Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: śpiwór puchowy trzysezonowy

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar wadera
    Na forum od
    03.2008
    Rodem z
    okolice Lublina duszą zawsze conajmniej 1000 m npm

Domyślnie Odp: śpiwór puchowy trzysezonowy

Śpiwór będzie mi służył w czasie wyjazdów namiotowych-czyli zawsze pod jakimś zadaszeniem (Ukraina,Rumunia) w góry od kwietnia do późnej jesieni zimy przetrwać w nim nie planuje.Wstępnie tak sobie właśnie myślałam,że lepszy będzie 600/700g puchu o mniejszym CUI bo wrazie wilgoci lepiej się to sprawdzi niż 400g 860 CUI .Producent rodzimy w razie potrzeby jakiejś naprawy itp.materiał bezmembranowy komfort min -10 chyba wystarczy bo wielkim zmarźluchem nie jestem.
    ~Basiu dziękuję za uświadomienie mnie ,że jeszcze jest firma eksplo chociaż mnogość wyboru wprowadza jeszcze większy zamęt
    ~diabeł-1410 syntetyk już mam 2 kg wiadro i mam go dość pół plecaka zajmuje
    „Life is brutal and full off zasadzkas”.

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez wadera Zobacz posta
    Śpiwór będzie mi służył w czasie wyjazdów namiotowych-czyli zawsze pod jakimś zadaszeniem (Ukraina,Rumunia) w góry od kwietnia do późnej jesieni zimy przetrwać w nim nie planuje.Wstępnie tak sobie właśnie myślałam,że lepszy będzie 600/700g puchu o mniejszym CUI bo wrazie wilgoci lepiej się to sprawdzi niż 400g 860 CUI .
    To może być trochę mało.
    Ja mam śpiwór 700 gram puchu 800 CUI, (inna firma, cholernie drogi 1100 zł, ale nabyłam go okazyjnie za 600) i na sezon wiosna - jesień jest w sam raz. Ale ja to raczej zmarzluch jestem.

B.

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Wadera
    Rzuć okiem na śpiwór Eksplo "Karpaty light".Na Twoim miejscu zadzwoniłbym do nich,zaordynowałbym sobie kolor jaki Tobie pasuje,zaznaczyłbym że zamek to ma być dwustronna gruba żyłka,oraz kazałbym wszyć wewnętrzny ściągacz na szyję - on naprawdę potrafi poprawić komfort cieplny (chyba że ma,na zdjęciu coś tam jest,trza sprawdzić).Do kompletu kupiłbym oddychający kondon na śpiwór np w Decathlonie,potrafi podnieść komfort o 5 stopni i jest nieprzemakalny,kosztuje stówę a mieści się w kieszeni.
    Małachowski - Tourist 450 - też mógłby być.
    Esplo i Małach to "prastare" firmy,potrafią się z puchem obchodzić
    Pozdrav

Bieszczadnik Awatar wadera
    Na forum od
    03.2008
    Rodem z
    okolice Lublina duszą zawsze conajmniej 1000 m npm

Mój wcześniejszy wybór wachał się między cumulusem a yeti ale eksplo z tą ceną i w sumie dobrymi opiniami wydaje się być ciekawą alternatywą może tylko model karpaty standart bym wolała.
    „Life is brutal and full off zasadzkas”.

Bieszczadnik Awatar krzychuprorok
    Na forum od
    10.2007
    Rodem z
    Rzeszów/Rymanów

Eksplo to nie droga i solidna firma.

