Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Wątek: Granice w UE

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Domyślnie Odp: Granice w UE

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    a ja bylam wtedy z rodzicami na karkoszczonce... fajna byla chatka, taka pachnaca dymem i drewnem.. jak wiele innych wtedy...pamietam jak bawilam sie przy piecu, jak kąpali mnie w balii a w tle grala gitara.. za to teraz tam jak w parku miejskim, odsprzatane, opłotowane i mozna sobie quada wypozyczyc ...
    Są inne chatki i dobrze o tym wiesz

A to, że akurat tamta chatka nie jest już chatką - to kwestia wyboru jej właściciela.

Ja też wolałam Karkoszczonkę taką jak była kiedyś, a teraz po prostu tam nie jeżdżę.
    Ale ciągle jest w górach mnóstwo takich miejsc w które lubię jeździć i mam nawet znacznie większy wybór niż dawniej, bo doszła cała Słowacja.
    Również w Bieszczadach są takie miejsca (aby chociaż trochę trzymać się tematu forum)

kazde czasy maja swoje dodatnie i ujemne strony...
    Ja w komunie nie widziałam żadnych dobrych stron.

B.

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta

B.
    A Siedem stron świata?
    Pozdrav

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Niektórych(re) trzeba byłoby przenieść w czasy zaborów, a zwłaszcza do zaboru rosyjskiego. Tam na Syberii to była dopiero "niepodległość"! To nie to co za "wrażej" UE! I w dodatku ten "grób UE" - ileż w tym określeniu finezji, inteligencji i polotu...
    Poza tym sądzę, że nie powinno być na tym forum wypowiedzi o podtekście rasistowskim (jakieś Arabie, Bliskie Wschody itp.). Gdzie jest moderator?
    Ostatnio edytowane przez WojtekR ; 18-11-2010 o 18:08

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Krysia jesteś wyznawczynią Mikiego a unijni lewacy i tak robią Cię w trąbę, że tak delikatnie rzeknę
    Marcin

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Cytat Zamieszczone przez WojtekR Zobacz posta
    Niektórych(re) trzeba byłoby przenieść w czasy zaborów, a zwłaszcza do zaboru rosyjskiego. Tam na Syberii to była dopiero "niepodległość"! To nie to co za "wrażej" UE! I w dodatku ten "grób UE" - ileż w tym określeniu finezji, inteligencji i polotu...
    A niektórzy chyba są tak nie napiszę co, że nie wyobrażają sobie po prostu wolnej i niepodległej Polski.
    Cóż...
    Musi być albo Unia, albo inny pierun
    Cytat Zamieszczone przez WojtekR Zobacz posta
    Poza tym sądzę, że nie powinno być na tym forum wypowiedzi o podtekście rasistowskim (jakieś Arabie, Bliskie Wschody itp.). Gdzie jest moderator?
    Jakim rasistowskim?
    Zobacz co się dzieje we Francji i w Niemczech, jakie olbrzymie mają problemy z wyznawcami Allaha.
    Które to już pokolenie?a oni dalej się nie zaasymilowali do społeczeństwa.
    Gdzie np. z Azjatami ten problem nie występuje, 2, 3 pokolenie już jest w pełni zasymilowane.
    To nie lepiej się uczyć na cudzych błędach?

edit:
    a cóż w takim razie powiesz np na politykę Austrii, która ostatnio zakazała budowy nowych meczetów?
    Mają problem i teraz próbują się bronić.
    Ostatnio edytowane przez Krysia ; 18-11-2010 o 18:16
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Pozwolę sobie zauważyć, że Turcy to też Azjaci. Krysiu nie chciałabyś zostać nałożnicą wezyra lub innego kalifa, że tak się lękasz wyznawców Allaha, przecież oni tak samo jak Ty mają piękne nadzieje na życie pozagrobowe czy jakoś tak to zwał
    Marcin

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Z Azjatami racja, no ale wiesz o co mi chodziło;-) 2-3 pokolenie Chińczyków czy Wietnamczyków już się czuje w pełni obywatelami danego kraju.
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
    [...] pierun

