Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Wątek: Co z Lutkiem?

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar dziabka1
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    warszawa

Domyślnie Odp: Co z Lutkiem?

Sądzę, Marcin, że dokładna data powstania może być trudna do ustalenia. Pred latami 50. raczej ciężko było o ruch turystyczny w tamtym rejonie. Może w materiałach wojskowych jest jakieś info. Skoro strażnica jest kamienna.. czy w okolicy były jakieś murowane cerkwie?
    Hm.. ciekawy temat poruszyłeś.

Kronikarz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2015
    Awatar coshoo
    Na forum od
    09.2004

Cytat Zamieszczone przez dziabka1 Zobacz posta
    Skoro strażnica jest kamienna.. czy w okolicy były jakieś murowane cerkwie?
    W Wetlinie była kamienna cerkiew którą w 1950 r. WOPiści wysadzili w powietrze.

Cytat Zamieszczone przez dziabka1 Zobacz posta
    Sądzę, Marcin, że dokładna data powstania może być trudna do ustalenia. Pred latami 50. raczej ciężko było o ruch turystyczny w tamtym rejonie. Może w materiałach wojskowych jest jakieś info. Skoro strażnica jest kamienna.. czy w okolicy były jakieś murowane cerkwie?
    Hm.. ciekawy temat poruszyłeś.
    Schronisko, a raczej obiekt WOP powstał jako drewniany na podmurówce kamiennej. Efektem tego co widać teraz było obmurowanie budynku przez Lutka ale już w późnych latach 80-tych. Poszperajcie na allegro za widokówkami z tal 60-tych i 70-tych. Ostatnio kupiłem nawet takie kuriozum - lata 70.te i przed schroniskiem pasie się... lama! Normalnie wydana widokówka!
    Drewna budowlańcy mieli do woli np w Berehach, ze starych chat, nie musieli rozbierać cerkwi, zresztą z Wetliny mieli zbyt daleko - Berehy rzut kamieniem.

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

Zdjęcie jeszcze nie schroniska ale już nie strażnicy znajduje się w tej relacji, do której link zamieścił sir Bazyl;
    http://www.bieszczady.x.wp.pl/ - tak raczej pod koniec relacji

autorzy w 1957 r. zastali budynek pusty - jak sami napisali - opuszczony w 1951 r.

o początkach WOP m.in. na terenie Bieszczadów można poczytać tu: od str. 84.
    http://docs.google.com/viewer?a=v&q=...pX42CouHewyKgw

może lektura pozycji wykazanych w przypisach wyjaśniłaby do końca zagadkę?
    tak mi się coś przypomina, że kiedyś czytałam o strażnicy niemieckiej w tym miejscu podczas wojny ale możliwe, że coś pomyliłam.

sturnus
    Guest

Cóż, kiedyś już opisywałem tu traktowanie turystów w Chatce i mało mnie nie zlinczowano za szkalowanie "ikony" Bieszczadu.
    http://forum.bieszczady.info.pl/show...ght=#post72079
    Tu widzę, że bądź te same osoby bronią i bądź tej samej motywacji używają. Przyjdź wieczorem, jak nie ma ludzi. Z flaszką może jeszcze? Co mnie to, że zapierdziel mieli cały dzień? Że tłok? Właśnie dlatego że są Ci lepsi, znajomi, którzy właśnie zawitali z butelczyną, gospodarze czsem nie mają czasu, a czasem i sił dla innych. I właśnie Ci znajomi dziwią się najbardziej... JAK? Przecież to złoci ludzie...

Pozdrawiam

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia umieszczania postów