Pokaż wyniki od 1 do 10 z 76

Wątek: O Gołasie w PZPR

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Domyślnie Odp: Ogniomistrz Kaleń

Skyrafale,

Po pierwsze, moim zdaniem nie wolno opierać tak kategorycznych sądów na podstawie własnego widzimisię - no bo skąd znasz te jego wspomniane już pobudki.
    Po drugie, nie wolno nadużywać pewnych słów. Skoro on jest zdrajcą, to nie znajdziesz odpowiedniego słowa dla tysięcy innych, których grzechy ważą po stokroć więcej.
    Po trzecie, to skoro Gołas jest zdrajcą, to pogrzeb go razem z tysiącami innych ludzi. Weźmy takiego "popularnego" ostatnio piosenkarza patriotycznego Pietrzaka - ikonę satyrycznej walki z komuną i piewcę Tego-Co-Za-Polskę-Poległprzecież był w PZPR, działał aktywnie w ZMP, nawet studia wieczorowe kończył w Wyższej Szkole Nauk Społecznych przy KC PZPR.
    Szymborska chwaliła słoneczko-stalina, Miłosz nienawidził POlaków, Harasymowicz czerwony ...
    W jakich filmach miał w tym czasie Gołas grać? W jaki sposób naukowcy PRL mogli wyjeżdżać na zachód bez podpisywania lojalek?

Dziecinadę odstawiasz.

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

...i myślę że akurat Kloss i 4 pancerniacy były filmami O WIELE bardziej szkodliwymi. Miały większą oglądalność, przedstawiały wojnę jako miłą, fajowską przygodę.I zawierały o wiele większy fałsz. A Stanisław M. do pięt nie dorównuje Gołasowi(.i też był w PZPR )

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Zawsze miałem podejrzenia że Bruner to świnia.
    Ale co na to Emil Karewicz ?
    Jak on mógł ?

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez tomas pablo Zobacz posta
    ...i myślę że akurat Kloss i 4 pancerniacy były filmami O WIELE bardziej szkodliwymi. Miały większą oglądalność, przedstawiały wojnę jako miłą, fajowską przygodę)
    czemu zaraz szkodliwe? ja tam 4 pancernych zawsze lubilam i z checia nadal ogladam :) milo popatrzec na stare auta , zruinowane poniemieckie miasteczka i czasem jakas ladna rosyjska piosenka przewinie sie w tle :) mi sie podoba :) nikt nie mowi ze to bardzo madry i ambitny film- ale nie kazdy musi taki byc... no i ta czolowka piosenka- i czolg jedzie przez piachy!!!!!!

poza tym z tym przedstawieniem wojny to tez jest rzecz mocno wzgledna... moi dziadkowie , ktorzy przezyli wojne w krakowie (mieli wtedy lat kilkanascie) tez wspominaja te czasy jako wielka fajna przygode.. nikt nie zginal z ich rodziny ani przyjaciol, nie zeslali nikogo do obozu ani nie trafil w lapanke.. wiec od dziecka bylam karrmiona opowiesciami: o tym jak dziadek w wieku 15 lat trafil do partyzantki, jak zdobyli magazyn z bronia, jak potem byl w strazy pozarnej(- i jakie tam imprezy, jakie dziewczyny), jak kiedys w krakowie granat rozerwal ulice i wylonily sie piwnice pelne wina- ze starosci az zmienionego w galarete, jak babcia pracowala w knajpie i wynosila pomarancze , banany, czekolade (bo niemcom-okupantom to zaszczyt i bohaterstwo ukrasc , nie? ), jak babcia 1 wrzesnia pojechala do warszawy do brata a potem wracala dwa tygodnie do domu, pieszo i stopem, przez polske na ktora wkraczal front... i potem jak wagonami bydlecymi jechali na ziemie odzyskane- nie z zeslania, dla przygody i poszukiwania lepszego zycia- i cala masa historii zwiazanych z kilkoma latami w lubiniu i legnicy, w latach 45-48, miastach duchow, zruinowanych palacykow i szabrownikow historii , ktore nadal sa dla mnie inspiracja w organizowaniu wycieczek po dolnym slasku...

Nie wiem jak nazwac wspomnienia wojenne moich dziadkow- czy mieli jakies cholerne szczescie lawirowac wsrod bomb , smierci i nieszczesc, czy to jakies skrajne wydanie optymizmu, ktore wymazuje te zle elementy, czy jakas opetancza nieodpowiedzialnosc ktora powodowala ze niedostrzegali co naprawde dzieje sie wokol? czy poprostu byli mlodzi, a kazdy swoja mlodosc wybiela i idealizuje- bo byl silny, zdrowy, z glowa pelna pomyslow i radosci? nie wiem.. wiem ze dziadek do ostatnich chwil zycia z usmiechem na ustach i rozmarzeniem w oczach wspominal tamte czasy...

w ich wspomnieniach tez bylo miejsce na bombardowania czy ludzi zabitych przez niemcow.. ale to bylo gdzies w tle...tak daleko ze prawie nieprawda.. tak zreszta jak na 4 pancernych :)

druga babcia ktora wojne przezyla w warszawie, wraz z powstaniem i potem pobytem w obozie wspomnienia ma zgola inne... ale zgadnijcie czyich opowiesci taka mala buba wolala sluchac?

jedni i drudzy przezyli wojne na wlasnej skorze... i chyba nie da sie powiedziec kto z nich ma "te wlasciwe" wspomnienia.. a ktory "falszywe i zle"...
    Ostatnio edytowane przez buba ; 28-01-2011 o 19:49
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)