divide et impera
divide et impera
Tak mi się od razu z tym wątkiem skojarzyło. Do poczytania:
http://www.focus.pl/historia/artykul...-zbrodni/nc/1/
A może by po prostu spytać samego (żyjącego przecież ) aktora co on na to? Pewnie pojęcia nie ma, że tu się toczy dyskusja na jego temat. Troszkę to paskudne, jak sąsiedzkie obgadywanie za plecami.
WUKA
www.wukowiersze.pl
Po pierwsze - to forum idzie na cały świat, więc jakie to obgadywanie ? nie roztrząsamy tu tematu kochanek Gołasa, ale jego dorobek jako aktora
Po drugie - co będziemy go pytali, skoro on sam się zaszeregował. wiesz, przejście na "drugą stronę" gdy własna korzyśc to wskazuje - żadna gloria.
Przykłady można mnożyc wśród aktorów, polityków, biznesmenów i zwykłych obywateli. Można powiedziec - ginie w tłumie jemu podobnych.
Już pisałem - bez sensu było wywoływac tą dyskusję i te "duchy przeszłości", bo nic to nie zmienia.
Polska jest dosłownie encyklopedycznym przykładem stosowania starej zasady "divide et impera" i na pewno przykład naszej ojczyzny i jej historii jest omawiany na zagranicznych uczelniach dla elit.
Wydaje mi się, że lepszego przykładu na skalę świata nikt nie znajdzie, bo byliśmy dużym mocnym państwem i w swoim czasie liczyła się z nami cała Europa.
Czym innym jest procesu upadku jakiegoś plemiona, a czym innym upadek mocnego, dużego, cywilizowanego kraju w środku Europy stanowiącego granicę kultur i cywilizacji wschodniej i zachodniej.
Rafale,Zamieszczone przez skyrafal
Czy oby na pewno napisałeś o nim na forum z powodu jego dorobku aktorskiego?
Czy dyskutowałeś o jego umiejętnościach, talentach aktorskich, czy coś innego Cie frapuje?![]()
Powiem szczerze, że zgubiłem się w tej dyskusji. Nie rozumię jaki był udział Gołasa w upadku państwa polskiego przypuszczam, że chodzi o wiek XVIII, a może się myle i nie zauważyłem upadku w XXI w. Proponuję, przestańmy się bawić w lustratorów, tych jest dostatek w IPN. Zacznijmy szanować się na wzajem a nie opluwać wszystko i wszystkich.
pozdrawiam
Marek
...nie Ty jeden , Marku....może powinno być- ''GOŁAS A SPRAWA POLSKA "...
![]()
Ej, Wy się tu naśmiewacie, a ja bym chciała się w końcu dowiedzieć, gdzie mogę spokojnie wyemigrować-->ale ma być Europa i kraj prawicowy.
Albo chociaż się zapisać na zagraniczną uczelnię dla elit!!!Tylko znowu nie mam pojęcia, która to być może?Ale chcę zostać elitą!;-)o!
"...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
Nikt nie zabroni nam śnić..."
Bogdan Loebl
O to musisz Krysiu spytać innego znanego aktora. Jan Englert zwykł mawiać "My -ELITA"! Już on pewnie dobrze wie...!
WUKA
www.wukowiersze.pl
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki