Strona 24 z 31 PierwszyPierwszy ... 14 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 302

Wątek: Nowe przejścia graniczne z Ukrainą w budowie

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Domyślnie Odp: Nowe przejścia graniczne z Ukrainą w budowie

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Czy mi się tylko zdaje,czy problemy na przejściach granicznych z Ukrainą generują przeważnie celnicy i strażnicy ukraińscy? Jeśli tak,to czy Ukraińców przed ich strażnikami ma chronić Europa??? To jakieś jaja chyba są,albo niech zrobią sobie sami porządek,albo niech spadają na bambus.

Nie wiem czy to jest regułą, ale ja się spotkałam główne z ;

1. Chamstwem Polaków przekraczających granicę (nie wszystkich a tylko kilku osobników na kilkadziesiąt osób grzecznie czekających, ale to wystarczy)

2. Wyjątkową nieuprzejmością naszej Straży Granicznej.

Ale to wszystko było jakieś 3-4 lata temu, teraz było inaczej, znacznie lepiej, przede wszystkim nie było kolejki, to i ludzie pewnie dlatego mniej zdenerwowani.

Ze strony Ukraińskiej Straży Granicznej ani celników ani też ludzi na granicy nie spotkałam się z chamstwem, ani nawet nieuprzejmością.

B.

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

też ja osobiście RACZEJ mogę ponarzekać na naszą Straż Graniczną- ich opryskliwość i chamstwo / w formie lekko upierdliwej/ .Ostatnio przekraczałem granicę w pażdzierniku.Zaskoczony byłem brakiem sławetnych karteczek.Oraz uprzejmością Ukraińców.Nawet przy próbie ich przekupstwa...

Powsimorda h.c.
    Awatar Marcowy
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    Zacisze

I ja dołączę do chóru, ale ciut offtopicznie Kilka razy w roku przekraczam granicę polsko-białoruską i NIGDY nie zdarzyło mi się doznać jakichś szykan czy choćby nieuprzejmości ze strony Białorusinów, za to ze strony polskiej SG - prawie za każdym razem. Przyzwyczaiłem się już do formalności, wiz i innych opłat pobieranych "przez Łukaszenkę", ale do chamstwa polskich trepów nijak nie mogę. Za każdym razem mam wrażenie, że mają jakiś straszny żal do świata. Może niektórzy wyładowują frustracje za to, że przerzucili z zachodniej czy południowej granicy na ten koszmarny wschód...

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

oj tam - granice, granice...ponad podziałami pozostają...zakupy!
    http://www.elubaczow.com/2010/11/17/...rczowa-dolina/

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

A ja dla odmiany powiem Wam, że kilkadziesiat razy granicę przełaziłem i zawsze Straż Garniczna była bardzo miła. Ukraincy kilka razy coś marudzili, ale po krótkich pertraktacjach zawsze w końcu puścili.
    Marcin

Bieszczadnik Awatar Viwaldi68
    Na forum od
    03.2009
    Rodem z
    podkarpacie

Kłopotliwych druków na polsko-ukraińskiej granicy już nie ma, ale myto nadal obowiązuje

Krzysztof Potaczała
    Ukraińcy zlikwidowali obowiązek wypełniania druków przy przekraczaniu granicy, ale nie uchroniło to Polaków od płacenia haraczu podczas odprawy.
    Chcesz być bez problemów odprawionym przez ukraińskie służby graniczne, musisz pogodzić się z nieplanowanym wydatkiem - mówią polscy kierowcy.
    (Fot. Krzysztof Potaczała)

– Nadal trzeba dawać co najmniej pięć złotych, inaczej celnik wszystkiego się czepia – mówią kierowcy.

Ukraińskie druczki, przekleństwo dla podróżnych, obowiązywały latami. Po wielu interwencjach Polaków, także tych oficjalnych, Ukraina zdecydowała się zrezygnować z obowiązku wypełniania przez podróżnych słynnych "kartoczek”. Blankiety były mało czytelne, z napisami w językach ukraińskim i angielskim, a nade wszystko powodowały ślimaczenie się odpraw, no i wymuszanie pieniędzy od kierowców przez ukraińskich mundurowych.
    reklama

- Miało być lepiej, a nie jest – skarżą się podróżni. – No, owszem, nie tracimy już czasu przy wypełnianiu bezsensownych druczków, ale pieniądze przy odprawie i tak przeważnie trzeba dać. To już taka tradycja, z której ukraińscy mundurowi czerpią spore zyski.

Nie wszyscy dają po przyjęte minimum 5 zł czy też 10 hrywien, ale wtedy bardziej narażają się na szczegółowe kontrole. – I nie chodzi o to, że ktoś coś przemyca, ale o to, że auto nie tak umyte, że z rury wydechowej za bardzo się dymi, że czegoś tam brakuje w wyposażeniu i tak dalej – opowiada rencista z Ustrzyk Dolnych. – Każdy pretekst jest dobry, żeby wymusić łapówkę. Ale pewnie jest tu też trochę winy po stronie podróżnych. Gdyby wszyscy się sprzeciwili wręczaniu drobnych sum, może wtedy Ukraińcy musieliby odpuścić.

