Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 102

Wątek: Prawo do prywatności a publikowanie zdjęć w sieci

Mieszany widok

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Domyślnie Odp: Prawo do prywatności a publikowanie zdjęć w sieci

Pisząc kolejny posty w tym wątku byłoby lepiej gdyby jednak nie odnosić się do innych portali czy forumów czy też zlotów innych forumów.
    Myślę że intencją sprowokowania dyskusji była sprawa publikacji zdjęć na tym forum, a za przeproszeniem mam w d... czy na innych zlotach ludzie chodzą z gołymi d... i publikują zdjęcia z puszką piwa czy bez.

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    Krysiu - nie tylko "żona" czy "mąż" może być problemem, ktoś może mieć odpowiedzialną pracę (np. jako poważny urzędnik, prawnik, czy coś podobnego), lub też po prostu głupiego szefa i zdjęcie w trakcie wygłupów może być szkodliwe dla kariery zawodowej.
    .
    ale czy glupi szef jest wystarczajacym powodem aby udawac kogos kim sie nie jest? utajniac swoje prawdziwe zainteresowania? wstydzic sie ze sie chodzi po gorach, pije wodke z przyjaciolmi, piecze kielbaske, gotuje na butli, czy gra na gitarze?

rozumiem ze sa zdjecia ktore wykraczaja poza zasade "dobrego smaku" i nie powinno sie fotografowac ludzi np. jak robia kupe w lesie albo zgubil gacie podczas kapieli bo to troche zlosliwe i niesmaczne... ale to chyba kazdy rozumie i nie o tym tu rozmowa...

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
    No ale najlepiej w pierwszym poście niech się wpiszą ci, którzy nie chcą i rzeczywiście jest ich tak mało, że się ich zapamięta.
    )
    o krysia ma pelna racje!!!!! to by bylo najlepsze- zrobic liste "facjat zakazanych"
    Ostatnio edytowane przez buba ; 19-04-2011 o 11:07
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    ale czy glupi szef jest wystarczajacym powodem aby udawac kogos kim sie nie jest? utajniac swoje prawdziwe zainteresowania? wstydzic sie ze sie chodzi po gorach, pije wodke z przyjaciolmi, piecze kielbaske, gotuje na butli, czy gra na gitarze?
    Dla Ciebie nie. Dla mnie też nie - mam mądrą szefową :)

Ale rozumiem ludzi, którym zależy na aktualnej pracy i wolą się nie narażać.
    Czytałam o wypadkach, kiedy za publikację głupawych zdjęć na facebooku ktoś został zwolniony z pracy (np. była to nauczycielka a dała się sfotografować jak pije wino "z rury" lub coś podobnego i dyrektor szkoły ją przy pierwszej okazji zwolnił).

W pełni rozumiem osoby, które pracują na jakimś stanowisku typu nauczyciel, lekarz, ksiądz i nie chcą publikować zdjęć ze swoimi wygłupami.
    A ponieważ nie wiem gdzie kto pracuje - więc takich zdjęć nie robię.

Co innego zdjęcie z plecakiem, na szczycie wśród przyjaciół itd.

rozumiem ze sa zdjecia ktore wykraczaja poza zasade "dobrego smaku" i nie powinno sie fotografowac ludzi np. jak robia kupe w lesie albo zgubil gacie podczas kapieli bo to troche zlosliwe i niesmaczne... ale to chyba kazdy rozumie i nie o tym tu rozmowa...
    Dla mnie to pojęcie jest nieco szersze.

Zresztą ostrzegam też swoich synów, którzy publikują na facebooku lub picasie "imprezowe" zdjęcia - pomyśl że takie zdjęcia będzie mógł kiedyś obejrzeć Twój przyszły pracodawca i zastanów się przed publikacją.
    Co innego zresztą zdjęcie w czasie Juwenaliów na Rynku w Krakowie, przebranym w kostium Smoka Wawelskiego, czy zdjęcia w czasie skoków na nartach (te sądzę odebrane byłyby pozytywnie) a co innego zdjęcie z imprezy z butelką taniego wina w ręce.

W sumie temat o którym piszę nie dotyczy tylko tego forum, tylko ogólnie publikacji zdjęć w Internecie, nie ma różnicy czy na NK, facebooku, "picasie" czy na forach.

B.

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

zrobic liste "facjat zakazanych"
    ...tak tak... najlepiej listę z galerią, żeby było wiadomo których twarzy nie wolno!

