Pokaż wyniki od 1 do 10 z 102

Wątek: Prawo do prywatności a publikowanie zdjęć w sieci

Widok wątkowy

Pa(i)n killer Awatar admin
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    London, Ontario :]

Domyślnie Odp: Prawo do prywatności a publikowanie zdjęć w sieci

To czekaj :) Znasz prawo prasowe a ja leń jestem i nie chce mi się szukać (ani pewnie nie umiałbym poprawnie tego zrobić) więc krótko i na temat:

- KIMB: można bez pisemnej zgody fotografować przybyłych i w relacji z KIMBU umieścić ich zdjęcia? Mnie się widzi ze podobnie jak z informacjami prasowymi można ale mogę się mylić :)
    - Jeśli chciałoby się takowe zdjęcia zamieścić mimo to (nawet w przypadku WYRAŹNEGO sprzeciwu fotografowanych) należy zamalować (w photoshopie) twarze, tak jak w przypadku niedoszłych skazanych?

Temat prywatności i jej ochrony to jest podwójnie złożony. Bo jak to się dzieje że paparazzi fotki robią i na nich zarabiają? Wątpię by któryś z nich miał zgodę na piśmie.
    Oczywiście każdy powie, że w tym przypadku mamy do czynienia z osobami publicznymi, a te nie mają prawa do szczególnej ochrony.
    Ale co gdy osoba występuje na forum internetowym z 2 lub 20 000 userów (ilość nie ma znaczenia - liczy się to że to forum PUBLICZNE), podpisuje się tam nickiem/imieniem i/lub nazwiskiem, wszyscy ją tam znają itd.
    Taki osobnik jest "publicznym" czy nie? Według mnie jest! Tak więc skoro jest to na oko to mi się widzi, że zrobienie zdjęcia takiemu osobnikowi na KIMBIe i podpisanie go jego nickiem z forum
    (bez danych osobowych chronionych ustawą o ochronie danych osobowych) ma tutaj się nijak do prawa prasowego i samej ochrony danych osobowych. :)
    Wydaje mi się że prawo rozróżnia dane osobowe i wizerunek osoby i w jego świetle są to dwie różne rzeczy.

Reasumując: bez paragrafów, prokuratury i wykładni sądu najwyższego się chyba jednak nie obejdzie
    Ostatnio edytowane przez admin ; 17-04-2011 o 23:56
    Pozdrawiam
    Darek Magusiak

"bzdura! widział ktoś sapera na linuksie?! albo pasjans? brak tych podstawowych aplikacji biurowych dyskwalifikuje ten system w urzedach."

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)