Witam i o zdrowie pytam!
Dziękuję za kolejne odpowiedzi. WUKA - rozumiem twoje obawy. Ja też je podzielam. Ale w końcu zamierzam tylko jakieś 500-600 stron, więc nie ma co siać paniki. W razie czego przerobię, że facet przyjechał z Bieszczad do Warszawy. Jak poeta, nie raz pewnie przeżywasz coś, czego nie przeżyłeś. Gdzie znajdę twoje wiersze?
ADMIN - oooogromne dzięki! Właśnie takie podejście do tematu to woda na mój młyn. Informacja o płocie - genialna. Teraz każę tylko swojemu bohaterowi wybudować dwumetrowy płot, z obawy z obawy przed zemsta Obrzyna (taki gościu, co poluje na bezpańskie psy) - i konflikt narasta. Choć przecież z niezłośliwych pobudek. A że Warszawiak, z kasą - ho, ho! Panisko. Jeśli przyjdzie ci do głowy więcej takich przemyśleń - proszę - napisz.
CZTERNASTAKU - twoje uwagi również bardzo cenne. I opis sugestywny, aż mi gęba ścierpła. "Tej krwi przez ziemie wypitą" - i ja tak myślę, choć dokładniej, to staram się połączyć dwie kwestie - krzywd historycznych i tajemniczych obrzędów. Mam nadzieję poczytać o tym w książkach, na które czekam, ale ponieważ to książka fantastyczna, postaram się spleść wątki jak sznur do szubienicy. I ciebie gorąco proszę - o dalsze spostrzeżenia i uwagi.
Może w tych teraz kwestiach:
- a jak z dostępem do policji? czy po wsiach są jakoweś posterunki? czy policja jest lubiana? czy ludność miejscowa współpracuje z policją? jeśli tak, to jak traktowani są donosiciele?
- czy będzie rozsądne, jeśli mój bohater postara się zgromadzić zapas pożywienia przed zimą - mieszka w trudno dostępnym miejscu.
- czy możliwe jest, że odziedziczył dom na terenie BPN i tam zamieszkał?
- skąd gospodarstwa położone na odludziu czerpią wodę? studnie głębinowe? studnie? czy żurawie studzienne były tam kiedyś w użyciu?
- czy sensowne jest tam montowanie na dachach solarów celem czerpania energii słonecznej?
- czy są gospodarstwa pozbawione prądu?
- czy dziś działają wróżki, znachorzy, różdżkarze itp.
Może wystarczy.
Pozdrawiam was i dziękuję za cierpliwość. Piotr.
P.S. Czy istnieje jakiś słownik gwary bieszczadzkiej?

Odpowiedz z cytatem