz. Ale najpierw praca domowa
    Ukraińcy pojadą do Unii bez wiz. Ale najpierw praca domowa
    Anna Słojewska , p.k. , ta.s. 22-11-2010, ostatnia aktualizacja 22-11-2010 19:50

Ukraina ma szanse na ruch bezwizowy z Unią Europejską. To pierwsza od lat poważna propozycja Brukseli dla Kijowa

Wiktor Janukowycz miał w Brukseli, gdzie odbył się szczyt Ukraina – UE, powody do zadowolenia. Unijni przywódcy zaoferowali Kijowowi plan dojścia do ruchu bezwizowego. – To dowód, że Ukraina jest naszym strategicznym partnerem – powiedział Herman Van Rompuy, przewodniczący Rady Europejskiej, na zakończenie szczytu UE – Ukraina.

Droga do tego nie będzie jednak łatwa, bo Ukraina musi spełnić wymagania techniczne i prawne związane z bezpieczeństwem granic, dokumentów podróży itp. – Plan wydaje się bardzo ambitny, ale jestem przekonany, że w pierwszej połowie 2011 roku wypełnimy wszystkie kryteria – obiecywał Janukowycz. Po stronie unijnej takiego przekonania nie ma. – Nie mogę powiedzieć teraz, kiedy wizy zostaną zniesione. Wszystko w rękach Ukrainy – powiedział José Barroso, przewodniczący Komisji Europejskiej.

Nawet jeśli warunki zostaną spełnione, to będzie jeszcze potrzebna zgoda 27 państw członkowskich UE. Ruch bezwizowy dotyczy pobytów na okres nie dłuższy niż trzy miesiące na obszarze strefy Schengen, do której należą 22 państwa UE, a także Islandia, Norwegia i Szwajcaria.

– Podpisanie planu dla Ukrainy to przełom. Pamiętajmy jednak, że to start w długim maratonie. Kiedy Ukraina dobiegnie do mety? Nie wiadomo – powiedział „Rz“ Serhij Sołodki, zastępca szefa Instytutu Polityki Światowej w Kijowie. – Sukces będzie zależał od politycznej woli Unii, a także od ukraińskich władz, które oprócz wykonania pracy domowej będą musiały przekonać sceptycznych polityków i obywateli UE, że zniesienie wiz im nie zaszkodzi.

Plan dojścia do ruchu bezwizowego to pierwsza od lat konkretna oferta, która może zbliżyć Ukrainę do Unii. – Jest spóźniony o kilka lat. UE zmarnowała czas po pomarańczowej rewolucji – uważa Paweł Kowal, eurodeputowany, szef delegacji UE – Ukraina w Parlamencie Europejskim. Według niego na razie to jedyne wydarzenie, które można przedstawić Ukraińcom jako warte wyrzeczeń i reform. Przeciągają się bowiem negocjacje w sprawie umowy stowarzyszeniowej z UE, która prowadziłaby do stworzenia strefy wolnego handlu. – Mamy nadzieję na przełom w przyszłym roku – mówił Barroso.

Po niedawnej wizycie w Kijowie szefów MSZ Polski i Szwecji dyplomaci nieoficjalnie mówili, że przyśpieszenie negocjacji to zasługa Janukowycza. Ale też wskazywali, że Ukraińcy prowadzą je w „stylu sowieckiej dyplomacji“. Kijów bardzo powoli wypełnia zobowiązania, od których zależy zawarcie umowy.

Unijni przywódcy z uznaniem mówili o reformach gospodarczych prowadzonych przez ekipę Janukowycza. Ale przypominali też o demokracji. – Reformy polityczne są także bardzo ważne – przypomniał Van Rompuy. Mówił o wolności słowa, prawie do zgromadzeń i stowarzyszania się oraz ochronie praw człowieka.

To jednak nie jest priorytetem dla Janukowycza. – Człowiek, który jest biedny, nie może być wolny – powiedział. Zapewniał jednocześnie, że Ukraina wybrała zasady demokratyczne. – Naszym celem pozostaje członkostwo w UE – stwierdził.Zdaniem europosła Kowala pogorszenie standardów demokracji na Ukrainie to również wina UE. – Nie ma dla tego kraju poważnej oferty, traktuje się go jak rynek zbytu – ocenił. Największym problemem ostatnich lat był kryzys gazowy, gdy z powodu konfliktu Kijów – Moskwa ucierpieli odbiorcy gazu w UE. Janukowycz zapewniał, że taka sytuacja się nie powtórzy. – Gwarantujemy UE darmowy tranzyt gazu – powiedział.

