Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 58

Wątek: 100lica i okolica

Bieszczadnik Awatar maciejka
    Na forum od
    07.2009

Domyślnie Odp: 100lica i okolica

Cytat Zamieszczone przez Zbyszek Zobacz posta
    Masz bystre oczko Maciejko
    (...)
    Zbyszku, gdybyś Ty wiedział...jak maciejka Wisły szukała;-)

W pełnej gotowości odkrywcy i szperacza zeszłam z mostu, mrużąc oczy w pilnym wypatrywaniu ruin dawnego mostu zatopionego w rzece.
    Wyobraź sobie moją minę, gdy pod mostem żadnej wody nie było!
    No przecież aż takiej suszy nie było, żeby bruk się ujawnił, zaparkowane autka i skwerek z drzewkami;-)
    Szczerze mówiąc z ostatnich stopni schodów sturlałam się ze śmiechu, z własnej powiedzmy niewiedzy;-) że Poniatowski powstał razem z 700 metrowym wiaduktem:)
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Na forum od
    07.2009

Trzy dni wolne, góry nie tym razem:( szukam atrakcji w mieście...
    Ogłaszają wszem i wobec uroczysty przemarsz Orszaku Trzech Króli od Zamku i dalej Traktem Królewskim.
    Od rana ciemno i deszcz, nie ma to nic wspólnego ze styczniem i zimą;-) Na mnie to specjalnie nie działa, ale bardzo liczę, że zniechęci innych;-)
    Kolejny raz zawód, my miejscowi jesteśmy bardzo zahartowani na wybryki pogody, a jeszcze wystarczy dać hasło do zgromadzenia (pomijam spotkania bieszczadzkie, bo te z założenia skazane są na naturalną dzikość)) a już pędzimy gdzie trzeba.
    Cóż, przykro mi zatem, bo na fotkach jedynie tłum będzie i to w postaci nakryć głów wszelkich:) Pomimo wspinania się na palce oraz na inne wypukłości terenu;-) nie udało się mi się uchwycić wspaniałości Orszaku Królewskiego, no może poza Baltazarem na wielbłądzie (nawet kawałek garba widać;-)
    Ostatnio edytowane przez maciejka ; 06-01-2012 o 21:25

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

nareszcie COŚ ciekawego na Krakowskim...i weselszego

Na forum od
    07.2009

Czasem tak łażę sobie po stolicy i szukam ciekawostek, albo z jakimś planem, bo dostałam namiar, albo całkiem przypadkiem trafiam. Tym razem zupełnie nie miałam w zamyśle zwiedzania, ale w centrum odkryłam bardzo ciekawy zakątek...Nomen omen ulicę Próżną...Jedyną obustronnie ocalałą z warszawskiego getta...Zaskoczyły mnie te paropiętrowe kamienice z cegły, z wysokimi oknami, żeliwnymi balustradami balkonów i zielonymi samosiejkami w rynnie dachowej.
    Wyszłam z metra, ze środka ziemi i chaosu, żeby trafić w miejsce, gdzie czas się zatrzymał...
    Zaniepokoiły mnie sterczące obok szyje żurawi wskazujące na intensywną budowę, pojawiła się myśl co z tego zostanie za chwilę....
    Zaraz też zaczęłam sprawdzać, co to takiego te budynki...
    Dowiedziałam się, że austriacka firma chciała połączyć kamienice i zrobić z nich hotel pięciogwiazdkowy, ostatecznie stanęło na renowacji i zrobieniu z nich biurowca...Hmm...ciekawe jak potraktują ten kawałek historii...
    Z resztą walka o zachowanie tych obiektów toczyła się już jakiś czas, tak naprawdę ze strony miasta groziła im rozbiórka...gdyby nie grupka ludzi...Obecnie są w rejestrze zabytków.
    A wszystko zaczęło się w drugiej połowie XIX w. od Wolanowskiego przemysłowca polskiego o żydowskim pochodzeniu, który założył sklep wyrobów żelaznych na Placu Grzybowskim, do dziś branża jest zachowana, a później fabrykę śrub, gwoździ i drutu... do telegrafu;-) Rozwój tego ostatniego przyczynił się do znacznych zysków:) W każdym razie kamienica na Próżnej nr 14 stała się dość znana i okazała.
    Fabryka produkowała też wyroby na potrzeby kolei i o tym jaki to los potrafi być ”przewrotny czy wykolejony”, świadczy fakt, że Majer Wolanowski zginął na skutek katastrofy kolejowej pod Warszawą...
    Tak to się plecie i przeplata...

Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

ta Warszawa odchodzi...zadziwiające jest, jak łatwo poddaje się''nowoczesności'', wyrokom władz. Inny to miasto charakter przybiera, niż ten co jeszcze pamiętam z lat 60 XXw. Zachęcam Cię do penetracji starego Grochowa, Szmulek, czy Targówka Przemysłowego. Tam jeszcze ostały się relikty, opierające się już tej beznadziejnej walce z tak często kiczowatą architekturom. Magiczne podwórka, podwórkowe kapliczki, bramy do wnętrz światów , które przemijają....

Na forum od
    07.2009

Cytat Zamieszczone przez tomas pablo Zobacz posta
    Zachęcam Cię do penetracji starego Grochowa, Szmulek, czy Targówka Przemysłowego. Tam jeszcze ostały się relikty, opierające się już tej beznadziejnej walce z tak często kiczowatą architekturom. Magiczne podwórka, podwórkowe kapliczki, bramy do wnętrz światów , które przemijają....
    Bardzo, bardzo mnie tam ciągnie...pewnie coś w genach jest;-) Tak po dziadku, to w okolice Placu Leńskiego i ZOO, chociaż i tu mocno historia namieszała...bo korzenie to tu to tam sięgają;-)
    Ale nieśmiało tam zaglądam...brak pewności - może dlatego, że urodziłam się i rosłam po drugiej stronie Wisły;-)
    No! podoba mi się tam, na tej drugiej, praskiej stronie:) mnóstwo urokliwych zakątków, boję się, że jak pójdę mimochodem, to wsiąknę tam na dobre;-)

Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

heh !...ja pomieszkiwałem w różnych rejonach 100licy. kilkanaście lat temu, kupując mieszkanie na Grochowie obawiałem się tej dzielnicy . Jej niby ''złej " sławy...coż bardziej mylnego ! Odkryłem jej te ciche, boczne uliczki, przedwojenne czynszówki i domki .Pierwsze poranki były niesamowite...bo budziło mnie pianie koguta !!!! . Wyobrażasz sobie KOGUT prawie w centrum???..Latem wędrowałem na rowerze wchłaniając ten świat. Z biegiem lat ze smutkiem widziałem, iż ten świat się kurczy...idzie pod młotek...wywożony ciężarówkami. To ostatnie chwile by go ocalić , wchłaniając szkiełkiem aparatu.

Bieszczadnik Awatar Aleksandra
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez maciejka Zobacz posta
    Czasem tak łażę sobie po stolicy i szukam ciekawostek, albo z jakimś planem, bo dostałam namiar, albo całkiem przypadkiem trafiam. Tym razem zupełnie nie miałam w zamyśle zwiedzania, ale w centrum odkryłam bardzo ciekawy zakątek...Nomen omen ulicę Próżną...Jedyną obustronnie ocalałą z warszawskiego getta...Zaskoczyły mnie te paropiętrowe kamienice z cegły, z wysokimi oknami, żeliwnymi balustradami balkonów i zielonymi samosiejkami w rynnie dachowej.
    .....Tak to się plecie i przeplata...
    Szkoda, że trafiłaś tam, jak się pojawiły żurawie - wcześniej jeszcze większe wrażenie robiła. A gdy na tydzień ożywała pod wpływem zaczarowanego świata Singera ... starych zapachów, muzyki i tłumu ludzi ... Szkoda po trzykroć, że ta wielowarstwowość kultur zniknęła także w Warszawie... a te zakamarki na Próżnej ... miodzio
    "niech będą błogosławione wszystkie drogi proste, krzywe, dookolne…"
    http://takiewedrowanie.blogspot.com/

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Mnie się też podobały Szmulki,plątałem się tam trochę ale ze 20 lat temu.Klimaty niesłychane.Ale najfajniejsze klimaty miałem w okolicy Żelaznej,kumpel mieszkał nad Jasiem Himilsbachem,sporo tam podobnych typów się plątało a my od nich nie stroniliśmy
    Pozdrav

Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

Browar - akurat Szmulki / poprawnie- Szmulowizna ! / nie wiele się zmieniła. To jak wiesz- specyficzna enklawa. Nawet policja rzadko się tam zapuszcza . Rządzi się swoimi prawami. Z nowinek to to , iż staje się powoli dzielnicą ''młodych artystów''. klimatyczne lokaliki, pracownie, fajnie jest mieć tam mieszkanie typu lofty ! Coś jak krakowski Kazimierz ....No i te 20 lat temu królowały tam meliny z gorzałą, dziś chyba z łatwością tam najprędzej kupisz koks czy hasz
    Żelazna zmienia swe oblicze- parę chałup zawaliło się..ciągle coś tam kopią, coś ''usprawniają"....
    A Janek to był GOŚĆ !!! / ech..k...a , jakoś nie dociera do mnie, że go już nie ma ! /

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)