Witam,
Kilka lat (6-7 chyba) temu próbowałem iść z Brezowca do Ulicza ale mnie jakiś strażnik słowacki nawrócił:D na właściwą drogę. Szedłem widoczną na tej słowackiej karcie drogą leśną po granicy parku i do stokówki trawersującej wokół Orłowca od wschodu. Niestety krótko po wejściu na stokówkę zjawili się jacyś tacy dziwni w mundurkach i wycieczka się skończyła. Ponoć obecnie można tam iśc, bo w ubiegłym roku rozmawiałem z osobą, która się tam plątała i nikt jej nie ostrzelał, nie zawrócił, ani nic. Ta trawersowa droga jest zdatna do jazdy rowerem. Autem też ale raczej terenowym. To smutne lecz w tym 'parku' trwa pozyskanie drewna i droga służy do jego wywozu.
A propos mapy, którą Basia podesłała - zwróćcie uwagę na małe białe paseczki wśród zieleni np w okolicach np Runiny. To są zręby. Tak, tak. Wielkie zręby idące szerokimi pasami w poprzek warstwic. Od dołu do szczytu. Słowacka metoda na 'uprawianie' buczyn. Każdy zrąb nadaje się na zaznaczenie na mapie. W las zamieni się lub i nie za wiele lat. Więc lepiej od razu zaznaczyć polanę:/
Pozdrawiam,
Derty

Odpowiedz z cytatem

Zakładki