Strona 13 z 19 PierwszyPierwszy ... 3 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 185

Wątek: górskie ubezpieczenia

diabel-1410
    Guest

Domyślnie Odp: górskie ubezpieczenia

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
    No jak się stołujesz w knajpie a sypiasz po kwaterach to ja się nie dziwię.
    Ja, jeśli jadę dla siebie to śpię pod namiotem i jem to co sobie ugotuję.
    W takiej sytuacji za wyjazd płacę tylko tyle co za przejazd, bo jedzenie i tak muszę jeść, nawet nie jadąc w góry.
    I w tym momencie wspomniane przez Ciebie 3 stówki to dla mnie jest na przykład tydzień w Norwegii (są tanie loty jak ktoś nie zauważył). O bliższych destynacjach nawet nie wspominam;-)
    Więc to co dla Ciebie jest niczym, dla kogoś innego już i owszem.
    A ja nie mam na utrzymaniu dzieci!wtedy to już zupełnie te 300zł ma inną wartość.
    Jako rasowy burżuj nie doliczyłem wieczorów przy piwie lub innych tego typu trunkach.Jeśli dzieci będę miał to tym bardziej będę optował za ubezpieczeniem.A i zauważyłem że jakoś nie protestujesz przeciwko wykupieniu ubezpieczenia będąc w np Norwegii.Aż dziwne-przecież podatki w kraju płacisz,rozumiem że kartę z NFZ miałaś przy sobie, więc podstawową opiekę zdrowotną zapewnioną miałaś

diabel-1410
    Guest

właśnie przed chwilą znalazłem w BIP MSWiA dane za rok 2011 i pozwolę sobie je tu zamieścić-chyba ACTA mnie nie zamknie
    Oferta GOPR pn.: Organizowanie pomocy, zapewnienie gotowości ratowniczej oraz ratowanie osób, które uległy wypadkowi lub są narażone na utratę życia lub zdrowia w górach na terenie Polski południowej, przyznana dotacja w wysokości 6.250.000 zł,
    Oferta TOPR pn.: Organizowanie pomocy, zapewnienie gotowości ratowniczej oraz ratowanie osób, które uległy wypadkowi lub są narażone na utratę życia lub zdrowia w Tatrach i paśmie Spisko-Gubałowskiem, oraz prowadzenie ratownictwa z użyciem śmigłowca ratowniczego TOPR, w szczególności na obszarach górskich południowej Małopolski na wezwanie innych służb, przyznana dotacja w wysokości 3.600.000 zł,

Bieszczadnik Awatar marmota_m
    Na forum od
    10.2010

Oj to takie drobne w budżecie

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

I myślicie, że te dotacje to dużo? Może i dużo. A kto wie ile kosztuje kupno sprzętu, utrzymanie go i baz GOPRu i inne ich wydatki? Chętnie bym się z takim bilansem zapoznał. Na razie moje zdanie jest takie:
    1. Część z biletów do Parków to niewiele. Dobry każdy grosz, ale zlikwidowałbym ten podatek.
    2. Dotacje od Państwa /czyli nas wszystkich/ powinny być przeznaczone na sprzęt i jego utrzymanie oraz utrzymanie infrastruktury GOPRu.
    3. Ubezpieczenia powinny być dobrowolne i być zawierane z ubezpieczycielem na określony czas z dokładnością do jednego dnia. Jadę w góry i chcę po nich chodzić, to MOGĘ się ubezpieczyć, chcę się przemieszczać pomiędzy Siekierezadą, Łemnowyną a np. Barem Pod Tołstą, to się nie ubezpieczam, bo mi w górach nic nie grozi.
    4. Stanie mi się coś w górach i jestem ubezpieczony nie ponoszę kosztów akcji ratunkowej. Nie jestem ubezpieczony, ponoszę 100% kosztów. /Mogłem być przezorny/

Może pod wpływem tej lub innej dyskusji zmienię swoje zdanie, ale na razie mam takie właśnie, pod warunkiem, że wysokość ubezpieczenia będzie do zaakceptowania nawet za okres 14 dni dla cztero osobowej rodziny.

P.S. Trochę przemieszczam się po UE. Za każdym razem wykupuję polisę na koszty leczenia, która kosztowała w ub. roku około 30 PLN za około tydzień....

