Strona 35 z 52 PierwszyPierwszy ... 25 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 45 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 521

Wątek: Kolejna akcja GOPR

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2014

Domyślnie Odp: Kolejna akcja GOPR

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Pomyślałam sobie, że ja ostatnio nosiłam ze sobą dwa power-banki, każdy ze swoim kabelkiem.
    Jakoś tak mi wyszło. Latarki to już zawsze mam dwie [...]
    Tylko potem plecak robi się coraz cięższy :( i ludzie się dziwią co ja w nim właściwie noszę.
    A ja (na stare lata) coraz więcej rzeczy z wora wywalam. Tym bardziej w takim terenie jak Karpaty nie ma co się za bardzo do rzeczy przywiązywać i od nich uzależniać.

PABLO

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Pomyślałam sobie, że ja ostatnio nosiłam ze sobą dwa power-banki, każdy ze swoim kabelkiem.
    (...)
    Tylko potem plecak robi się coraz cięższy :( i ludzie się dziwią co ja w nim właściwie noszę.
    - co zrobić aby dużo sprzętów nie nosić a jednocześnie zachować długą żywotność komóry ?
    Może zdradzę swój sposób ?
    Po prostu wyłączam ją (mam taki specjalny guzik).
    Urządzenie jest wówczas spokojne , nie szaleje szukając ciągle przekaźników, nikt mi nie przeszkadza w wędrówce.
    Jak się zgubię to ponownie ją włączę bo mam pełny energii akumulator. Mogę też przesłać sms-a z pozdrowieniami.
    Pozdrawiam wszystkich miłośników ciągłej łączności ze światem
    Chyba jestem genialny ?
    Ostatnio edytowane przez don Enrico ; 04-11-2015 o 09:35

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
    Po prostu wyłączam ją (mam taki specjalny guzik).
    Chyba jestem genialny ?
    Potwierdzam, że tak;-)

Telefon potrafi wtedy wytrzymać nawet tydzień w pełnej gotowości bojowej bez żadnych banków. Tylko nie wiem, czy wszystkie telefony mają taki guzik.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2014

Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
    Po prostu wyłączam ją
    "Oczywista oczywistość". W ogóle nie rozumiem, po co komu włączony telefon podczas wędrówki w góry (i nie tylko w góry).

PABLO

Poeta Roku 2011
    Awatar Piskal
    Na forum od
    10.2008
    Rodem z
    Toporzysko/Toruń

Cytat Zamieszczone przez P_A_B_L_O Zobacz posta
    "Oczywista oczywistość". W ogóle nie rozumiem, po co komu włączony telefon podczas wędrówki w góry (i nie tylko w góry).

PABLO
    Jak to po co? Przecież nie da się chodzić po górach ( i nie tylko po górach) bez umieszczania na fejsie zdjęć z każdego etapu wędrówki, np. z początku, środka i końca tamy w Solinie, i czkania na lajki. A Heniu wyskakuje z jakimiś guziczkami. Jakiś taki niedzisiejszy jest, czy co?

Korespondent Roku 2009 Awatar Recon
    Na forum od
    02.2008

Na blogu na którym opisuje swoje wędrówki Doczu z naszego Forum a też i zamieszcza zdjęcia, zobaczyłem jak używa składanej ładowarki. Miałem w ręku taką -> http://www.sklep-presto.pl/product-p...PowerNeed.html , ale warunek... ładowarka musi mieć światło dzienne by się naładować no i musi być jeszcze kabelek :)

O potrzebie włączonego cały czas telefonu lub smartfonu nie będę polemizował bo potrzeby mogą być bardzo zróżnicowane od banalnych o których wspomina Piskal do biznesowych i służbowych, gdzie nieodebrany telefon może niwelować zyski i to czasami dość poważne lub spowoduje stratę klienta/ów albo nie zapadają ważne decyzje od razu. "Włączone telefony" też lubią łazić po Bieszczadach u których "stały kontakt" czasami jest wprost obowiązkiem.
    Pozdrawiam :)
    -----------------
    benevole lector

https://twitter.com/Zbyszek_Recon

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Z tym wyłączaniem dzisiejszego telefonu/smartfona to bym uważał - ponowne załadowanie systemu zżera kupę energii. Lepiej go przestawić w tryb lotniczy, wtedy zużycie jest na poziomie 1-2% na dobę. W trybie lotniczym może działać GPS cały czas, lub też łatwo go szybko włączyć, logowanie do sieci to też moment.

