Strona 30 z 104 PierwszyPierwszy ... 20 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 40 80 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 1033

Wątek: Zostać zakapiorem

Domyślnie Odp: Zostać zakapiorem

Cytat Zamieszczone przez DUCHPRZESZŁOŚCI Zobacz posta
    Z tego co dowiedziałem się niegdyś od zakapiora który zakapiorzy, obecnie na Niebieskich Połoninach "kobieta w Bieszczadach może być tylko matroną bądź k...ą, nie żadną zakapiorką!". Nie ma rady, żadne radyjko tu nie pomoże.
    Ja myślę, że tak nie musi być zawsze. Kiedyś żołnierzami też byli praktycznie wyłącznie mężczyźni, ale od czasów Emilii Plater następowały stopniowe zmiany. A już w Powstaniu Warszawskim w wojsku było pełno pań.

Cytat Zamieszczone przez radoos Zobacz posta
    To w zasadzie nieistotne, jednak z tego co tu wypisujesz widzę że o radzeniu sobie w dziczy czy nawet "dziczy" wiesz wiele ale tylko z komiksów.
    Ja widzę, że to raczej można powiedzieć o Tobie i wielu innych krytykach naszych planów.

Nie potrzebuję tego linka, znam osobiście paru miłośników życia zakapiorskiego i wiem, że teraz jest popularne zgrywać kozaka, odgrażającego się porzuceniem wszystkiego dla życia w lesie.
    To pokłóć się na ten temat z innymi forumowiczami, którzy przekonani są, że "teraz są inne czasy" i nikt poza mną takich planów mieć nie może.

wyssanymi z dupy teoriami
    kopniaków w dupę
    Drobne pytanie - czy to aby nie podpada pod łamanie netykiety?

Nie bronię Ci robić z siebie błazna ale wiem, że jak taki specjalista teoretyk się zdecyduje na życie w lesie to później z reguły jest problemem dla przyrody i ludzi.
    I tak źle, i tak niedobrze. Źle, że tylko piszę, i źle, jak to zrealizuję. Dobrze będzie tylko, jeśli będę Bieszczady traktował jako produkt turystyczny. Wtedy z pewnością nie będę problemem ani dla ludzi, ani, zwłaszcza, dla przyrody.

Jeżeli więc jakimś cudem dotrzesz do kresu swoich dywagacji na temat zamieszkania w lesie i kupisz sobie bilet na PKS w Bieszczady to zastanów się, czy dasz sobie radę bez kłusowania, okradania ludzi, żebrania, chodzenia po dary do pobliskiego MOPSu itp.
    No cóż. Każda próba życiowa na tym polega, że człowiek stara się DAĆ SOBIE RADĘ bez różnych rzeczy. Nie takie rzeczy już się ludziom udawały. Chciałbym Cię też uświadomić, że posiadam sporo różnych umiejętności, z których mogę się utrzymać w razie, jakby coś nie wypaliło. Najlepszym traperom zdarzają się sytuacje podbramkowe - co nie znaczy bynajmniej, że traperstwo to utopia. Zresztą chyba niejednemu już zdarzało się żyć bez tych wszystkich rzeczy, które opisałeś.
    Uważam zresztą, że w przyszłości zakapiorstwo powinno się łączyć z myślistwem - oczywiście, na zasadzie udziału w gospodarce łowieckiej, a nie "robienia, co się chce" w lasach (bo do czego taka "wolność" prowadzi, można się przekonać na przykładzie Ukrainy).
    Ostatnio edytowane przez Samotny Włóczykij ; 05-09-2011 o 23:01

Bieszczadnik Awatar Biały 13
    Na forum od
    02.2010
    Rodem z
    Wawa

Cytat Zamieszczone przez marmota_m Zobacz posta
    jaka szczotka? a zwłaszcza jaka łazienka? no chyba że te XXI wieczne szałasy to nawet jacuzzi mają...
    Ja nie widze inaczej, trzeba po całonocnej imprezie ogniskowej wypocząć i zrelaksować się w saunie bądź w jacuzzi (w zależności od modeli szałasu)
    Postawcie na harcerstwo, postawcie na Szczep im. "Zośki"!
    przekaż swój 1% http://60i148.org/

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez Biały 13 Zobacz posta
    Ja nie widze inaczej, trzeba po całonocnej imprezie ogniskowej wypocząć i zrelaksować się w saunie bądź w jacuzzi (w zależności od modeli szałasu)
    Ja to bym chciala szałas z banią!!!
    Kolezanka,ktora mnie uczy rosyjskiego, byla w takim miejscu na syberii- jeziorko, przy nim domek bez pradu, z osmolonym zelaznym piecem.. a obok bania pachnaca ziołami. Samogon na stole...Pomoscik, lodka, wedzarnia ryb.. tak to sobie mozna zakapiorowac!
    Ostatnio edytowane przez buba ; 06-09-2011 o 12:11
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik Awatar marmota_m
    Na forum od
    10.2010

to jak po imprezie relaks w jacuzzi (oczywiście dwuosobowy relaks) to jeszcze zestaw świeczek - nie przesadzajmy, nie muszą być zapachowe - i taki romantyczny zakapioryzm nam się zrobi

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    Ja to bym chciala szałas z banią!!!
    Kolezanka,ktora mnie uczy rosyjskiego, byla w takim miejscu na syberii- jeziorko, przy nim domek bez pradu, z osmolonym zelaznym piecem.. a obok bania pachnaca ziołami. Samogon na stole...Pomoscik, lodka, wedzarnia ryb.. tak to sobie mozna zakapiorowac!
    Nasi słowiańscy przodkowie tak właśnie sobie zakapiorowali. Tylko wódki wtedy nie znano. Ale to był ich styl życia, nie rozrywka dla biznesmenów.
    Wanny zaczęły wypierać w Polsce łaźnie parowe dopiero w XVII w.

Na forum od
    02.2010
    Rodem z
    Wawa

W takim układzie czuje się namówiony
    ale aby pogodzić wszystkie pomysły to

a) robimy obozowisko przy Sanie w okolicach Dwernika
    b) donos napojów z beleczki od doroty
    c) Beczka jacuzzi tuż nad rzeczką a obok wędzarnia na rybki z sanu
    d) obok namiocik z sauną
    e) ognisko i pochodnie ( w ramach świeczek )
    f) no i oczywiście inicjacja

PS: Zrobiliśmy kiedyś na Otrycie basen to i da się zrobić takie obozowisko kto ma FB może obaczyć http://www.facebook.com/media/set/?s...type=1&theater

Na forum od
    02.2010
    Rodem z
    Wawa

PS od TAO

cyt "... Tak na marginesie, wg Megasłownika synonimów: "bandyta, bandzior, drab, łobuz, oprych, opryszek, rabuś, rozbójnik, rzezimieszek, szumowina, typ spod ciemnej gwiazdy, zakapior, zbir, zbój". A także: "Zakapior to, jak podaje Słownik Języka Polskiego: z gw. przest., pot., posp., «osoba agresywna, zawzięta, skłonna do zaczepek, awantur, bójek». Jak widać, jest to słowo już trącące myszką, czyli lekko stare. Oznacza ono zadymiarza ..."

Hmmm jeśli jestem kibolem = zadymiarz = zakapior

Biały, już to pisałeś ze dwa razy. Słowa zmieniają znaczenie, pamiętaj o tym.

Powsimorda h.c.
    Awatar Marcowy
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    Zacisze

Dziś Dzień bez Zakapiora, więc tu też zamykamy.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)