Pokaż wyniki od 1 do 10 z 521

Wątek: Kolejna akcja GOPR

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar marmota_m
    Na forum od
    10.2010

Domyślnie Odp: Kolejna akcja GOPR

Miejscowy - do Twojego postu "lubię to"

Właśnie sobie oglądnęłam wczorajszy teleexpress - się dowiedziałam (powiedział to pan z fundacji Hobbit) - nie było żadnej akcji ratunkowej i poszukiwawczej, poproszono GOPR o asystę, GOPR zrobił z tego spektakl, który jest skandaliczny... To w sumie mamy jeden wielki OT, bo nie było akcji. A GOPRowcy to się chcieli tylko polansować w mediach... Powinni się Ratownicy wstydzić... No i nagranie z akcji której nie było to sfabrykowali

I oficjalnie ze strony Grupy Bieszczadzkiej GOPR
    Wyprawa ratunkowa 04.02.2013 na Bukowe Berdo

Skończyło się szczęśliwie, choć rano sytuacja wyglądała fatalnie. Wczoraj około godz. 9 ratownik dyżurny Stacji Centralnej odebrał zgłoszenie od uczestników szkoły przetrwania z Wrocławia, którzy spędzili noc w paśmie Bukowego Berda, że nie są w stanie kontynuować marszu, są przemarznięci, przemoczeni i wystraszeni. Kilkudziesięciu ratowników GOPR. funkcjonariuszy Straży Granicznej, śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego z Sanoka i Straży Granicznej, ruszyło na pomoc 10 nastolatkom. Około godz.12 ratownicy dotarli do miejsca gdzie biwakowała młodzież, stan ośmiu osób był na tyle dobry, że zostali sprowadzeni do skuterów skąd zostali zwiezieni do miejscowości Muczne. Stan dwóch osób był na tyle poważny, że po zabezpieczeniu przed dalszym wychłodzeniem zostali ewakuowani do miejscowości Muczne gdzie czekały karetki pogotowia.

W górach panowały bardzo trudne warunki do uprawiania turystyki, wiatr wiał w porywach do 100km/h, sypał śnieg, widoczność ograniczona była do kilku metrów.

W Bieszczadach jest 2 stopień zagrożenia lawinowego. Poruszanie się wymaga umiejętności oceny lokalnego zagrożenia lawinowego i odpowiedniego wyboru trasy szczególnie na wszystkich stromych stokach, oraz na stokach średnio stromych szczególnie wskazanych pod względem wystawy i wysokości.
    Ostatnio edytowane przez marmota_m ; 06-02-2013 o 17:47 Powód: cytat
    idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozmieszczeni, że spotyka się ich na każdym kroku

Bieszczadnik Awatar WueM
    Na forum od
    04.2004
    Rodem z
    Piotrków Trybunalski

Witam

W tej sprawie, no cóż, wszyscy mają rację...
    Takie jest moje zdanie. I nie będę tego rozwijał.

A teraz coś o mediach.
    Wczoraj (wtorek) słyszałem (w TV) od lekarza ze szpitala, w którym leży poszkodowany chłopak, że młodzieniec jest odwodniony, wychłodzony i ma powierzchowne odmrożenia stóp. Natomiast dziś (środa) około godziny 16:00 w Polsacie usłyszałem od pani w wiadomościach, że chłopak ma poważne odmrożenia. Nie trzymam żadnej ze stron... Wierzę jednak bardziej temu lekarzowi.

We wniosku powiem, że media faktycznie gonią za sensacją i to co one podają jest kłamliwe. Albo wprost, albo przez podania tylko i wyłącznie wygodnych faktów. Im większa dramaturgia, tym lepiej się sprzeda, a przeciaż o to chodzi. Sam tego doświadczyłem kilkanaście lat temu.
    W związku z powyższym po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, iż dobrze jest, że nie mam czasu na oglądanie telewizji.

To tyle.

P.S.
    To, że ktoś ma inne zdanie jak my, nie znaczy, że należy go zakrzyczeć. Może w tym co mówi jest choć ziarnko prawdy.
    Nie wszystkim dzieciom jest pisane stać się dorosłymi, niektóre nie mogą nauczyć się kłamać.

Bieszczadnik Awatar DUCHPRZESZŁOŚCI
    Na forum od
    10.2006
    Rodem z
    z brzozowego gaju na Podlasiu, obecnie piaski mazowieckie

"idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozmieszczeni, że spotyka się ich na każdym kroku"

Tak mi się wydaje, że to zdanie z podpisu koleżanki Marmota M wystarczy za cały komentarz do tej sytuacji.
    Pozdrawiam
    DUCHPRZESZŁOŚCI

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)