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Cytat Zamieszczone przez trzykropkiinicwiecej Zobacz posta
    ...tak tak... najlepiej listę z galerią, żeby było wiadomo których twarzy nie wolno!
    Buhahahaha
    dobre!!!)))))))))))
    Basiu te osoby co wylatywały z pracy za fejsa to nie za zwykłe fotki;-))naprawdę;-))
    A gołych tu raczej nikt nie wrzuca, nawet swoich.
    Ja np się boję bana za taką SWOJĄ!!!;-)))))
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Kronikarz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2015
    Awatar coshoo
    Na forum od
    09.2004

Cytat Zamieszczone przez trzykropkiinicwiecej Zobacz posta

Bieszczadnik Awatar agnieszkaruda
    Na forum od
    01.2008
    Rodem z
    Kampinos

Ja mam taki pomysł możne na przyszłorocznych koszulkach umieścić taki znak dla tych którzy sobie nie życzą zdjęć 130.JPG

Chciałeś dobrze a wyszło jak zwykle......:oops:

Bieszczadnik Awatar Floydd
    Na forum od
    06.2006
    Rodem z
    Wrocław

Najlepiej zrobić przypinki "Zakaz fotografowania", kto nie chce być fotografowany wpina ją sobie w widoczne miejsce...

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

No i dyskusja przygasła.
    Napatoczył mi się dzisiaj Komisarz von Ryba i pokłóciłem się z nim (w realu niestety)
    No bo deklaruje się jako taki entuzjasta pokazywania wszem i wobec swojego wizerunku, a jak przyszło co do czego to powiedział że się nie zgadza.
    Kość niezgody tkwiła w skrzynecce zwanej fotoradarem.
    Pytam czy naprawdę podoba mu się jak go wszyscy fotografują bez pozwolenia ?
    ...O nie !! żachnął się
    ...Powinni pytać o zgodę !
    I tym sposobem zburzyłem jego spokój. Ale mi to za mało. Tak z rozpędu postanowiłem jeszcze z kimś polemizować.
    Wypadło na Joorga który pisał :
    Jaka "dzisiaj" jest prywatność?...Rozmawiasz przez tel. wiedzą gdzie jesteś i o czym rozmawiałeś, płacisz kartą ..wiedzą co kupujesz i ile na co wydajesz (i nawet ile masz na koncie), włączasz GPS-a wiedzą gdzie w danej chwili jesteś.Pisząc tu też wiedzą: co.. kiedy.. kto i gdzie, a my tu rozważamy o "jakiś" tam zdjęciach.
    A tak realnie , to należy szanować czyjąś wole i nie zamieszczać fot . wbrew , choć z satelity jak będzie potrzeba, to i tak zrobią szczegółowe zdjęcie każdemu, czy wyrazi zgodę czy nie
    Niby sama prawda Januszku, ale, ale, ale ...
    Ale to dotyczy wszechobecnego śledzenia, a nie publikowania.
    Myślę że dla każdego nie będzie problemem rozróżnienie pojęć śledzenie-publikowanie.
    Boleję nad tym że wszechobecny system totalitarnie mnie śledzi, ale wkur....by mnie gdyby jeszcze wszystkie te informacje były publikowane (o tej godz. byłem tu a o tamtej tam)
    Czy nie po to jedziemy w górki, aby ukryć się przed cywilizacją ?
    Czy można zachować własny intymny świat dla siebie ?
    Czy nasze facjaty muszą wisieć na wszystkich słupach N-K tylko dlatego że przyłączyliśmy się do tego forum ?
    Czy już nie nadszedł czas aby wprowadzić jakieś normy ? kto, kiedy, jak i dlaczego (nie zakazywać - tylko wprowadzić normy)
    Czy nie za dużo pytań zadaję sam sobie ?

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Co Ty z tą NK???zlituj się!tam jest ograniczona pojemność konta, nikt nie marnuje swojej przestrzeni dyskowej na innych, po co?
    Straszycie tą NK jak PiSem normalnie;-)))
    http://www.youtube.com/watch?v=4y551...&feature=share
    ;-)))))
    A normy...no UE wprowadza na każdym kroku normy, nawet ogórek, żeby był ogórkiem ma ściśle określoną normę (w końcu mieli to zmienić, ale czy zmienili?).
    Jak słyszę słowo norma mam odruch wymiotny.
    Ostatnio edytowane przez Krysia ; 20-04-2011 o 19:36
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)