Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: sladami dolnoslaskich kosciółkow

Bieszczadnik Awatar dziabka1
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    warszawa

Domyślnie Odp: sladami dolnoslaskich kosciółkow

No proszę..
    I my mamy na naszych ziemiach takie perełki! W ruinie, zaniedbane, zapomniane. Bo obce..
    I mamy pretensje, że na Kresach niszczeją nasze kościoły, dwory, domy...
    Powinniśmy uderzyć się w piersi - mea culpa.
    Zamiast odtworzyć pieczołowicie, dbać i zrobić z tego wielkie atrakcje turystyczne. Ile w Polsce jest piętnastowiecznych kościołów?

Ech..

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Ruda Śląska

Cytat Zamieszczone przez dziabka1 Zobacz posta
    Ile w Polsce jest piętnastowiecznych kościołów?
    Szczerze mówiąc to XV-wiecznych (i starszych) kościołów na obecnym terenie Rzeczypospolitej jest multum, ale każdego w takim stanie i tak żal

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Radoszyn- woj. lubuskie.

Kosciol poewangelicki. Został zbudowany w 1802 roku. Po II wojnie światowej zaczął popadać w ruinę. Zaraz obok znajduje się dzialajacy kosciol katolicki

więcej o wiosce
    http://www.ziemialubuska.pl/418,385,,.html
    http://www.skape.pl/index.php?lng=pl&id=475

"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Chociule (woj. lubuskie)

Miejscowość wzmiankowana w 1260 r. W przeszłości wieś należała do klasztoru w Trzebnicy w XII wieku. Tego też czasu sięgają początki kościoła. Obecny p.w. św. Katarzyny, wzniesiony został na początku XVI wieku jako prezbiterium większego, niezrealizowanego założenia. W roku 1790 został przebudowany dach, który otrzymał formę mansardową, a w 1855 została nadbudowana wieża. Późnogotycki. Murowany z cegły. Obecnie obiekt znajduje się w stanie zabezpieczonej ruiny. We wnętrzu przetrwały sklepienia sieciowe i kolebkowe.
    http://www.chociule.pl/historia.html

szkoda ze nie udalo sie wejsc do srodka :(

"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

Tobie się NIE udało ??? ...nie wierzę ...Toperz nie chciał podsadzić czy jak ??
    te okna AŻ zapraszają ....

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Zatonie - pierwotnie Zatonie związane było „państwem Trzciniec". W XIII w. jeden z działów był w rękach panów von Kamenz, którzy za panowania Askariczyków należeli do najpotężniejszych feudałów łużyckich. W średniowiecznych zapisach możemy odnaleźć formy nazewnicze: Sibotindorf (1303), Seibotonis ***** (1386). Pierwsza powojenna nazwa to Ustronie.
    http://www.chwila.com/zatonie.html

Kościół parafialny Św. Marii Magdaleny, obecny wzniesiony w 1790 r., przy wykorzystaniu (wieża południowa) budowli wcześniejszej z XV w., restaurowany w XIX w. i ostatnio w 1959 r. Murowany, jednonawowy, z kwadratowym prezbiterium, z wieżą od południa. Zachował we wnętrzu rzeźbiony ołtarz główny i ambonę z końca XVIII w. oraz kilka epitafiów z lat 1672-1823.
    http://wroclaw.hydral.com.pl/10785,obiekt.html

http://www.e-bogatynia.pl/index.php?...tent&task=view

Wejscie do kosciola jedynie dla osób szczupłych i niezadużych (toperz sie nie zmiescil :( ) albo bardzo zdesperowanych ze wzgledu na zamurowanie wszystkich dogodnych wejsc...
    Dojazd do wsi tez moze sie okazac nieco mylący- trzeba wjechac w uliczke wygladajaca na wjazd do elektrowni/fabryki albo w malownicza plytowke ktora na pierwszy rzut oka nie wyglada jak prowadzaca dokadkolwiek...

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Kościelniki

Ruiny romańskiego kościoła.

wiki: mury romańskiego kościoła z XIII wieku - przebudowany w XVI wieku, uszkodzony w 1945 i opuszczony, otoczony cmentarzem
    oraz stąd: http://dziedzictwo.ekai.pl/@@kosciel...ciecia_sw_jana :

W tej miejscowości również znajdują się ruiny kościoła wzniesionego już w l. poł. XIII w., przebudowanego na przełomie XV i XVI oraz w poł. XVIII w., częściowo zniszczonego w 1945 r.

Jest to budowla murowana z kamienia, orientowana, jednonawowa z wydłużonym węższym prezbiterium, nakrytym sklepieniem gwiaździstym i zakończonym półkolistą absydą.

kościół niestety zamurowany totalnie :( jedno okienko otwarte ale dosc wysoko i bardzo wąskie.

Natrafiliśmy tez na dziurę w ziemi, kolega przecisnął się przez nią do niedużego pomieszczenia, zakończonego ceglaną ścianą, . W ścianie jednak ktoś ciekawski wywalił otwór, za nim jednak były schody kończące się przy suficie z piaskowcowej płyty. Moze byla to krypta grobowa zamknięta po złożeniu ciała?

trzy pierwsze zdjecia zrobione przez kolege- Stridera

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

Tajemniczy obiekt w Brzegu to...przedszkole.Ustaliłam zgodnie z obietnicą.Zapraszam do Opola 2 kwietnia (szczegóły w off)

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez WUKA Zobacz posta
    Tajemniczy obiekt w Brzegu to...przedszkole.Ustaliłam zgodnie z obietnicą.Zapraszam do Opola 2 kwietnia (szczegóły w off)
    bedziesz 2 kwietnia w opolu?

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)