Strona 22 z 25 PierwszyPierwszy ... 12 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 302

Wątek: Nowe przejścia graniczne z Ukrainą w budowie

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Domyślnie Odp: Nowe przejścia graniczne z Ukrainą w budowie

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Nie bardzo Ciebie rozumiem.To mamy za nich decydować co robić? Ty wiesz lepiej od nich czego oni pragną? Mamy im zbudować przejścia,drogi,i co tam jeszcze? Chyba mogą sami sobie ten skansen "odskansenić"? Przecież nikt tutaj nie postuluje żeby im zabronić rozwoju,a przecież można chyba się cieszyć z fajnej okolicy,słabo skażonej cywilizacją?
    No to Ci wytłumaczę...
    1. Nikt za nich nie będzie decydował: ani ja ani Ty (nawet mi się o tym nie śniło!)
    2. Jakbyś wczytał się w to co napisał vovk, zapewne zorientowałbyś się czego ci ludzie pragną (ja trochę z nimi rozmawiałem i przynajmniej oni chcą być traktowani nie tak jak za ks. J. Wiśniowieckiego)
    3. Czy w moim poście znalazłeś choć malutki fragmencik, że mamy im cokolwiek budować (a może przydałoby się to zrobić w ramach wspólnego interesu i "dobrosąsiedzkiej pomocy", nie sądzisz?)
    4. Mogą sami się "odskansenić", jeżeli będą chcieli i tu żadne żale nad "utratą dzikości" z waszej strony nie będą miały znaczenia
    5. Jeszcze by tego brakowało, żeby były jakieś postulaty! - to tak, jakby zabronić w Krakowie grania hejnału
    6. Co do cieszenia się z "okolicy słabo skażonej cywilizacją": zarówno na Ukrainie, jak i w Polsce, co sam doskonale wiesz i opowiadałeś podczas naszego spotkania, są takie miejsca i bardzo się z nich cieszę!!! Oby istniały jak najdłużej! Ale to też nie znaczy, że dojazd tam ma być długi, upierdliwy, okrężną drogą i z wątpliwymi przygodami na granicy. Kto chce niech np. z Warszawy jedzie w Bieszczady przez Szczecin - ja wolę szybciej dojechać, by w nich dłużej być!

Mam nadzieję, że zrozumiałeś...

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez WojtekR Zobacz posta
    6. Co do cieszenia się z "okolicy słabo skażonej cywilizacją": zarówno na Ukrainie, jak i w Polsce, co sam doskonale wiesz i opowiadałeś podczas naszego spotkania, są takie miejsca i bardzo się z nich cieszę!!! Oby istniały jak najdłużej! Ale to też nie znaczy, że dojazd tam ma być długi, upierdliwy, okrężną drogą i z wątpliwymi przygodami na granicy. .
    ale niektorzy jakos nie potrafia zrozumiec ze miejsca latwo i wygodnie dostepne, ciekawe i rozreklamowane, ktore zaczyna odwiedzac tysiace turystow z grubym portfelem nie bedzie "slabo skazone cywilizacja". Proste jak cep: " latwo dostepne- lemingi włażą i zadeptują, trudno dostepne- nie włażą"

wiec opowiadanie ze sie czlowiek cieszy z istnienia takich miejsc i chce aby istnialy jak najdluzej, a z drugiej strony sie domaga wszelakich udogodnien po drodze- to jakis paradoks!!! w stylu "plywanie w jeziorze jest przyjemne byle sie tylko nie pomoczyc"
    Ostatnio edytowane przez buba ; 26-11-2010 o 11:38
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    ale niektorzy jakos nie potrafia zrozumiec ze miejsca latwo i wygodnie dostepne, ciekawe i rozreklamowane, ktore zaczyna odwiedzac tysiace turystow z grubym portfelem nie bedzie "slabo skazone cywilizacja". Proste jak cep: " latwo dostepne- lemingi włażą i zadeptują, trudno dostepne- nie włażą"

wiec opowiadanie ze sie czlowiek cieszy z istnienia takich miejsc i chce aby istnialy jak najdluzej, a z drugiej strony sie domaga wszelakich udogodnien po drodze- to jakis paradoks!!! w stylu "plywanie w jeziorze jest przyjemne byle sie tylko nie pomoczyc"

Ukraińcy chcą się rozwijać. A jednym ze sposobów rozwoju jest to, że np. do Lwowa przyjedzie 5 milionów zagranicznych turystów, z tego połowę z Polski. Lwowiacy na tych turystach zarobią, zapłacą od tego podatki, z tych podatków miasto wyremontuje w końcu drogi, wodociągi itp. Ale ci turyści nie przyjadą, dopóki granica będzie patologiczna. A to, że granica jest patologiczna, w jakichś 70% jest winą Polski (wraz z UE), a w 30% Ukrainy (łapówki itp). Proszę bardzo, zatrudnijmy tylu funkcjonariuszy Straży Granicznej i Służby Celnej, by byli w stanie obsłużyć wszystkich podróżnych w czasie nie przekraczającym 15 minut. Co jest absolutnym standardem, oczywistą oczywistością. A później rozmawiajmy o reszcie.

