Ja proponuje zaprosić Szymona M. ze Stowarzyszenia Magurycz. Byłaby okazja poznać pracę Magurycza (a jest to ogromna, bardzo potrzebna praca). Wszyscy słyszeliśmy o Maguryczu,ja też, ale bardziej tak ogólnie,teoretycznie.
Tak się złożyło że dopiero niedawno miałem okazję spotkać i poznać Szymona osobiście (w Zawadce Rym.) i wysłuchać Jego prelekcji, bardzo ciekawej (w dosyć swobodnej formie). Wtedy zrozumiałem że warto dokładniej poznać i ewentualnie pomóc!!!
Szymon/Stowarzyszenie Magurycz jest jakby ostatnią instancją w temacie upamiętnien bo z "mowy" kamieni dużo się można dowiedzieć o przeszłości, jak napisał jeden z proroków "gdzie ludzie zamilkną, tam kamienie krzyczeć będą".
Dzięki Szymonowi/Maguryczowi ten "krzyk", ten przekaz, jest lepiej i szerzej słyszany.
W końcu kwietnia/początek maja Magurycz będzie pracował w Beniowej gm. Lutowiska. Możemy przynajmniej popatrzeć na ich pracę ale też i jakoś pomóc!
Moją propozycję traktuję bardzo wstępnie, nic w tej sprawie nie uzgadniałem (żeby nie wchodzić w kompetencje Rady Rad....), gdyby coś to chętnie pomogę, np mogę pojechać do Nowyci, przywieźć Szymona itd!
.................................. Pozdrawiam wszystkich + Pastor ręką własną

Odpowiedz z cytatem