Jakim rasistowskim? [...]
    Rozumiem, że masz trudności ze zrozumieniem co to jest rasizm...

edit:
    a cóż w takim razie powiesz np na politykę Austrii, która ostatnio zakazała budowy nowych meczetów? [...]
    Jest to kraj, który od lat 20-tych XX w. ma polityczne problemy z rasizmem, faszyzmem i nacjonalizmem (vide: Hitler, a ostatnio ś.p. Jörg Haider). Austriacy zawsze stawiali się wyżej niż inni, to jest ich problem. Zapytaj przeciętnego Austriaka o narodowość Hitlera - odpowie ci, że to był Niemiec, ale Beethoven - to Austriak!

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

B.
    no z punktu widzenia ogolnoekonomicznego czy spolecznego byl to ustroj chybiony, nie sprawdzil sie wiec upadl...

ale z punktu widzenia zwyklego szarego czlowieka mogl jakies plusy miec- np. mozna sie bylo w pracy opierdzielac!!!!

"czy sie stoi czy sie lezy...." tak to bylo?

Są inne chatki i dobrze o tym wiesz

.
    no sa... ale o ile mniej niz kiedys... i duza czesc przeradza sie w pensjonaty- wystarczy przesledzic losy duzej czesci sudeckich chatek... i w malo juz ktorej mozna znalezc odkryte palenisko (kominek)...
    Ostatnio edytowane przez buba ; 18-11-2010 o 19:36
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

ale mozna sie bylo w pracy opierdzielac!!!!
    Szczerze - to nie ceniłam sobie aż tak bardzo opierdzialania w pracy.
    O wiele, wiele bardziej lubię swoją dzisiejszą pracę, kiedy robię rzeczy, które mogą być dla kogoś przydatne i tak wprost mówiąc czuję się potrzebna.

Ale fakt, że w komunie pracowałam krótko i na szczęście nie przyzwyczaiłam się specjalnie do opierdzielania.

"czy sie stoi czy sie lezy...." tak to bylo?
    Wyjątkowo tego powiedzonka nie lubię i nigdy nie było moją dewizą.
    Również w komunie, kiedy zarabiałam marnie starałam się pracować najlepiej jak umiałam, ale faktem było, że mój ówczesny pracodawca (państwowy) nie zawsze ową pracę zapewniał. Bywało tak, że na cały dzień (8 godz.) miałam tylko 30 min. pracy, z powodu złej organizacji.
    Mnie to wyjątkowo wkurzało.

no sa... ale o ile mniej niz kiedys... i duza czesc przeradza sie w pensjonaty- wystarczy przesledzic losy duzej czesci sudeckich chatek... i w malo juz ktorej mozna znalezc odkryte palenisko...
    Sudety są dla mnie specyficzne i jakoś za nimi specjalnie nie przepadam.
    Aczkolwiek mają bogatą i ciekawą historię, znam ludzi, którzy się Sudetami pasjonują, ale dla mnie nie są wystarczajaco "swojskie".

To już na prawdę o wiele bardziej "u siebie" czuję się w górach na Ukrainie - taki typ zabudowy, takie polne drogi jakie mi właśnie odpowiadają.

To oczywiście wynika z osadnictwa wołoskiego itd, itd. można na ten temat sporo pisać. A ja po prostu kocham pasterskie płaje przewijające się przez grzbiety zawsze taką trasą, że podejście będzie najlżejsze.
    I te drogi, które nie muszą być brukowane (jak w Sudetach) aby były świetne do wędrówki.

Losów sudeckich chatek nie śledzę.

Natomiast po otwarciu granicy ze Słowacją razem z kolegami znaleźliśmy na Słowacji - 1 km od polskiej granicy takie miejscówki - cud-miód.
    Lepsze niż jakiekolwiek chatki.
    Tzn. one tam były cały czas, ale dla nas były odległe o jakieś 50 km (bo akurat tam nie było przejścia granicznego), a teraz są kilka km.
    W nieco bardziej odległych od granicy miejscach, też na Słowacji znam takich chatek nieco więcej.

Ale o tym ewentualnie na pw, zgodnie z zasadami forum.

Pozdrowienia

Basia

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia umieszczania postów