Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Planowanie wypraw

Mieszany widok

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

Domyślnie Odp: Planowanie wypraw

Cytat Zamieszczone przez andrzej627 Zobacz posta
    Problem, że nie zawsze te porady są wiarygodne. Mam większe zaufanie do przewodnika sprawdzonego wydawnictwa niż do informacji od anonimowej osoby na forum internetowym. Poza tym w przewodniku informacje te są posegregowane i masz je już na papierze, a więc tak jak lubisz.

Jeżeli przewodnik jest nieaktualny, to nie trzeba go kupować. Ja zawsze zwracam uwagę na datę wydania.
    miałem styczność z autorami i edytorami przewodników znanej i lubianej firmy... chwalonej wszem wobec braci turystycznej i podróżniczej... i powiem że zakrawa ta "pewność" o mały absurdzik... przy cichych rozmowach po za redakcją pracownicy wydawnictwa często nie polecają swoich przewodników, bo informacje są właśnie nie aktualne i nijak mają się do prawdy... terminy gonią, wpychane są do treści różne informacje.. niekoniecznie potwierdzone i aktualne..leżą mapki.. i inne "ułatwienia"...tak więc z rezerwą do "wszystkiego co napisane i posegregowane tak jak się lubi na papierze"...
    Sam miałem kilka razy niezgodności, podróżując po wschodnich rubieżach dzikich krain bliższych...a i w naszych rodzimych opiewanych przewodnikach po Bieszczadach parę kłamstewek się znajdzie.. Nie neguję.. jedynie powiadam co zaobserwowałem.. a najbardziej podobają mi się te chwile w podróży gdy się "na prawdę zdziwie!" Wiedza na temat tego czego mogę w danym miejscu oczekiwać w pewnym momencie zaczęła mnie nużyć.. i chyba wtedy rozpoczął się w moim życiu nowy etap podróżowania... całe szczęście ten przewodnikowy był bardzo krótki :)

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

Domyślnie Odp: Planowanie wypraw

Dla mnie najważniejsza jest mapa.Z nich mogę wyczytać wiele.Cel podróży jest wymyślony osobiście albo z zasłyszanych opowieści.Bądż przeczytanych w necie, prasie , książkach. Czasem nabywam przewodnik, ale zawsze w księgarni długo go wertuję, czy mi jest niezbędny.Tym bardziej jak jest parę do wyboru...
    Zawsze podróżuję autem , więc podróż też tak planuję, by coś zobaczyć po drodze. Nawet , jak trzeba nadłożyć parę czy kilkanaście kilosów od obranego celu.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)