Strona 23 z 52 PierwszyPierwszy ... 13 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 33 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 521

Wątek: Kolejna akcja GOPR

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2011
    Rodem z
    Warszawa

Domyślnie Odp: Kolejna akcja GOPR

Nie wszyscy czytają linki więc zacytuję;

- nie jest prawdą, że nie byli przygotowani do zimowej wyprawy; uczestnicy należeli do najstarszej i najbardziej zaawansowanej w szkoleniu grupy, brali udział w zajęciach, wyprawach i obozach (w tym zimowych) od dwóch lat, posiadali odpowiedni do pory roku i warunków ubiór, ekwipunek i sprzęt (m.in. wielowarstwową odzież termo aktywną, buty trekkingowe, plecaki anatomiczne, zimowe śpiwory, ogrzewacze chemiczne, apteczki osobiste, liofilizaty, kuchenki alpinistyczne z kartuszami gazowymi, namioty, folie NRC, karimaty, zimowe śpiwory, rakiety śnieżne i kije trekkingowe)
    Polecam całość linku z postu basiora.
    Ja nawet przyjmując najgorszą wersję GOPR za prawdę nie miałbym problemu z wysłaniem swoich dzieci na taką szkołę przetrwania.
    Parę razy w górach zimą byłem, nie zawsze było lajtowo, chętnie zaproszę tych co najgłośniej krzyczą, pójdą ze mną starym i przekonają się że przy dobrym ekwipunku i odrobinie rozsądku nie są te góry takie straszne.

Forumowicz Roku 2015
    Debiutant Roku 2013
    Awatar Jimi
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Rzesza

miałam nie wypowiadać się w tym temacie ale zmieniłam zdanie po obejrzeniu wypowiedzi tego chłopaka (link powyżej), który należał do grupy "surwiwalowców":

"szliśmy sobie nocą (...) było ok. 17-18 i szliśmy na azymut bodajże 30"
    -ty, surwiwal, naucz się najpierw gdzie jest północ a gdzie południe na kompasie :)

"dlatego zdecydowaliśmy się na pomoc, ponieważ dwie osoby już wczoraj nie miały bardzo siły żeby iść"

-"podobno goprowcy wam już wcześniej odradzali żeby nie iść w góry, że jest niebezpiecznie"
    -"no tak... tak (lekceważąco). ale postanowiliśmy że jednak idziemy"

"chodziliśmy nawet w trzecim stopniu zagrożenia lawinowego"
    -tutaj się załamałam zupełnie jego chwalipieństwem....................... ciekawe czy tam też ich ściągali

chłopak mówi że dla wielu to był pierwszy obóz zimą, więc doświadczenie nie wchodzi tu w gre
    "Wędrujemy zarośniętą dzikim zielskiem drogą..." W.P.

Administrator Awatar leszczu
    Na forum od
    10.2004
    Rodem z
    Lesko, Poland

Cytat Zamieszczone przez Jimi Zobacz posta
    miałam nie wypowiadać się w tym temacie ale zmieniłam zdanie po obejrzeniu wypowiedzi tego chłopaka (link powyżej), który należał do grupy "surwiwalowców":

-"podobno goprowcy wam już wcześniej odradzali żeby nie iść w góry, że jest niebezpiecznie"
    -"no tak... tak (lekceważąco). ale postanowiliśmy że jednak idziemy"

"chodziliśmy nawet w trzecim stopniu zagrożenia lawinowego"
    -tutaj się załamałam zupełnie jego chwalipieństwem....................... ciekawe czy tam też ich ściągali
    BEZ KOMENTARZA.... zaraz napiszą z tej szkoły że ten chłopak tak naprawdę nie był przez nich szkolony że takie głupoty gada...
    Made in BIESZCZADY obecnie Lesko sercem Lutowiska

Sprzęt może i takowy mieli ale trzeba się umieć nim jeszcze posługiwać. Jeżeli ktoś piszę, że byli doświadczeni a potem okazuje się, że zamiast butów ma bryłę lodu to wybacz...
    Komuś zabrakło trzeźwego myślenia.

T.P. i jeszcze raz Ci powtórzę... obudź się chłopie ! Co innego jak ja idę z Tobą jako np z kolegą a co innego organizować wyjazd i narażać nieletnich na niebezpieczeństwo i przy okazji łamać przepisy. Dali dupy i tyle.

aha... jeszcze mam pytanie czy ktoś rozszyfrował z tego wywiadu co stało się z namiotem bo coś tam niewyraźnie poszło...

Bieszczadnik Awatar marmota_m
    Na forum od
    10.2010

T.P. - dzieciak z linku machoneya mówił, że on był na takim zimowym wyjściu drugi raz, a może trzeci, a byli tacy co byli pierwszy raz. Szkółka będzie się teraz bronic rękoma i nogami. Łącznie z podawaniem nieprawdziwych informacji. No jaka to nauka była w tej szkółce jak dzieciaki dopuściły do zamarznięcia butów? Że biwakowali na górze, a nie cofnęli się do lasu? Że niewłaściwie ocenili warunki? Że w góry poszli wieczorem? Że olali porady doświadczonych górsko ludzi? Że nie umieją posługiwać się kompasem? Azymut 30 st - znaczy gdzie oni szli? Się nadawali na zimowy biwak 100 metrów od schroniska. Pod warunkiem oznaczenia palikami i sznurkiem drogi do niego...

T.P. - góry nie są straszne, warunki mogą być. Trzeba umieć ocenić sytuację i wycofać się w odpowiednim momencie - a w tej sytuacji brakło takiego zachowania.
    idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozmieszczeni, że spotyka się ich na każdym kroku

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

masz rację...też mi szczena opadła lekko, jak chłopaczek dumnie chwalił się z tym 3 lawinowym ...

Przed chwilą na TVN48 wypowiadał się właściciel szkoły SAS... Mówił, że niebawem będzie konferencja z rodzicami i wszystko zostanie wyjaśnione... No i oczywiście wersja GOPR nie jest taka jak było naprawdę.

Bieszczadnik Awatar marmota_m
    Na forum od
    10.2010

Jeszcze chwila i rodzice wespół ze szkółką pozwą GOPR za przerwanie takiego zaje....go biwaku... (Taka refleksja jak przeczytałam jak to rodzice bronią fantastycznej szkółki i fantastycznego instruktora...)
    idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozmieszczeni, że spotyka się ich na każdym kroku

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2009

Były zarzuty organizatorów że oni wcale nie chcieli akcji GOPR, że to GOPR sie "wyrwał przed orkiestrę". GOPR dał filmik, gdzie każdy mógł sie przekonać i co do warunków jak również zobaczyć jak wyglądał obóz survivalowców. Myślę, że wszelkie dyskusje co do celowości akcji rozwiało by upublicznienie w mediach zawiadomienia GOPR-owców przez opiekuna - chcieli by ich ratować czy nie...

Nie wycofuję się z żadnych swoich słów a powyższy komunikat SAS został ośmieszony przez link do filmu - patrz post Joorga.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)