Powerbanki są dobrym pomysłem, ale zawsze lepszym... pewniejszym w naszych realiach rozwiązaniem okazuje się ładowarka i druga, w pełni naładowana i opatulona szczelnie bateria noszona w ciepłej kieszeni. A dlaczego...? Bo bateria w porównaniu do powerbanku z kabelkiem ma technicznie mniej miejsc, gdzie może nastąpić awaria!

Ładowarka sieciowa jest dobra, tylko skąd sieć w terenie? A ładowarka słoneczna w naszych górach to groźne nieporozumienie. Coraz więcej smartfonów ma też niewymienną baterię. Na dzisiaj powerbank jest zdecydowanie najlepszym/najskuteczniejszym rozwiązaniem, tylko trzeba o niego zadbać.
    Pozdrav

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    A ładowarka słoneczna w naszych górach to groźne nieporozumienie.
    Używam i jak do tej pory żadnego "groźnego nieporozumienia" nie zauważyłem. Ślepym...?
    Mogę prosić o odrobinę... oświecenia?

Cytat Zamieszczone przez Jimi Zobacz posta
    ...jestem zdania, że gopr należy jednak wzywać jedynie w przypadku bezpośredniego zagrożenia życia lub absolutnie niemożliwego zejścia o własnych siłach a także w przypadku ostrej zamieci śnieżnej lub 100% mgły, gdy jednocześnie nie jesteśmy w stanie określić swojej lokalizacji i jednocześnie nie jesteśmy w stanie zejść o własnych siłach lub nie jesteśmy przygotowani do przeżycia nocy w lesie
    Jeśli mamy wzywać pomocy GOPR, a "nie jesteśmy w stanie określić swojej lokalizacji", to... jak oni mają nas znaleźć?
    Aplikacja "Ratunek" nie zawsze i nie na każdym telefonie działa. Póki co chyba tylko na Androidach...
    Ostatnio edytowane przez Zygmunt Skibicki ; 05-11-2015 o 09:52

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Zygmunt Skibicki Zobacz posta
    Używam i jak do tej pory żadnego "groźnego nieporozumienia" nie zauważyłem. Ślepym...?
    Mogę prosić o odrobinę... oświecenia?
    Też używałem dwóch a naprawiałem następne trzy. Te z wyższej półki są dość duże (duża powierzchnia) i dość niezawodne. Właściwie do zastosowań kajakowych, do dalekich krajów bez infrastruktury itp są doskonałe. W naszym, górskim klimacie też się sprawdzą przy pogodzie, ale ich używanie w takich warunkach trzeba zaplanować. Te tanie są bez wyjątku dziadowskie - za mała powierzchnia, wadliwa elektronika. Moje dwa się zepsuły, dokładniej zdechł moduł ładowania. W tych naprawianych przeze mnie również. Jak zdechnie moduł ładowania w tanim powerbanku, to go nie weźmiemy ze sobą i wszystko jasne. Jak taki moduł zdechnie w solarze podczas wyprawy... Napisałem o groźnym nieporozumieniu w kontekście używania tanich solarów przez osoby niedoświadczone w temacie, które to usłyszały od "wygów" że "solar to dobra rzecz".
    Pozdrav

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Te z wyższej półki są dość duże (duża powierzchnia) i dość niezawodne. Właściwie do zastosowań kajakowych, do dalekich krajów bez infrastruktury itp są doskonałe. W naszym, górskim klimacie też się sprawdzą przy pogodzie, ale ich używanie w takich warunkach trzeba zaplanować.
    Używałem na wielodniowym spływie i działało także w dniu paskudnie deszczowym - oczywiście w wodoszczelnym, przezroczystym worku pod siatką pokładową. Działało także przypięte w takim worku do klapy plecaka w Borach Tucholskich, a łaziłem po solidnym starodrzewie. Nadal ładuje zarówno światłem jak i ładowarką sieciową. Nie spodziewam się zatem problemów na górskich szlakach.
    Zapłaciłem około stówy, więc to chyba nie jest żadna "wyższa półka"...
    Aha... instrukcja zaleca, by co mniej więcej kwartał naładować ładowarką, a następnie rozładować. Może w tym tkwi pomijana przez lekceważących zagwozdka...?

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)