Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Kapliczka "Koło Lipomana"

Mieszany widok

janus
    Guest

Domyślnie Odp: Kapliczka "Koło Lipomana"

Chodzi Ci o kapliczkę między Żernicą Wyżną a Bereżnicą Wyżną. Faktycznie miejscowi nazywają tą górkę Lipomanowe, bo ponoć te ziemie jak i sady należały kiedyś do człowieka o takim nazwisku. Faktycznie na mapach jest kapliczka, kiedyś tamtędy była droga z Bereżnicy do Żernicy tak jakby przedłużyć tą obecną w Żernicy do tej z Bereżnicy która idzie pod górę od obecnej kaplicy. Nie jestem pewien czy kiedyś wspominana przez Ciebie kapliczka nie wisiała na dość dużym jesionie który rośnie tam nad strumieniem. Najlepiej byłoby poszukać o tą porę, bo mało chwastów. Sam jestem ciekaw postawionego problemu więc tam zajrzę.
    Pozdrówka

Forumowicz Roku 2018
    Kronikarz Roku 2018
    Forumowicz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2014
    Ekspert Roku 2013
    Korespondent Roku 2008
    Awatar sir Bazyl
    Na forum od
    09.2005
    Rodem z
    Resmiasto

Domyślnie Odp: Kapliczka "Koło Lipomana"

Cytat Zamieszczone przez janus Zobacz posta
    Chodzi Ci o kapliczkę między Żernicą Wyżną a Bereżnicą Wyżną. Faktycznie miejscowi nazywają tą górkę Lipomanowe, bo ponoć te ziemie jak i sady należały kiedyś do człowieka o takim nazwisku. Faktycznie na mapach jest kapliczka, kiedyś tamtędy była droga z Bereżnicy do Żernicy tak jakby przedłużyć tą obecną w Żernicy do tej z Bereżnicy która idzie pod górę od obecnej kaplicy. Nie jestem pewien czy kiedyś wspominana przez Ciebie kapliczka nie wisiała na dość dużym jesionie który rośnie tam nad strumieniem. ... Sam jestem ciekaw postawionego problemu więc tam zajrzę.
    Pozdrówka
    Na jesionie powieszona piszesz, a ja raczej wśród traw węszyłem, czy to czasem nie krzyż i czy się nie wywrócił. Trzeba będzie tam wrócić i wyżej głowę zadzierać :). Jak odnajdziesz, to proszę, daj znać. A może jest ktoś, kto ją widział i nam zdradzi jak wygląda?
    "Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)