Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Planowanie wypraw

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Domyślnie Odp: Planowanie wypraw

Cytat Zamieszczone przez calanthe Zobacz posta
    Tak sobie myślę że to też dużo zależy od czasu jaki możemy przeznaczyć na wyprawę... bo jak mamy np dwa tygodnie to przecież no ja.. nie planowałabym każdego dnia bo wiadomo że to i tak się dokładnie nie zrealizuje, tylko wtedy np kilka dni i najważniejszych rzeczy co gdzie i jak już tam na miejscu, bo to się pogada z miejscowym i coś podpowie albo jeszcze w trakcie co innego wyjdzie :)
    bo taką weekendową wyprawę chociaż czy dwa dni to wyprawa to nie wiem ale powiedzmy że taka.. mniejsza wyprawa to chyba warto zaplanować... tak mnie się zdaje
    A ja właśnie planuję również te dłuższe, bo te dłuższe są zazwyczaj dalsze i mogę już tam więcej w życiu nie przyjechać.
    A wtedy - szkoda po prostu każdego dnia, jeżeli miałoby się go stracić z powodu złych połączeń kolejowych.

No chyba że się np. z góry zaplanuje dojazd stopem.
    Kiedyś z koleżanką, z która do teraz bardzo często jeżdżę zaplanowałyśmy we Francji, że łapiemy stopa i jedziemy tam gdzie jedzie pierwszy samochód, który się zatrzyma. Miałyśmy tylko ogólnie wyznaczony kierunek oraz wyznaczony cel, do którego chciałyśmy dotrzeć, ale obojętnie jaką drogą. Jechałyśmy po łamanej.

Miałyśmy mapę i kiedy docierałyśmy do jakiegoś miejsca wybierały dalej drogę, która była najkrótsza w kierunku naszego celu i tam łapały kolejnego stopa, który jechał z grubsza we właściwą stronę.
    Dzięki temu zwiedziłyśmy mało znane zakątki Prowansji i Langwedocji, które ogólnie są rewelacyjne, spały na plaży, potem pod gołym niebem w winnicy, potem w autobusie na parkingu itd.

Tylko na takie podróżowanie trzeba mieć więcej czasu.

B.
    Ostatnio edytowane przez Basia Z. ; 20-01-2011 o 15:49

Bieszczadnik Awatar Floydd
    Na forum od
    06.2006
    Rodem z
    Wrocław

Dla mnie planowanie wyjazdu jest co najmniej tak samo atrakcyjne jak sam wyjazd - i tak 90 % planów pozostaje dalej planami. Ale same ustalanie trasy dojazdu, połączeń, miejsc noclegowych, tras dziennych, spędzanie godzin nad mapami i buszowanie w internecie to dla mnie ogromna frajda. Mimo, że jest to na ogół "sztuka dla sztuki" i kawał dobrej, nikomu niepotrzebnej (łącznie ze mną ) roboty. Po prostu takie hobby. Ale i tak jadąc raz na zagraniczny wyjazd zorganizowany "musiałem" zaopatrzyć się w mapy, przewodniki - inaczej byłbym "bez ręki".

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

A właśnie przewodniki...parę nawet kupiłam, parę nawet zabrałam np ze sobą teraz do Pragi.
    Czy zajrzałam do nich choć raz?
    nie;-)
    Po co kupiłam?nie wiem, może dla spokojnego sumienia?
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
    A właśnie przewodniki...parę nawet kupiłam,
    wlasnie... pare kupilam... przeczytalam od deski do deski... i co? na 200 stron informacji ktore mi sie przydaly byly moze na 3 stronach... po tym jest dziwna zaleznosc- naprawde ciekawe miejsca zwykle do przewodnikow nie trafiaja.. (a moze dlatego sa fajne ze ich nie ma w przewodnikach? ) ciezko stwierdzic co jest skutkiem a co przyczyna...

ale ogolnie internet dostarcza wiecej ciekawych informacji niz przewodniki... moze dlatego ze kazdy moze odszukac tam cos dla siebie, to co go interesuje...
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    wlasnie... pare kupilam... przeczytalam od deski do deski... i co? na 200 stron informacji ktore mi sie przydaly byly moze na 3 stronach...
    Buba, jeżeli w przewodniku znalazłaś akurat na tych 3 stronach informacje, dzięki którym mogłaś zaoszczędzić więcej pieniędzy niż cena przewodnika, to znaczy, że opłacało się go kupić. Dla mnie ważne są porady, gdzie można dobrze i tanio zjeść i przenocować.