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Ale to było powiązane z granicami.
    Świat bez granic będzie istniał dopiero w niebie.
    A jak one są fascynujące i jak się zmieniają to wystarczy trochę popatrzeć w książki historyczne. Raz są, raz ich nie ma i tak cały czas.
    Teraz np. na terenie części Europy nie ma, ale będą. Najnormalniejsza kolej rzeczy.
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
    Ale to było powiązane z granicami.
    Świat bez granic będzie istniał dopiero w niebie.
    A jak one są fascynujące i jak się zmieniają to wystarczy trochę popatrzeć w książki historyczne. Raz są, raz ich nie ma i tak cały czas.
    Teraz np. na terenie części Europy nie ma, ale będą. Najnormalniejsza kolej rzeczy.
    Jest takie przysłowie o nadziei...

Ale sprowadzanie granic tylko do kwestii turystyki jest moim zdaniem zwykłym egoizmem.

Moja praca polega na tym, że muszę regularnie podróżować między Kijowem, Krakowem a Bratysławą. I bynajmniej nie w celach przemytniczych. Dla zasady wjeżdżając do Polski nie mam ze sobą ani jednej paczki papierosów, choć mógłbym legalnie wziąć dwie i je sprzedać. I co ja mam powiedzieć? Czy chcielibyście mieć takie utrudnienia w codziennym życiu? Proszę bardzo, proszę sobie wyobrazić, że żyjecie w Gdyni a pracujecie w Gdańsku, a między Sopotem a Gdynią jest granica państwowa tak upierdliwa i patologiczna, jak granica polsko-ukraińska dzisiaj.

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez vovk Zobacz posta
    Ale sprowadzanie granic tylko do kwestii turystyki jest moim zdaniem zwykłym egoizmem.

Moja praca polega na tym, że muszę regularnie podróżować między Kijowem, Krakowem a Bratysławą. I bynajmniej nie w celach przemytniczych. Dla zasady wjeżdżając do Polski nie mam ze sobą ani jednej paczki papierosów, choć mógłbym legalnie wziąć dwie i je sprzedać. I co ja mam powiedzieć? Czy chcielibyście mieć takie utrudnienia w codziennym życiu? Proszę bardzo, proszę sobie wyobrazić, że żyjecie w Gdyni a pracujecie w Gdańsku, a między Sopotem a Gdynią jest granica państwowa tak upierdliwa i patologiczna, jak granica polsko-ukraińska dzisiaj.
    vovk- ja twoje stanowisko i podejscie do sprawy w pelni rozumiem- oceniasz to z perspektywy straconego czasu i swojego zarobku..

trudniej mi zrozumiec tych co jezdza turystycznie pare razy do roku (i jada z wyboru na ukraine, nikt im nie kaze akurat TAM jechac, w europie jest wiele krajow) i jak musza postac na granicy czy przejechac dziurawa droga to jest wielkie "olaboga" i darcie szat
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    [...]

trudniej mi zrozumiec tych co jezdza turystycznie pare razy do roku (i jada z wyboru na ukraine, nikt im nie kaze akurat TAM jechac, w europie jest wiele krajow) i jak musza postac na granicy czy przejechac dziurawa droga to jest wielkie "olaboga" i darcie szat
    Widzisz teraz z czym nie możesz sobie poradzić... Masz więc nad czym pracować!
    Poza tym to darcie szat jest tylko w twojej wyobraźni.
    Kiedy ks. J. Tischner był już chory i bardzo cierpiał, ktoś go zapytał: czy cierpienie uszlachetnia? Odpisał (bo już nie mógł mówić): "Nie! Nie uszlachetnia..." Dlatego bez potrzeby i ochoty nie katuję się, jak już wcześniej napisałem, np. jeżdżąc z Warszawy w Bieszczady przez Szczecin
    PS. A tak w ogóle, czy pozwolisz mi mieć inne zdanie niż ty?
    Ostatnio edytowane przez WojtekR ; 27-11-2010 o 02:23

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

PS. A tak w ogóle, czy pozwolisz mi mieć inne zdanie niż ty?
    jasne :) a ty wogole zważasz na moje pozwolenia?
    to ze sie z kims dyskutuje to nie znaczy ze mu sie nie pozwala miec wlasnego zdania :)

Dlatego bez potrzeby i ochoty nie katuję się, jak już wcześniej napisałem, np. jeżdżąc z Warszawy w Bieszczady przez Szczecin
    czemu to od razu nazywac katowaniem? ile ciekawych miejsc mozna odwiedzic, wpasc na nie przypadkiem na drodze warszawa-szczecin, szczecin -bieszczady!! to moze byc wspaniala podroz!!
    to chyba odwieczny problem wedrowki , czy liczy sie cel czy droga...
    Ostatnio edytowane przez buba ; 27-11-2010 o 07:54

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)