Korespondencja z Brukseli
    Rzeczpospolita
    Podkreślenie moje:
    Naszym celem pozostaje członkostwo w UE
    To powiedział prezydent Janukowycz.

Na forum od
    09.2006

Daj Boże, żeby im znieśli te wizy!
    Bogdan Loebl

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Daj Boże, żeby im znieśli te wizy!
    popieram! fajnie by bylo jakby im zniesli te wizy! to takie glupie ze my do nich wizy nie mamy a oni do nas tak... jak z jakims ukraincem rozmowa schodzi na ten temat to nie wiem gdzie sie schowac...
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik
    Forumowicz Roku 2008
    Awatar Derty
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    z lasu

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    popieram! fajnie by bylo jakby im zniesli te wizy! to takie glupie ze my do nich wizy nie mamy a oni do nas tak... jak z jakims ukraincem rozmowa schodzi na ten temat to nie wiem gdzie sie schowac...
    Zgadzam się. Ja sam kiedyś czułem się ludziem II kategorii, gdy żebrałem o wizę holenderską lub germańską. Nie widzę powodu, aby Ukraińcy byli tak traktowani. Poznałem ich kilku wędrując po Karpatach i powiem tyle - żeby choć jeden Szwab miał taką duszę jak każdy z tych poznanych Ukraińców... Jeśli w ogóle komuś wizy dać to właśnie Germańcom:> No i Angolom. Ale to już nie w wątku wiec STOP.
    Jeszcze o duszy Ukraińców - lazłem raz z własnym synalkiem na Okole i byliśmy zdrożeni niemiłosiernie. A na Okolu bazowała grupka Ukraińców. Zbieranina z całej UA, Forumowicze zapoznani przez internet:D. Gdy nas (pewnie mnie przede wszystkim) zobaczyli zaraz kazali siadać do stołu i wspaniała zupka-śmietnik wjechała przed nasze oblicza. Wraz z pajdą chleba i cygaretem do popalenia po posiłku. Czułem się wśród tych ludzi tak, jak byśmy sie znali od stu lat. Jedno z najradośniejszych przeżyć w górach, jakie mnie spotkało. I takim ludziom zakładać pęta na granicach? Obrzydliwe. A argument, że tam jakaś mafia itd.jest do niczego. Mafia i tak sobie jeździ w tę i nazad jak chce przez 'święte' granice UE.
    Pozdrawiam,
    D.
    Rano robimy nic. Lubimy to robić (Z Bertranda, 2011)

właśnie, wziąłby człowiek amunicję
    eksportową śliwowicję
    drzwi opatrzyłby w inskrypcję:
    "przedsięwzięto ekspedycję" (MamciaDwaChmiele,2012)

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez Derty Zobacz posta
    Jeszcze o duszy Ukraińców - lazłem raz z własnym synalkiem na Okole i byliśmy zdrożeni niemiłosiernie. A na Okolu bazowała grupka Ukraińców. Zbieranina z całej UA, Forumowicze zapoznani przez internet:D. Gdy nas (pewnie mnie przede wszystkim) zobaczyli zaraz kazali siadać do stołu i wspaniała zupka-śmietnik wjechała przed nasze oblicza. Wraz z pajdą chleba i cygaretem do popalenia po posiłku. Czułem się wśród tych ludzi tak, jak byśmy sie znali od stu lat. Jedno z najradośniejszych przeżyć w górach, jakie mnie spotkało.
    D.
    to musialo byc niezapomniane spotkanie! pieknie jest spotykac nieznajomych z ktorymi po paru chwilach biesiadujesz jak ze starymi przyjaciolmi.. piekne chwile :)
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Na forum od
    09.2006

Co się dziwujesz?od kiedy socjalizm wspiera biznes?
    Im więcej socjalizmu, im więcej prawnych nakazów, zakazów czy regulacji tym gorzej dla biznesu.
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2010

Co się dziwujesz?od kiedy socjalizm wspiera biznes?
    Im więcej socjalizmu, im więcej prawnych nakazów, zakazów czy regulacji tym gorzej dla biznesu.
    Ty chyba naprawdę nie wiesz co piszesz, posłucham WojtkaR i nie będę już brał udziału w tej dyskusji, bo ona donikąd nie prowadzi.
    A tak na marginesie, jesteś przeciw UE, a jednak chcesz pić szampana z okazji wejścia Ukrainy do jej struktur... za stary jestem żeby to pojąć. Niech każde z nas pozostanie w swoim świecie.
    Dobrych snów.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)