Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 302

Wątek: Nowe przejścia graniczne z Ukrainą w budowie

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2009

Domyślnie Odp: Nowe przejścia graniczne z Ukrainą w budowie

WojtekR, podam Ci inny przykład - XX-lecie międzywojenne. Zabory, I WŚ, wojna bolszewicka i w kilkanaście lat na gołej ziemi powstały elektrownie, drogi, mosty, lotniska, fabryki. chyba nie myślisz, że zrobiono to bez pieniędzy ?? to były też wielkie budowy socjalizmu ??
    gdybyś nie wiedział co zrobiono w te 19 lat - np. fabrykę nawozów w Mościcach k. Tarnowa, fabrykę broni Radom, kilka zakładów w Centralnym Okręgu Przemysłowym w tym fabrykę nowoczesnych samolotów w Mielcu, port Gdynia, fabryka prochu Pionki, fabryki samochodów i motocykli PZInż itd. itd. itd. żeby nie przynudzac..

skoro Polacy potrafili w tak trudnych warunkach skutecznie zgromadzic środki i prowadzic wielkie inwestycje to tym bardziej teraz moglibyśmy.
    to jest chyba jasne jak słońce i nie trzeba geniusza, żeby to zauważyc i zrozumiec

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Cytat Zamieszczone przez skyrafal Zobacz posta
    [...]
    to jest chyba jasne jak słońce i nie trzeba geniusza, żeby to zauważyc i zrozumiec
    Jeżeli uważasz, że można porównywać początek XX w. do wieku XXI, to kolejny raz gratuluję! I nie trzeba być geniuszem by dostrzec zasadnicze różnice, chociażby w sytuacji międzynarodowej i społecznej. Tkwij w swoich mniemaniach, twoja sprawa. (Nie będę się z ciebie wyśmiewał, jak ty to "subtelnie" robisz! Możesz robić to nadal - mnie to nie rusza).
    Pozdrawiam
    "Alleluja i do przodu"!
    Ostatnio edytowane przez WojtekR ; 03-11-2010 o 16:16

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2009

no i tu masz wielką rację z tą sytuacją, bo Polska nie ma już ani 1 własnego banku. tak jeszcze w historii nie było. więc w obecnej sytuacji jestesmy kolejny raz taką kukiełką jak państwa afrykańskie. jak podskoczymy to zostaniemy goli i weseli.
    dlatego bez własnych banków nie jest możliwe robienie żadnych dużych, średnich czy nawet małych inwestycji. to jest właśnie ta Twoja różnica.

tylko widzisz - nawet dzieci z podstawówki wiedzą, ze dzis nie armia, a banki są siłą danego państwa czego najlepszym przykładem jest Szwajcaria, ale nasze jaśnie oświecone rządy nie wiedziały i rozdały banki. można to tylko porównac z państwami biednej Afryki typu Burkina Faso czy Sierra Leone. kopie się tam diamenty, ale ludzie biegają z gołym tyłkiem, bo kopalnie są w rękach zagranicznych.

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

no i tu masz wielką rację z tą sytuacją, bo Polska nie ma już ani 1 własnego banku. .
    a wogole my cos swojego jeszcze mamy? oprocz dziury budzetowej (bo ona bez watpienia jest nasza )
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    a wogole my cos swojego jeszcze mamy? oprocz dziury budzetowej (bo ona bez watpienia jest nasza )
    hahaha
    Wojtku czyli wg Ciebie bez UE nie da się mieć ani dobrych dróg, ani nic?To może wyjedź trochę dalej poza Unię, albo nawet nie dalej-do Norwegii czy Szwajcarii. Tak, wiem wiem zaraz będzie, że to bogate kraje to ich stać. Ale nas też by było stać z tego co wpłacamy Brukseli w postaci składek!Te pieniądze na drogi i chodniki to są z naszych podatków przecież, tylko wpierw lecą tam, żeby potem wrócić jako UNIJNE, że niby magiczne i zaczarowane czy jak? Choć te pieniądze jakby po prostu zostały w Pl to i tak by je rozkradli od razu.
    Cytat Zamieszczone przez WojtekR Zobacz posta
    Krysiu, gdybyś się zaklinała na wszystkie świętości, nic to nie da… UKRAINA JEST DLA WSZYSTKICH! I dla zielonych, i dla czarnych, i dla żółtych, pomarańczowych, różowych i niebieskich... Pewnie cię to zmartwi... Trudno!
    Dzięki Bogu ta granica zatrzymuje tych dla których ona nie jest czy Ci się to podoba czy nie;-))
    Stanowi dla nich płot niedoprzeskoczenia, choćbyś się nie wiem jak zaklinał na wszystkie świętości;-))

