To tak na podsumowanie artykuł z Wyborczej:
Autorzy z portalu Organic Authority przeanalizowali skład serwowanej przez restaurację McDonald's popularnej potrawy McNuggets (mięso z kurczaka w panierce). Okazało się, że owo mięso zawiera... tylko 50 proc. mięsa. Reszta to wypełniacze i dodatki.
Wśród nich znajdują się woda, słodziki, skrobia i sól, ale też takie smakołyki jak:
- zabezpieczający przed zawilgoceniem produktu polidimetylosiloksan (polimer krzemu używany między innymi do produkcji kremów, dezodorantów, mydeł czy smarów)
- TBHQ (tert-butylohydrochinon), czyli zabezpieczający przed jełczeniem związek na bazie butanu (używanego np. do napełniania zapalniczek) używany szeroko w produkcji środków lakierniczych. Naukowcy zalecają daleko idącą ostrożność w wykorzystywaniu tego środka, gdyż może on sprzyjać rozwojowi nowotworów żołądka, czego dowiodły badania laboratoryjne
- pełniący funkcję zmiękczającą fosforan aluminiowo-sodowy (zbyt duża zawartość aluminium w organizmie powoduje odwapnienie kości i zaburzenia oddychania)
Chociaż wszystkie wymienione wyżej produkty są oficjalnie dopuszczone do użytku spożywczego w małych ilościach i nie zachorujemy zaraz po zjedzeniu kilku nuggetsów, ich częste spożywanie może mieć negatywne skutki zdrowotne. Zwłaszcza że większość niskotoksycznych dodatków do żywności ma tendencję do akumulowania się w organizmie i osiągania niebezpiecznych stężeń.
Więcej... http://wyborcza.pl/1,75476,8632482,K...#ixzz14rbbZn2h
Wypada życzyć smacznego...
Tomku a myślisz, że w wędlinkach, które spożywasz to masz mięso?
Jakieś tam mięso jest, ale...jakie było moje zdziwienie jak zobaczyłam z czego robiona jest polędwica sopocka!
Wcześniej naiwnie myślałam, że to jest uwędzony kawał mięsa...
Albo taka szyneczka jedna czy druga;-(
"...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
Nikt nie zabroni nam śnić..."
Bogdan Loebl
Wiem, ale zwykłe wyroby nie są raczej aż tak przetworzone. Tu mają być ładne przez długi okres..
Raczej są;-)a często dużo gorsze świństwo nam serwują
przykro mi
Nuggetsy są przechowywane jako produkt mrożony, jakby były tylko chłodzone tak samo by się psuły jak i inne "mięsko" co jemy
Bogdan Loebl
A co to są te nuggetsy?
No ten Twój artykuł co wkleiłeś to o nuggetsach.
Są mrożone, wrzucasz do gorącego oleju jak frytki i tak smaży się je, a potem wysypujesz do szufladki specjalnej i tam sobie czekają na klienta;-)
To takie kawałki kurczęcego mięcha (z dodatkami;-) ) w panierce. To zdaje się im Indykpol robi.
Ja nie przeczę, że to jest niezdrowe, przeraża mnie raczej to, że wkoło wszystko jest tak samo niezdrowe.
Po zajęciach w rzeźni z tydzień mięsa nie jadłam, jak zobaczyłam co ładują do szynek. Ja myślałam, że jak płacę dużo za wędlinę, to jem dobrze, a przede wszystkim wiem co jem.
Tiaaaa....
Bogdan Loebl
A tak jakoś mi się skojarzyło:
http://pitupitu.tivi.pl/ogladaj_5685...a_z_wody_.html
tylko do końca trzeba obejrzeć!
Ostatnio edytowane przez maciejka ; 10-11-2010 o 11:09
a mi sie najbardziej ostatnio podobalo "mleczko o smaku truskawkowym".. a w opisie "nie zawiera mleka i owocow" i jakies szeregi dziwnych kodow![]()
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "
na wiecznych wagarach od życia...
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki