Cytat Zamieszczone przez slimanek Zobacz posta
. Czy moglibyście odpowiedzieć mi na kilka pytań, bo w przewodnikach znajduję różne, niekiedy sprzeczne informacje:
Obawiam się, że tutaj otrzymasz jeszcze bardziej sprzeczne odpowiedzi. Polecam książkę Edwarda Marszałka "Las pełen zwierząt".

- czy można spotkać niedźwiedzia? kiedy samica jest niebezpieczna, w której porze roku?
Spotkanie niedźwiedzia należny do rzadkości. Jak będziesz poruszać się szlakami, to jest to prawie niemożliwe. Pamiętaj że mis nigdy nie atakuje człowieka sam z siebie. Atakuje misiu ranny, zaskoczony, albo niedźwiedzica w obronie małych, ale też jeśli się poczuje zaskoczona.

- czy można spotkać wilka albo rysia? czy zdarzają się przypadki atakowania ludzi?

Musiałbyś mieć niebywałe szczęście, o atakach na ludzi nie słyszałem, ale jak siądziesz z miejscowymi pod sklepem, to niejednego się dowiesz. Podejdź do tych informacji z dużym dystansem.

- kiedy jelenie urządzają rykowisko? sierpień czy wrzesień?

Wrzesień, czasami początek października

- czy są rejony, gdzie nie ma zasięgu sieci komórkowych oraz internetu - jednocześnie?

Worek Bieszczadzki

- jakie zwierzęta, również z małych, mogą być dla człowieka niebezpieczne - szczególnie dla takiego laika, jak ja?

Żmija, niewiele ją obchodzi, czy ktoś jest laikiem, czy nie. Prawdziwie niebezpieczne są dla dzieci, dorosły może nawet bez surowicy się wykaraskać,chociaż nigdy nie należy lekceważyć ukąszenia, chyba że ktoś jest uczulony. Wystarczy nosić wysokie buty i patrzeć gdzie się siada, to nic nie może się zdarzyć. Były wyjazdy, gdzie przez dwa tygodnie nie zobaczyłem ani jednej żmii, a np. ostatnio trzy w ciągu godziny, na Beniowej.