Pokaż wyniki od 1 do 10 z 102

Wątek: Prawo do prywatności a publikowanie zdjęć w sieci

Mieszany widok

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Domyślnie Odp: Prawo do prywatności a publikowanie zdjęć w sieci

Piskal, nie róbmy z tego wątku miejsca, gdzie będziemy wpisywać kto się zgadza a kto nie. Nie o to chodzi. Ja proszę, żeby przed wrzuceniem zdjęcia na forum czy do sieci upewnić się, że sfotografowani się zgadzają. Tylko tyle i aż tyle.

Forumowicz Roku 2018
    Kronikarz Roku 2018
    Forumowicz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2014
    Ekspert Roku 2013
    Korespondent Roku 2008
    Awatar sir Bazyl
    Na forum od
    09.2005
    Rodem z
    Resmiasto

Domyślnie Odp: Prawo do prywatności a publikowanie zdjęć w sieci

Cytat Zamieszczone przez bartolomeo Zobacz posta
    ... Ja proszę, żeby przed wrzuceniem zdjęcia na forum czy do sieci upewnić się, że sfotografowani się zgadzają. Tylko tyle i aż tyle.
    Ja uważam, pomijając aspekty prawne, że takie zapytanie przed (podkreślam przed) umieszczeniem zdjęcia jest też po prostu wyrazem poszanowania dla fotografowanego jak i zwykłym objawem kultury. Mi osobiście, po fakcie, na razie nie chce się robić awantury (bo jeszcze zostanę dziwakiem okrzyknięty, jakbym jeszcze nim nie był :)), choć jak czasem coś zobaczę, to mi lekko ciśnienie zwyżkuje. Zamieszczane zdjęcia są robione w różnych sytuacjach, raz na nich widać niewiele, innym razem za dużo i chyba nie trzeba specjalnie się dziwić komuś, kto sobie nie życzy z jakichkolwiek względów (i tłumaczyć się nie musi, a wręcz nie powinien) upubliczniać swoją facjatę bądź śliczne lico. A ktoś, kto nie chce by jego wizerunek był w ogóle upubliczniany ma do tego prawo i to jest jego wybór, a nie fotografującego. Fotografujący powinien po prostu zapytać, tylko tyle, a wydaje się, że to i tak zbyt wiele.
    Ja mam to szczęście, że jestem i śliczny, i mądry (tego drugiego to może nie widać na zdjęciu), ale czasem kładą mi się cienie pod oczami i wtedy nie wyglądam jak z obrazka, więc oglądanie swojej podobizny w necie i świadomość, że oglądają ją miliony ( a może nawet sam Arcy...) może wpędzić w głęboką depresję.
    Z ciężkim sercem muszę przyznać, że w ostatnim zdaniu nie ma grama prawdy (no może te cienie) co nie zmienia faktu, iż nie wszyscy chcą być upubliczniani na forum i gdziekolwiek indziej w necie.
    "Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)