- Mundurowi nie zrezygnują tak łatwo z lewych pieniędzy – twierdzi inny kierowca dorabiający na handlu tanim ukraińskim paliwem. – Wystarczy przejechać się po przygranicznych miejscowościach Ukrainy. Domy celników i pograniczników coraz ładniejsze, oni coraz lepiej ubrani. To dzięki wymuszanym od Polaków sumom ich status tak się poprawił.

Mimo to od czasu do czasu centrala w Kijowie wysyła na granice kontrole. W ich wyniku już kilkakrotnie zmieniano część ekipy mundurowych na przejściach z Polską. – Cóż z tego, skoro następni robią to samo –mówią kierowcy. – Stoisz przy okienku, nie chcesz dać paru złotych lub paru hrywien, no to celowo cię wstrzymuje. Wbija do paszportu pieczątki byle jak, żeby szybciej zapełniły się strony i żeby człowiek musiał wymieniać dokument. Albo wprost straszy, że następnym razem znajdzie na ciebie coś, co cię nauczy porządku, to znaczy dawania pieniędzy bez oporów.

- Jak już dawno odpuściłem –dopowiada kolejny rozmówca. – Wolę stracić te kilka złotych, niż ciągle być w strachu czy jakiś naburmuszony ukraiński celnik o coś się nie przyczepi. Tę stratę odbijam sobie na sprzedaży benzyny moim stałym odbiorcom.
    ps. tekst pochodzi z http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...ON00/352038946

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez vovk Zobacz posta
    Nieco inaczej jest na wschodzie Ukrainy, tam rzeczywiście ludzie uważają się za część Wschodu i chcą tego, ale równocześnie również chcą do Unii. Mieszkańcy Donecka chcą po prostu, by Ukraina była prorosyjskim, przyjaźnie do Rosji nastawionym członkiem Unii Europejskiej i strefy Schengen, ściśle współpracującym z Rosją (jak Włochy czy Finlandia). Oni nie chcą do NATO, ale do Unii jak najbardziej. I moim zdaniem trzeba to uszanować i wspomóc ten wybór.
    wschod ukrainy w unii! dobre!!! razem z donbasem, krymem i cala flota czarnomorska!!! a rosjanie zeby przyjechac na krym beda musieli miec wize (bo jak ruskich do UE bez wizy wpuszczac?) napewno mieszkancy krymu beda zachwyceni tym pomyslem jako ze przybysze ze wschodu stanowia 90% wypoczywajacych

chetnie to zobacze! bo jakby do tego doszlo- to napewno to bedzie poczatek konca

niezly kabaret- donbas w unii! a moze kamczatka tez by chciala do europy?

pamietacie wypowiedz nawalonego kwasniewskiego? "przyjdzie taki czas ze rosja tez bedzie w NATO" moze sie bardzo nie pomylil?
    Ostatnio edytowane przez buba ; 22-11-2010 o 11:00
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
    Moja teoria jest taka, że Bóg stworzył świat z nudów i sobie po prostu ogląda z góry, z dołu czy z boku jak film w kinie.
    ubaw musi miec niezly!!! teraz juz sie nigdy nie nudzi! zwlaszcza jak patrzy na polske

albo jak czyta fora internetowe!

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
    Natomiast ja spotkałam wielu Ukraińców z Zakarpacia, którzy wprost się mnie pytali: no i po co wam była ta Unia?
    Nie wyglądali na takich co to by chcieli do niej wejść. A mi wtedy jedyne co pozostało to się patrzyć im w oczy i kiwnąć tylko głową. Bo co miałam odpowiedzieć?
    po co nam byla? moglabym odpowiedziec w dwa slowa ale wtedy post na bank wyleci

co im odpowiedziec? mozna rowniez sie rozsiasc przy dobrym trunku, jadle i pogadac poopowiadac jak bylo, jak jest i wzniesc toasty za to jak moze w przyszlosci bedzie :) coby nie mysleli ze wszyscy polacy sa tacy prozachodni!
    Ostatnio edytowane przez buba ; 22-11-2010 o 11:17
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2010

Post Odp: Nowe przejścia graniczne z Ukrainą w budowie

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    po co nam byla? moglabym odpowiedziec w dwa slowa ale wtedy post na bank wyleci

co im odpowiedziec? mozna rowniez sie rozsiasc przy dobrym trunku, jadle i pogadac poopowiadac jak bylo, jak jest i wzniesc toasty za to jak moze w przyszlosci bedzie :) coby nie mysleli ze wszyscy polacy sa tacy prozachodni!
    Albo mi się wydaje, albo razem z Krysią sprawę granic, UE, Schengen sprowadzacie przede wszystkim do turystyki i głupich unijnych dyrektyw (które niestety istnieją) - a czy zastanawiałyście się co o braku granic myślą przedsiębiorcy współpracujący z zachodnimi firmami? Albo takie firmy transportowe - pewnie byłyby szczęśliwe gdyby wróciły kontrole na granicach i cała papierologia z tym związana? Poszerzcie troszkę horyzonty ;-)

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Firmy handlujące z zachodem miały dobre czasy także przed Unią.
    Unia ze swoim "mądrym" prawem to raczej hamuje przedsiębiorczość niż ją wspiera.
    A firmy transportowe...sorki, ale ile ich jest?więc bez przesady;-)
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)