Zostać zakapiorem

Wątek: Zostać zakapiorem

Tagi: Brak
  1. Petefijalkowski powiedział/a:

Domyślnie Odp: Zostać zakapiorem

Mam nadzieje ze sie nie obrazisz Bubo, ale tak za 20-30lat wloczegostwa po Gorganach i innych przybytkach Karpat moglibyscie z Toperzem smialo startowac w kategorii Zakapior Przejezdny

P.
    "There is no such thing like too much snow" - Doug Coombs

2. Awatar trzykropkiinicwiecej

trzykropkiinicwiecej powiedział/a:

pokusa była zbyt wielka, toteż i krótkie opracowanie słownikowe:

SŁOWNIK SYNONIMÓW I ANTONIMÓW
    » rzeczownik zakapior
    synonimy: bandyta, bandzior, drab, łobuz, oprych, opryszek, rabuś, rozbójnik, rzezimieszek, szumowina, typ spod ciemnej gwiazdy, zakapior, zbir, zbój
    źródło: http://megaslownik.pl/slownik/synoni...26552,zakapior

SŁOWNIK JĘZYKA POLSKIEGO
    zakapior
    dopuszczalne w grach
    ▸ zakapior
    z rosyjskiego - zbój, opryszek
    komentarze:
    > ~gosc # 2009-11-27
    zawadiaka, ma się rozumieć :).
    > ~gosc # 2010-02-17
    wydaje mi się że nie, zawadiaka chyba ma lżejsze znaczenie, to znaczy zawadiaka z chęcią się z tobą pokłóci ale zakapior z chęcią cię zabije
    http://www.sjp.pl/zakapior

THE TRANSLATION WORKPLACE
    "z gw. przest.› pot. posp. «osoba agresywna, zawzięta, skłonna do zaczepek, awantur, bójek»"
    Jak widać, jest to słowo już trącące myszką, czyli lekko stare :) Oznacza ono zadymiarza. ALE - w tym kontekście mamy do czynienia raczej z takim bardziej Janosikiem, czyli kolesiem, który, owszem, da w mordę i zrobi zadymę, ale jego uczynki są nieszkodliwe dla ludzi porządnych. Stąd też polecam angielskie rogue.
    Jak podaje Oxford: "Rogue - (humorous) a person who behaves badly, but in a harmless way." Jeśli tego mało, to spójrzcie na inne definicje:
    "2. a playfully mischievous person; scamp
    3. a tramp or vagabond."
    http://www.proz.com/kudoz/polish_to_...-zakapior.html

SŁOWNIK JĘZYKA POLSKIEGO PWN
    pot. «awanturnik, łobuz»
    Napadło go kilku zakapiorów.
    z ros.
    http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=69828

SŁOWNIK SYNONIMÓW ONLINE
    ZAKAPIOR
    DEFINICJE
    osoba skłonna do zaczepek

SYNONIMY
    andrus
    apasz
    awanturnik
    baciar
    batiar
    chuligan
    łobuz
    łotr
    opryszek
    rzezimieszek
    ulicznik
    http://synonim.compelo.com/zakapior.html

MIEJSKI SŁOWNIK SLANGU I MOWY POTOCZNEJ
    Określenie osoby pazernej na kasę lub jakieś inne dobra, chciwiec, pazerny typ, itp. Stosowane w przypadku, gdy ktoś aktywnie stara się zdobyć coś dla siebie, np. kasę lub profity.
    - Kurna, oni chcą za dużo kasy!
    - Bo to są zakapiory jebane!

- Żółw zeżarł całe żarcie.
    - Ale z niego zakapior.
    http://www.miejski.pl/slowo-zakapior

I perełka...
    JOEMONSTER
    - "Zakapior - czyli kim jest Dany Trejo"
    Jak dobrze, że w czasach gdy patrząc na niektóre osoby zastanawiamy się czy mamy właśnie do czynienia z kobietą, mężczyzną, czy hipsterem, istnieje aktor, który stanowi metaforyczne zobrazowanie czystego testosteronu, Dany Trejo- Zakapior. urodził się w Kalifornii i jest synem meksykańskich emigrantów, za młodu wałęsał się po ulicach i popełniał szereg przestępstw. Często w tym procederze pomagał mu wujek. Trejo szybko uzależnił się od heroiny i zanim osiągnął pełnoletność notorycznie trafiał do aresztu. Obijając twarze innym małoletnim zdał sobie sprawę z talentu jaki posiadał...
    http://www.joemonster.org/art/19821/...t_Danny_Trejo_

Wydaje mi się że Gołębiewski to będzie tak w sam raz, ale jeszcze kilka lat ewolucji zjawiska trzeba przeczekać...
    póki co Polańczyk , jest "cacy" ..
    Ostatnio edytowane przez trzykropkiinicwiecej ; 07-05-2012 o 15:03

3. Awatar buba

buba powiedział/a:

Cytat Zamieszczone przez Petefijalkowski Zobacz posta
    Mam nadzieje ze sie nie obrazisz Bubo, ale tak za 20-30lat wloczegostwa po Gorganach i innych przybytkach Karpat moglibyscie z Toperzem smialo startowac w kategorii Zakapior Przejezdny
    P.