Pozdrawiam
    bertrand236

Bieszczadnik Awatar Gandalf
    Na forum od
    04.2011
    Rodem z
    Gród Kraka

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
    Mogę tylko mieć nadzieję, że kiedyś przestaniecie biec jak te słynne lemingi.
    Nie chcę tu mieszać polityki, ale zalatuje mi pisowską IV RP. A z całości wypowiedzi zasłużonej Forumowiczki jakąś lewacko - socjalistyczną formułą ?! Ale może się mylę

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

1. TOPR w Tatrach to jedno a GOPR to drugie
    2. Większość akcji GOPR np w Bieszczadzie to akcje do miejscowych np zimowe dotarcia zamiast pogotowia itp (odsyłam do publikacji)
    3. Niby dlaczego góry mają być traktowane inaczej niż reszta kraju i np złamanie nogi po upadku z drzewa w środku Czerwonego Bagna ma być inaczej traktowane niż ten sam uraz na drodze leśnej na Kiczerze Sokolickiej??
    4. Dlaczego ma być różnicowane traktowanie zachowań ryzykownych np za akcje górskie odpłatność,a za ratowanie wywróconych jachtów już nie?
    A ratowanie "sportowców" różnej maści uprawiających takie hobby jak jaranie,obżarstwo,myśliwstwo(postrzały) ?Ile kosztują nas akcje do wędkarzy na połamanym lodzie?
    A wyjazdy do zawałowców realizujących się przez brak ruchu np telewizorowców i innych podglądaczy ??
    Można by tą litanię ciągnąć jeszcze troszkę ale mi się nie chce.

PS Krysia,mieszanie w tą dyskusję polityki chyba osłabia siłę Twoich argumentów
    Pozdrav

diabel-1410
    Guest

przy pisaniu pierwszej wersji tej petycji włączyłem tam akcje WOPR.Dopiero za namową znajomych tą organizację usunąłem.Browar napisałeś że duża część akcji to pomoc miejscowym.To prawda.Myślę jednak że jeśli GOPR będzie dostawał kasę za akcje ratujące turystów to zyska na obsadzie,sprzęcie,wyszkoleniu(które i tak jest na bardzo wysokim poziomie)a dzięki temu będzie skuteczniejszy w niesieniu pomocy wszystkim.Dlaczego inaczej traktować wypadki w górach niż te na nizinach-a weź proszę na plecy nosze i zasuwaj x km. do poszkodowanego w różnych warunkach atmosferycznych.Myślę że różnica jest wielka.A w góry jeździmy na własne życzenie i jestem przekonany że do ubezpieczeń i odpłatności za akcje ratunkowe w końcu tak czy inaczej dojdzie.Żadnego państwa-nawet tych bogatszych nie stać na ratowanie różnej maści hobbystów z własnej(naszej)kieszeni. I jeszcze taka ciekawostka z prasy-dotyczy co prawda nie Bieszczadów a Beskidów ale warto chyba przeczytać
    http://beskidzywiecki.bloog.pl/id,33...rzy,index.html
    Ostatnio edytowane przez diabel-1410 ; 28-01-2012 o 00:24

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez diabel-1410 Zobacz posta
    weź proszę na plecy nosze i zasuwaj x km. do poszkodowanego w różnych warunkach atmosferycznych
    Mam "w plecach" kilka czarnych worków w warunkach nieszczególnych,nadających się do akcji po ratujących ,innych też troszkę,jakby mi ktoś zaproponował kasę za te akcje pewnie dostałby w mordę.Chyba nie rozumiesz skrótu GOPR,nie mówiąc o idei...
    Ostatnio edytowane przez Browar ; 28-01-2012 o 01:09
    Pozdrav

Bieszczadnik Awatar marmota_m
    Na forum od
    10.2010

Za darmo się nie wyszkolą, sprzęt z nieba nie spadnie, benzyna nie pojawi się znikąd w baku...

diabel-1410
    Guest

Jako ciekawostkę przedstawię jeszcze ilość akcji Bieszczadzkiej grupy GOPR w 2010 roku-niestety nie ma jeszcze danych za 2011.
    Interwencje-151
    Akcje ratunkowe-264
    Wyprawy ratunkowe-15
    Użycie śmigłowca-37
    Wypadki narciarskie-229
    Wypadki śmiertelne-6

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)