Jak napisałem wcześniej błędy na mapach się zdarzają i nie uważam, aby mapa Compassu w jakiś znaczący sposób odbiegała w tym względzie od innych. Tyle. A że jakiegoś obiektu nie ma na jednej mapie, to sięgamy po inną, WIG, czy geoportal, tyle, że na tych mapach mogą być obiekty, których już nie ma w terenie i trzeba mieć tego świadomość.
W zasadzie odpisując Tobie chciałem tylko zwrócić uwagę, żeby niepotrzebnie nie gloryfikować map geoportalu, bo aż tak dobre, to one nie są.

Cytat Zamieszczone przez Dlugi Zobacz posta
Compass ma świetną mapę i chętnie przyjmują uwagi odnośnie położenia takich obiektów ale jak zobaczyłem ich ostatnią wersję gdzie oprócz szlaków turystycznych mają zaznaczone i rowerowe i konne to uznałem że nie ma sensu informować ich o np. krzyżach przydrożnych bo nie będą mieli tego jak umieścić na mapie - jak dadzą obok oznaczonych szlaków to ludzie biorący wsp. takich obiektów z ich map będą "w krzakach" dosłownie
A to akurat jest przypadłością wszystkich map turystycznych. Mapy turystyczne zwykle wydawane są w skali 1:50k, co oznacza, że 1 mm na mapie, to 50 m w terenie. Już samo zaznaczenie na mapie obiektu, który nie mieści się w skali mapy jest obarczone dużym błędem. Biorąc współrzędne nawet z najdokładniejszej mapy, jeśli pomylisz się nawet 0,5 mm, to w terenie będzie to 25 m, czyli ... będziesz "w krzakach" dosłownie. Nic na to nie poradzimy.