Przed wejściem strefy Schengen można było prosić Park i SG o pozwolenie na przejście trasą nieznakowaną Sianki - przełęcz Bukowska. Teraz nie ma na to szans. SG pilnuje granicy ze swojej strony, Ukraina ze swojej. Z tego, co słyszałam, teraz trzeba prosić także o pozwolenie na wejście na zielony szlak prowadzący na Kińczyk od ukraińskiej strony i Polacy mają problem z uzyskaniem takiego pozwolenia.
Udało mi się tę trasę zrobić w 2004 roku. Jak pojawiliśmy się na Kińczyku, zaraz za nami zjawili się ukraińsky pogranicznicy. I chociaż nie interesowali się pozwoleniem i tak dalej, to trudno ich obecnośc uznać za przypadkową.
A wcześniej, jeszcze w Bukowcu, zatrzymała nas nasza SG i pytała o plany - musieliśmy się wylegitymować i pokazać pozwolenie.
To był jeszcze czas, kiedy funkcjonował schron nad Negrylowem... to były czasy :)
Obecny pan dyrektor dawał pozwolenia?to chyba trzeba było nieźle umotywować;-))
A co do pozwoleń po stronie ukraińskiej w lecie mam nadzieję się przekonać osobiście jak wygląda procedura;-)
"...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
Nikt nie zabroni nam śnić..."
Bogdan Loebl
Nie obecny, ale poprzedni wydawał pozwolenia jeszcze.
...chce tylko zauwazyc, ze dzieki tej dyskusji niektorzy z nas wrocili wspomnieniami na ''otwarte'' szlaki, niektorzy przebyli te d
roge po raz pierwszy (w swoich umyslach), sam do nich naleze... Jestem zdania, ze takie podroze sa rownie wazne, jak te, ktorych kilometry odczuwamy. Z w nogach. Jest mi niezmiernie milo i radosnie na duszy...
"...Niech bicie Twojego serca będzie Twoją pieśnią..." Neil Peart
Przy tych tłumach, które jeżdżą w nasze góry jestem za szlakami i ruchu tylko na nich;-)
Mamy za małe góry, żeby propagować jeszcze chodzenie poza wyznaczonymi ścieżkami-jeśli chcemy, żeby coś jeszcze zostało dla naszych dzieci.
No niestety.
Bogdan Loebl
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "
na wiecznych wagarach od życia...
Ostatnio edytowane przez buba ; 16-03-2011 o 14:37
"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "
na wiecznych wagarach od życia...
Być może już więcej, 5 stówek było 2 lata temu.
Od Straży Granicznej wiem;-)
Park miał jakieś śmieszne kwoty w porównaniu;-)
Bogdan Loebl
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki