hallo,
nie zrozum mnie źle Bubo O,
ale daleko mi do wartościowania konfliktu narodowościowo-religijno- wojennego -1991-1995r. tzw: bałkańskiego--- w paru prostych zdaniach.
-Może dlatego iż sięga on historycznie wstecz gdzieś do XII w., poprzez XVI w.( gdzie jako tzw. przedmurzem chrześcijaństwa była Chorwacja -antemurale christianitatis -za papieżem Leonem X , a nie Serbia), Habsburgów ,Pierwszą i Drugą Wojnę Światową itd.
-Może również dlatego , że jeden z moich przyjaciół w 1993r. będąc studentem i Chorwatem z pochodzenia ,pewnego dnia zostawił studia na artystycznym wydziale - kupił broń(nie do końca rozumiejąc gdzie kolba ,a gdzie lufa ), zapakował samochód żywnością po dach i pojechał na wojnę...
-Może i dlatego ,że widziałem groby ludobójstwa na granicy ŻEPY i SREBRENICY...
Co nie oznacza, iż bandyci właśnie bandyci, zwani żołnierzami ,którzy uczestniczyli w wojnie(czystkach etnicznych) są w dalszym ciągu na wolności... i tutaj ,najprostsze słowa mają zastosowanie !.
Jako,że mam szczęście bywać na Bałkanach często- dostrzegam pewien gatunek piękna,które się objawia, pomimo tragedii jaka nie dawno miała tam miejsce;
Mianowicie, uchodźcy Serbcy wracają do swych domów( na terenie Chorwacji i BiH -Krajina i Dalmacja) i odbudowują w miarę możliwości posesje; Zdarzy się ,że na plaży leżą obok siebie: Serb, Chorwat, Bośniak.
Czasami sielankowy, słoneczny obraz zakłóca dwudziestoparoletnia ,ładna dziewczyna bez ręki czy też nogi.
Ale w dalszym ciągu jest to rejon i kolebka europejskiej cywilizacji;
I wspaniałej mieszanki kultur...
pozdrawiam i podziwiam Twoje umiłowanie oglądania opuszczonych siedzib ludzkich;
(moja fotka przedstawia anioła na cmentarzu chrześcijańskim w Kupari , który patrzy w kierunku Bośni i bynajmniej nie jest to anioł śmierci...)
przepraszam,![]()
że się wtrącam ,ale gdy jestem w Niemczech też często wkurza mnie prostowanie znaczenia tzw: Polskich Obozów Śmierci;
hej,

Odpowiedz z cytatem