Cytat Zamieszczone przez Krzysztof Franczak Zobacz posta
Dla mieszkańców innych regionów Polski Podkarpacie nie kojarzy się więc ani z przemysłem, ani zabytkami, ani wydarzeniami kulturalnymi - tylko z naturą. Na pocieszenie tylko 3 proc. ankietowanych miało negatywne skojarzenia z Podkarpaciem. Dotyczyły one biedy i ubóstwa, żadnych skojarzeń z Podkarpaciem nie miało 30 proc. pytanych. - To relatywnie bardzo niski odsetek, bo przykładowo w przypadku Radomia wynosił on ok. 60 proc. To biała plama na mapie Polski, ankietowani nie wiedzieli co o nim powiedzieć, nie mieli żadnych skojarzeń. Co do Podkarpacia wiedzą, że to region turystyczny. Kojarzy się ono turystycznie i pozytywnie. Najważniejszy wniosek: Podkarpacie na dziś to spójna i rozpoznawalna marka związana z turystyką. Źródło: Gazeta Wyborcza Rzeszów
pamiętam z lat mojej edukacji wczesnoszkolnej czyli lat 80-tych, ze kiedy musiałam gdzieś podać swoje miejsce urodzenia to bardzo często ludzie mieli w oczach wielkie znaki zapytania i zdziwienie a na hasło Bieszczady głównym skojarzeniem było - "to chyba była kiedyś Ukraina" albo "koło Rzeszowa", no i oczywiście "akcja Wisła" oraz "bieda". Dzisiaj często słychać tu i ówdzie spory gdzie się zaczynają i gdzie kończą Bieszczady - kiedyś często naprawdę najprostszym wyjaśnieniem gdzie się ta prawie mitologiczna wtedy kraina znajduje było - "w prawym rogu pod Rzeszowem".

Dzisiaj już chyba wszyscy albo byli w Bieszczadach albo przynajmniej marzą o wyprawie do "dzikiej krainy" no i przynajmniej 3/4 Polski oczywiście KOCHA BIESZCZADY