Na forum od
    09.2006

Cytat Zamieszczone przez andrzej627 Zobacz posta
    Dla mnie ważne są porady, gdzie można dobrze i tanio zjeść i przenocować.
    A no to widzisz, ja z tego w ogóle nie korzystam;-))
    Nawet w necie, który jest bardziej aktualny niż te przewodniki.
    W ogóle w necie w relacjach ludzi jest masa porad praktycznych i z reguły aktualnych.
    Bogdan Loebl

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
    A no to widzisz, ja z tego w ogóle nie korzystam;-))
    Nawet w necie, który jest bardziej aktualny niż te przewodniki.
    W ogóle w necie w relacjach ludzi jest masa porad praktycznych i z reguły aktualnych.
    Masz rację. Jeżeli jedziesz z własnym jedzeniem i biwakujesz na dziko, to te porady nie są Ci do niczego potrzebne.

Nie neguję faktu, że "w necie w relacjach ludzi jest masa porad praktycznych i z reguły aktualnych". Problem, że nie zawsze te porady są wiarygodne. Mam większe zaufanie do przewodnika sprawdzonego wydawnictwa niż do informacji od anonimowej osoby na forum internetowym. Poza tym w przewodniku informacje te są posegregowane i masz je już na papierze, a więc tak jak lubisz.

Jeżeli przewodnik jest nieaktualny, to nie trzeba go kupować. Ja zawsze zwracam uwagę na datę wydania.

Z przewodników w języku polskim polecam "Zielony Przewodnik" Michelin. Zobacz Przewodniki Michelin po polsku, a w szczególności Przewodnik "Norwegia i Szwecja". Ściągnij demo. Może Ci się przyda. Jest to początek rozdziału o Stavanger.

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

Problem, że nie zawsze te porady są wiarygodne. Mam większe zaufanie do przewodnika sprawdzonego wydawnictwa niż do informacji od anonimowej osoby na forum internetowym. Poza tym w przewodniku informacje te są posegregowane i masz je już na papierze, a więc tak jak lubisz.

Jeżeli przewodnik jest nieaktualny, to nie trzeba go kupować. Ja zawsze zwracam uwagę na datę wydania.
    miałem styczność z autorami i edytorami przewodników znanej i lubianej firmy... chwalonej wszem wobec braci turystycznej i podróżniczej... i powiem że zakrawa ta "pewność" o mały absurdzik... przy cichych rozmowach po za redakcją pracownicy wydawnictwa często nie polecają swoich przewodników, bo informacje są właśnie nie aktualne i nijak mają się do prawdy... terminy gonią, wpychane są do treści różne informacje.. niekoniecznie potwierdzone i aktualne..leżą mapki.. i inne "ułatwienia"...tak więc z rezerwą do "wszystkiego co napisane i posegregowane tak jak się lubi na papierze"...
    Sam miałem kilka razy niezgodności, podróżując po wschodnich rubieżach dzikich krain bliższych...a i w naszych rodzimych opiewanych przewodnikach po Bieszczadach parę kłamstewek się znajdzie.. Nie neguję.. jedynie powiadam co zaobserwowałem.. a najbardziej podobają mi się te chwile w podróży gdy się "na prawdę zdziwie!" Wiedza na temat tego czego mogę w danym miejscu oczekiwać w pewnym momencie zaczęła mnie nużyć.. i chyba wtedy rozpoczął się w moim życiu nowy etap podróżowania... całe szczęście ten przewodnikowy był bardzo krótki :)

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

Dla mnie najważniejsza jest mapa.Z nich mogę wyczytać wiele.Cel podróży jest wymyślony osobiście albo z zasłyszanych opowieści.Bądż przeczytanych w necie, prasie , książkach. Czasem nabywam przewodnik, ale zawsze w księgarni długo go wertuję, czy mi jest niezbędny.Tym bardziej jak jest parę do wyboru...
    Zawsze podróżuję autem , więc podróż też tak planuję, by coś zobaczyć po drodze. Nawet , jak trzeba nadłożyć parę czy kilkanaście kilosów od obranego celu.

Na forum od
    09.2006

masz je już na papierze, a więc tak jak lubisz.
    .
    no mam i co?
    leżą w domu
    chyba oddam na makulaturę, bo po co mnie papierowy złom w domu.
    Pisałam: kupuję, a potem nawet nie zaglądam, tak są beznadziejne.
    Nawet jeśli reklamowane z milionem opinii na necie od zadowolonych userów.
    Bogdan Loebl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)