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

i jak sie ma puchowy spiworek to koniecznie trzymac go w domu w stanie maksymalnie rozlozonym... mi o tym nikt nie powiedzial , trzymalam przez rok zwiniety w pokrowcu i mi schudl o polowe

patrzac na opinie znajomych spiworkom tez mocno szkodzi pranie... wiec ja wole uzywac wariantu "wietrzenie"

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    .Do kompletu kupiłbym oddychający kondon na śpiwór np w Decathlonie,potrafi podnieść komfort o 5 stopni i jest nieprzemakalny,kosztuje stówę a mieści się w kieszeni.
    a co to jest? to jest z materialu czy z jakiejs folii? taki jakis worek gdzie sie wlazi w spiworze czy to sie do spiwora przyszywa? nigdy nie slyszalam o takim wynalazku a ja koszmarnie marzne wiec by sie przydalo jakos docieplic...
    Ostatnio edytowane przez buba ; 15-05-2011 o 18:18
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    i jak sie ma puchowy spiworek to koniecznie trzymac go w domu w stanie maksymalnie rozlozonym... mi o tym nikt nie powiedzial , trzymalam przez rok zwiniety w pokrowcu i mi schudl o polowe

patrzac na opinie znajomych spiworkom tez mocno szkodzi pranie... wiec ja wole uzywac wariantu "wietrzenie"

a co to jest? to jest z materialu czy z jakiejs folii? taki jakis worek gdzie sie wlazi w spiworze czy to sie do spiwora przyszywa? nigdy nie slyszalam o takim wynalazku a ja koszmarnie marzne wiec by sie przydalo jakos docieplic...
    Takie coś: http://www.decathlon.com.pl/PL/pokro...alny-17937147/
    Polepszenie komfortu termicznego to jego nie najważniejsza rola,bardziej się przydaje np do jaskiń,bunkrów,w brudne miejsca,gdzie woda kapie lub się skrapla itp. Jak Ci zimno to możesz uszyć z polarowego koca (np z Biedronki) wkładkę do śpiwora.A w przyszłości nabyć lepszy śpiwór.

Śpiwór puchowy koniecznie trzeba przechowywać w dużym pokrowcu,nie ściśnięty.Dobrym pokrowcem jest wielki wór z Bundeswery za 10zł.
    Puchówkę można wyprać,ale są do tego specjalizowane firmy.

Krysia
    Można wysuszyć na słońcu z przewiewem,tylko rzadko kiedy są na to warunki.I mowa o mokrym śpiworze,a nie o wilgotnym.
    Ostatnio edytowane przez Browar ; 15-05-2011 o 20:55
    Pozdrav

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    T,bardziej się przydaje np do jaskiń,bunkrów,w brudne miejsca,gdzie woda kapie lub się skrapla itp..
    oj to widze ze wszelaka przydatnosc!! bo moj spiworek to juz jest usyfiony straszliwie a go nie wypiore z obawy ze jeszcze bardziej schudnie..
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    oj to widze ze wszelaka przydatnosc!! bo moj spiworek to juz jest usyfiony straszliwie a go nie wypiore z obawy ze jeszcze bardziej schudnie..
    Jak Ci się śpiworek syfi to powinnaś zainwestować w ceratę izolacyjną BW pod karimat albo matę.Nic nie waży,nic nie kosztuje,a jak zjedzie śpiworek z maty to trafia na ceratkę zamiast w glebę
    http://allegro.pl/cerata-izolacyjna-...596425602.html

A tutaj masz worek na śpiwór,taki dość duży i nieprzemakalny,dobrze się w nim przechowuje sprzęt,ew.wozi w bagażniku:
    http://allegro.pl/pokrowiec-na-spiwo...603990037.html
    Ostatnio edytowane przez Browar ; 16-05-2011 o 10:15
    Pozdrav

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Zewnętrzny, że możesz traktować jako namiot w takich Tatrach np.
    Ja mam taką:
    http://allegro.pl/plachta-biwakowa-p...600958146.html
    ale jeszcze nie testowałam.
    Są i takie wkładane do środka, specjalne, ale 2stówki kosztują.
    http://www.e-biwak.pl/sea-to-summit-...er-o_1229.html
    ponad już ;(((
    Ostatnio edytowane przez Krysia ; 15-05-2011 o 18:33
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia umieszczania postów