Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: Józef Pawłusiewicz syn ziemi bieszczadzkiej czy ?

Mieszany widok

Na forum od
    08.2010
    Rodem z
    Bieszczady, Wołkowyja

Domyślnie Odp: Józef Pawłusiewicz syn ziemi bieszczadzkiej czy ?

dla mnie bohaterem i legendą nie może być człowiek o podwójnej moralności. Poza tym fakt, że była wojna, nie może być wytłumaczeniem dla strzelania do bezbronnych ludzi. Strzelania ze skutkiem śmiertelnym. Np. do przedstawiciela nacji żydowskiej. Więcej na temat Pawłusiewicza pisać nie będę, bo zaraz pojawi się ktoś, kto będzie mi zarzucał, że szargam jego dobre imię, i sądami straszył po prostu zalecam daleko idącą ostrożność w ocenie życia i czynów Pawłusiewicza.

Bieszczadnik Awatar delux
    Na forum od
    02.2012
    Rodem z
    piekła,cieleśnie lubuskie, sercem Teleśnica i Terka .

Skoro kolego nie Potrafisz lub nie Chcesz wskazać konkretnych faktów i dowodów że Pawłusiewicz strzelał jak Twierdzisz do bezbronnych ludzi i to pochodzenia żydowskiego ,bo opisał jak pomagał i ratował nie raz i dwa osoby tej narodowosci ... to na jakiej podstawie Posądzasz Go o podwójną moralnosć ? Może nie był osobą kryształową ale coś w końcu zrobił dla miejscowej ludnosci chroniąc Ją od kul i siekier UPA,i choćby tylko za to że nie stulił uszu jak inni, tylko przeciwstawił się zbrojnie okupantowi i nacjonalistom z UPA i OUN należy Mu się uznanie itd.. każdy ma innych bohaterów,może dla Ciebie bohaterem jest strona przeciwna lub facet z pomnika w Jabłonkach...?
    Tak być nie może,bo tak być musi...

Na forum od
    08.2010
    Rodem z
    Bieszczady, Wołkowyja

Cytat Zamieszczone przez delux Zobacz posta
    bo opisał jak pomagał i ratował nie raz i dwa osoby tej narodowosci
    hehe, sam nieco wyżej zauważyłeś, że "można sobie pisać do woli, co kto woli" :)
    podkreślam - nie oskarżam, nie robię zarzutów, tylko sygnalizuję, zalecam ostrożnośc w ocenach. Co nieco wiem o Pawłusiewiczu od osoby z mojej rodziny, która wraz z nim walczyła w oddziale samoobrony. Nie zaprzeczam jego zaslugom, ktore wymieniłeś, ale wskazuję, że jest druga strona księżyca, ta ciemna niestety, i dlatego nie uważam go za bohatera.
    pozdrawiam! (i dla mnie EOT)

Bieszczadnik Awatar delux
    Na forum od
    02.2012
    Rodem z
    piekła,cieleśnie lubuskie, sercem Teleśnica i Terka .

Cytat Zamieszczone przez eszka Zobacz posta
    hehe, sam nieco wyżej zauważyłeś, że "można sobie pisać do woli, co kto woli" :)
    podkreślam - nie oskarżam, nie robię zarzutów, tylko sygnalizuję, zalecam ostrożnośc w ocenach. Co nieco wiem o Pawłusiewiczu od osoby z mojej rodziny, która wraz z nim walczyła w oddziale samoobrony. Nie zaprzeczam jego zaslugom, ktore wymieniłeś, ale wskazuję, że jest druga strona księżyca, ta ciemna niestety, i dlatego nie uważam go za bohatera.
    pozdrawiam! (i dla mnie EOT)
    Może Masz na Pułkownika czarną teczkę,jak swego czasu Tymiński na Wałęsę.....który też niby coś miał ale jak sam przyznał po latach miał wielkie g...o...tak pewnie jest i w tym przypadku... bo coś nie coś wiem... od osoby która z nim walczyła w jego oddziale ale...nie powiem.a..najgorszy ptak który w swoje gniazdo s..
    Tak być nie może,bo tak być musi...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)