Wojtku Ty myślisz, że to co mamy w Polsce to kapitalizm???
    Łoł, to ja gratuluję, bo dla mnie to socjalizm-jak malowany, więc coś ten Twój post w którym do mnie pijesz o kapitaliźmie jest nie teges;-)))
    Wiesz co ja bym dała, żeby doczekać się kapitalizmu w Polsce???
    Żeby prawica to była prawicą?
    Ostatnio edytowane przez Krysia ; 03-11-2010 o 17:40
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
    [...] Choć te pieniądze jakby po prostu zostały w Pl to i tak by je rozkradli od razu.[...]
    Nie wskazujesz kto, więc wszyscy!!! Ale chyba to taka twoja maniera...

Na forum od
    09.2006

Cytat Zamieszczone przez WojtekR Zobacz posta
    Nie wskazujesz kto, więc wszyscy!!! Ale chyba to taka twoja maniera...
    Równie dobrze, nie wszyscy a nikt, skoro nie wskazuję po imieniu idąc tym tokiem rozumowania pokrętnego;-)
    A i jest to zdanie PRZYPUSZCZAJĄCE tak dla ułatwienia podpowiem;-)
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

no i tu masz wielką rację z tą sytuacją, bo Polska nie ma już ani 1 własnego banku. tak jeszcze w historii nie było. więc w obecnej sytuacji jestesmy kolejny raz taką kukiełką jak państwa afrykańskie. jak podskoczymy to zostaniemy goli i weseli.
    dlatego bez własnych banków nie jest możliwe robienie żadnych dużych, średnich czy nawet małych inwestycji. to jest właśnie ta Twoja różnica.

tylko widzisz - nawet dzieci z podstawówki wiedzą, ze dzis nie armia, a banki są siłą danego państwa czego najlepszym przykładem jest Szwajcaria, ale nasze jaśnie oświecone rządy nie wiedziały i rozdały banki. można to tylko porównac z państwami biednej Afryki typu Burkina Faso czy Sierra Leone. kopie się tam diamenty, ale ludzie biegają z gołym tyłkiem, bo kopalnie są w rękach zagranicznych.
    A co ma piernik do wiatraka?

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2009

Wojtek, dobrze wiesz co ma, więc nie udawaj. nie będę nudził i tłumaczył tego co każde dziecko wie.

mam prośbę - odpowiedz konkretnie na moje pytanie, jak to czujesz

pytanie - JAKI SENS MA NAUKA HISTORII ? PO CO LUDZIE W OGÓLE ZAJMUJĄ SIĘ BADANIEM I ANALIZOWANIEM PRZESZŁOŚCI SKORO NIE MOŻNA JEJ JUŻ ZMIENIC ? wyłączam tu poszukiwaczy skarbów i prywatnych kolekcjonerów oraz muzea.

Na forum od
    09.2006

A dla rozluźnienia atmosfery
    http://www.youtube.com/watch?v=Nwgt-HBLd5Q
    Szwajcarski minister czytający jakiś tam akt prawny z magicznie zaczarowanej Unii;-))
    Bogdan Loebl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)