Nie taki oscienny- w ciagu ostatniego tygodnia dwukrotnie przemierzylismy trase Sanok- Kroscienko i nawet zjedlismy obiad w Ustrzykach Dolnych

Dyplomy i statuetki mozemy sobie darowac ale najlepiej i od zaraz chcemy "legitymacje zakapiora przejezdnego" ktora upowaznie do znizki 50% na wyroby alkoholowe w Polsce i krajach osciennych

Cytat Zamieszczone przez trzykropkiinicwiecej Zobacz posta
    szumowina,:
    Nie wiem czemu ale strasznie mi sie podoba to okreslenie
    Ostatnio edytowane przez buba ; 07-05-2012 o 15:05
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

4. Awatar Sylwek74

Sylwek74 powiedział/a:

Mnie się bardzo podoba (trochę pasuje do Ciebie Bubo)określenie Popowsinoga
    Easy rider tylko na piechotę...

5. Awatar Sylwek74

Sylwek74 powiedział/a:

Korekta: Powsinoga
    Easy rider tylko na piechotę...

6. Awatar Josif

Josif powiedział/a:

Co jakiś czas ktoś przedrukowuje słowniki z hasłem "zakapior". Potem wyciągane są jak zwykle te same wnioski. Że nietrafione, nie pasuje itd. Czytałem to już parę razy na tym forum. W różnym czasie. W różnych wątkach. A ja pamiętam doskonale znaczenie tego słowa z przed trzydziestu laty- przynajmniej w Warszawie- oznaczało po prostu kogoś upartego ponad normę. Zawziętego, bezkompromisowego. I tyle.Taki ma to sens, a nie żaden słownikowy zbój, pijak,Janosik czy inny diabeł.

7. T.P. powiedział/a:

Nie prawda, i w w-wie oznacza to kawał swołoczy.
    Lat temu ze trzydzieści powracałem z B.Niskiego. Po północy, przejście marszałkowska/aleje jerozolimskie niby główne ale zupełnie puściutkie. Ja z solidnym plecakiem, drobnej budowy okularnik. Na przeciwko banda młodych hałaśliwych podpitych nieciekawie wyglądających ludzi.
    Jeden z nich podchodzi w moją stronę i poda taki tekst "To jest zakapior? to ...... a nie zakapior!!!"
    Było sporo strachu więc zapamiętałem.

Można tu dyskutować, zmieniać znaczenie tego słowa, udawać że jest się kimś innym niby jakimś twardzielem, ale prawda jest jedna; zakapior to swołocz a takie podszywanie się może tylko w takich ludziach budzić pogardę.
    Dla mnie ten cały "zakapioryzm" to taka trochę żenująca dziecinada jak i cały pomysł tego prymitywnego bratania się z bieszczadzką przyrodą..

8. Awatar Marcowy

Marcowy powiedział/a:

Cytat Zamieszczone przez Sylwek74 Zobacz posta
    Mnie się bardzo podoba (trochę pasuje do Ciebie Bubo)określenie Powsinoga
    Buba jest przecież Powsimordą, ma na to papier!

9. Awatar buba

buba powiedział/a:

Cytat Zamieszczone przez Sylwek74 Zobacz posta
    Korekta: Powsinoga
    Serio??? wlasnie tak nazwalam przedwczoraj nowe konto na picasie- bagienny.powsinoga

Cytat Zamieszczone przez Marcowy Zobacz posta
    Buba jest przecież Powsimordą, ma na to papier!
    Noooo wisi na scianie
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

10. Miejscowy powiedział/a:

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    w ciagu ostatniego tygodnia dwukrotnie przemierzylismy trase Sanok- Kroscienko i nawet zjedlismy obiad w Ustrzykach Dolnych
    i ja jadłem obiad w UD i całą niedzielę spędziłem w okolicy.
    szkoda, żeśmy się minęli.
    super by było spotkać się przypadkiemi i o starych zakapiorach pogadać przy ukraińskim piwie.