Dziki wschód o wschodzie. Kurcze, kolory mało naturalne jakby
![]()
Dziki wschód o wschodzie. Kurcze, kolory mało naturalne jakby
![]()
"W tak pięknych okolicznościach przyrody... i niepowtarzalnej... " J.H.
dużo pytań,dużo...
padło (to ja sobie na końcu jeszcze jedno pozwolę zadać)
,, [...] Do prawdziwych cudów nie prowadzi żadna droga,nie są łatwe do zdobycia
Aby je poznać ,zejdź ze szlaku i wyjdź z cienia;
weź ze sobą światło i czas.
Smakuj zwycięstwo ,pot ,słońce,śmiech,
w kurzu i deszczu,z garstką przyjaciół.
Odkryj noc-jej przestrzeń,światło,muzykę.
Zobacz,jak ziemia zanurza się w ciemności.
Niech żaden dach nad głową nie zasłania ci księżyca.
Patrz,jak góry rodzą się z cienia przed świtem.
Obserwuj-wręcz poczuj-pierwsze światło i usłysz drżenie ciszy.
Wejdź w głąb lasu.
Dojdź tam,gdzie przed tobą był tylko wiatr.
Doświadcz ogromu i siły,
z jakimi odnawia się pierwsza natura.
Poznaj całość ,a nie tylko mały fragment życia,
dziwnego,cudownego,odchodzącego i odradzającego eis.
Staw czoło nieśmiertelnym wyzwaniom,stań śmiało,
z radością,odważnie i świadomie,
zmierz się z potęgą rzeczywistości.
Zanurz się w świetle,
i płyń miedzy chmurami.
Patrz,jak rodzą się burze; przemoczony i ogłuszony
raduj się nimi.
Bądź w samym sercu tworzenia
Szkoda tylko,że anielskimi,nie ludzkimi,
da się to opisać słowy..."
tekst pochodzi z ,,THIS IS THE AMERICAN EARTH" 1960 rok !!!Ansela Adamsa i Nancy Newhall w przekładzie Wojciecha Tkaczyńskiego.
hallo,
chciałbym tak wspaniale artykułować ale bozia nie obdarzyła złotymi ustami.
może to jakaś odpowiedź, a zarazem jakiś tam manifest ,sercu mojemu bliski.
HADAMLICZ - prawie słyszę muzykę :) np: Philipe'a Glassa
Mamcia ...- brak koloru to także kolor (podobno... rzecz ma się i do uczuć :) )
PaweleS -świetne ,
luna 19- lubię fotografie drugą od końca ...wybacz ,to wynika z natury żeglarskiej...świetny widok od oceanu na wynurzającą się wyspę z ciemnych fal sztormu :) piękna.
phantom- nie potraktuj tego co piszę jako zarzut.
nie o to mi chodzi,poza tym ja jestem jeszcze uczniem i jest to bardziej pytanie.
nie jest dla mnie ważna Twoja kolorycznośc fotografii ani saturalizacja barw-to jest indywidualna cecha spojrzenia każdego widzącego ,a poza tym, to ja jestem ślepak jakiś .
interesuje mnie wyrażenie,które kiedyś użyłeś :poprawna ekspozycja.
czasami mam wrażenie ,że Twoje prace są ...lekko fantastyczne ...ze względu na naświetlenie-ekspozycję .
tzn>gdy fotografujesz pod słońce (głównego sprawcę oświetlenia na naszej planecie) jakieś inne słońce doświetla ci jakiś zacieniony -normalnie-plan i to tak ,że luminancja tych elementów jest o 1 EV wyższa ...(!)...od miejsc bezpośrednich blisko słońca...,myślałem,że i może czasami flesz się zdarza, bo nie ma w ogóle światłocienia,ale raczej nie, gdyż lampa musiała by być o kilkusetnej liczbie przewodniej, albo flesz na poprzecznym generatorze bez asymetrii....
normalna matryca zmieści ok. 4EV ,pewnie znasz materiały diapozytywowe -Velvia mieściła 8EV.
często Twoje prace wybiegają poza normę i to przynajmniej o 3 - 4EV;piszesz że nie stosujesz hdr ,ale co masz na myśli? jakiś obraz wygenerowany przez program do tworzenia hdr ?,hdr oznacza zwiększenie efektywnej dynamiki obrazu...ale Twoje prace ukazują high dynamic range może uzyskany jakaś inna drogą (wskazują na to miejsca sklejenia nieba i ziemi,gdzie widoczne jest w formie cienkiego paska prześwietlonego ,który prawdopodobnie pochodzi ze zdjęcia -warstwy z przewalonym tłem-to już ktoś wcześniej zauważył) ,
ja uczę się światła,uczę się jego niuansów ...czasami bywam sprytny i stosuje strefowy system w ekspozycji...a tam pojawia się kurczenie i ekspansja światła...to takie niespodzianki które napotykają fotografowie składający poszczególne klatki-ekspozycje w celu podwyższenia zakresu tonalnego fotografii np: krajobrazu.To charakteryzuje osoby fotografujące w plenerze ,ale spędzających mało czasu na obserwacji światła( efekt zdjęć wyglądających jak intro do jakiejś gemplejstejszyn :) chociaż, ówcześnie ten rodzaj fotografowania jest trendy-owalny i stosowany nawet w fotografii portretu hi,hi,hi )
wracam do meritum... co to oznacza poprawna ekspozycja i jak ją wyznaczasz?
(pytam jako uczeń)> np: w galerii Bieszczady czarno-białej zamieściłeś fotografie gdzie kamyk leżący w cieniu (pod ławką) ma porównywalna luminancję jak białe prześwity w chmurach...a słońce jest wysoko...brak filtru połówkowego...dla mnie to coś niesamowitego ...(!)...
gdzie jest punkt ekspozycji?
ja się domyślam,ale suwaczki coś przekombinowały i punkt... poszedł sobie na spacer... na połoninę :)
(na pewno LR prawdę ci powie... i ... pasek na granicy chmur i wzniesienia ...wszak Bieszczady to... góry mistyczne .)
pozdrawiam serdecznie
:)
i wrzucaj swoje prace jak najczęściej (może czasami jak będziesz miał ochotę napisz coś o wybranej ekspozycji ...)
chętnie się czegoś nauczę
przepraszam wszystkich za dłużyznę,jest to wynik oczekiwania...
... w pewnym, znanym,południowym niemieckim kurorcie na realizację zamówienia...
przynajmniej ciemny paulaner z kija ma smak prawie jak na oktoberfescie
:)
"Najlepsze miejsce na namiot .jest zawsze troszkę dalej..."
i teraz po przemowie Mistrza Pierogowego : )))) , co to z wszelkimi "naturalnościami"jest za pan brat, ciiisza zaległa w galerii... wszyscy teraz rozmawiają z tym LR-em co to prawdę ma powiedzieć, czy co?
![]()
to może ja - tak dla obniżenia poziomu:
Ależ ślicznie na rudo zrobiły się te Bieszczady, już nie wiem czy to naturalne czy farbowane...?;-)
to z tamtego roku niestety bo w tym nie będzie mi dane :( akurat tak mnie naszło, żeby obejrzeć zdjęcia z poprzedniej jesieni. A na wszelkie kombinowanie wtórne ze zdjęciem jestem zbyt leniwa. Czasami nie chce mi się nawet ich oglądaćPodziwiam tych, którym się chce obrabiać...i efekty też podziwiam :)
Mała zabawa w "artystę":
249.
![]()
Sobota 15.09.2012. Ranek w deszczu ,popołudnie w słońcu.
![]()
W Bieszczady idą zmiany:
DSC00197.JPGDSC00178.JPGDSC00192.JPGDSC00208.JPG
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)