Strona 18 z 104 PierwszyPierwszy ... 8 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 28 68 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 1033

Wątek: Zostać zakapiorem

Bieszczadnik
    Na forum od
    06.2011
    Rodem z
    Warszawa

Domyślnie Odp: Zostać zakapiorem

....w Bieszczadzie pod koniec listopada też niezła dzicz, podobnie pod koniec marca....moze po prostu na raty tym "zakapiorem" SM możesz zostać....
    na Jurze koło Czatachowy jest pustelnia, mieszkają tam mnisi w lesie, w małych domkach, jedzą to co znajdą w lesie, złowią z stawie (staw sami wykopali na starym źródle), co dostaną od ludzi ....a śpią w połówkach prostych trumień, ale nie nazywają sie zakapiory bieszczadzkie, a wyglądają na takich...więc to nie kwestia wysokości, raczej miejsca....

Bieszczadnik Awatar Biały 13
    Na forum od
    02.2010
    Rodem z
    Wawa

Cytat Zamieszczone przez Samotny Włóczykij Zobacz posta
    A powiedz mi, kiedy dbanie o przyrodę jest skuteczniejsze - czy wtedy, gdy małolaty są pilnowane przez starych harcerzy, czy wtedy, kiedy obozuje stary harcerz, który pilnuje sam siebie?
    Kiedy ponad setka dzieci jest kształcona proeko, a nie w ten czas gdy jedna osoba siedzi w szałasie. Edukacja innych powoduje że coraz więcej osób będzie nastawiona na dbanie o przyrodę.

Co do wiaderka z wodą to przesadziłeś i jestem w szoku jeśli na takie obozy jeździłeś... Możesz napisać z którego środowiska się wywodzisz??

PS: pełne uznanie za to że chcesz spędzić 24h na dobę / siedem dni w tygodniu / 365 dni w roku w lesie ... Noc w noc, spanie z latarką w ręku, bo przecież ognia nie będziesz palił w nocy ...
    Postawcie na harcerstwo, postawcie na Szczep im. "Zośki"!
    przekaż swój 1% http://60i148.org/

No no, przeczytałem to i pomysł robi wrażenie :) Mało kto zdecydowałby się na takie ruch - także trzymam kciuki za to, by realizacja doszła to skutku, oraz za to, byś szczęśliwie przetrwał ten okres :)

Co do wiaderka z wodą to przesadziłeś i jestem w szoku jeśli na takie obozy jeździłeś...
    Ja nie mam w tym momencie na myśli obozów harcerskich, tylko zwyczajne obozowiska w niezbyt dużych grupach. Obozy harcerskie, zwłaszcza z młodszymi harcerzami, mają to do siebie, że mimo edukacji proeko coś się może zdarzyć. Dzieci to zawsze dzieci, szczególnie, że w tym wieku fascynacja ogniem jest czymś zwykłym. Zresztą wiadomo, że im większa grupa, tym trudniejsze utrzymanie jakiegokolwiek porządku. Oczywiście, że edukacja ochroniarska jest bardzo przydatna, ale i tak trzeba dbać, żeby jej koszta były możliwie najniższe. I skąd wiesz, że ja w tych lasach nie będę robił czegoś równie pożytecznego, jak edukacja ekologiczna?
    Ostatnio edytowane przez Samotny Włóczykij ; 08-07-2011 o 16:47

Cytat Zamieszczone przez bieśdziad Zobacz posta
    na Jurze koło Czatachowy jest pustelnia, mieszkają tam mnisi w lesie, w małych domkach, jedzą to co znajdą w lesie, złowią z stawie (staw sami wykopali na starym źródle), co dostaną od ludzi ....a śpią w połówkach prostych trumień, ale nie nazywają sie zakapiory bieszczadzkie, a wyglądają na takich...więc to nie kwestia wysokości, raczej miejsca....
    Tak, o Czatachowie też słyszałem. Znam gościa, który tam był.

Bieszczadnik Awatar Biały 13
    Na forum od
    02.2010
    Rodem z
    Wawa

Cytat Zamieszczone przez Samotny Włóczykij Zobacz posta
    Ja nie mam w tym momencie na myśli obozów harcerskich, tylko zwyczajne obozowiska w niezbyt dużych grupach. Obozy harcerskie, zwłaszcza z młodszymi harcerzami, mają to do siebie, że mimo edukacji proeko coś się może zdarzyć. Dzieci to zawsze dzieci, szczególnie, że w tym wieku fascynacja ogniem jest czymś zwykłym. Zresztą wiadomo, że im większa grupa, tym trudniejsze utrzymanie jakiegokolwiek porządku. Oczywiście, że edukacja ochroniarska jest bardzo przydatna, ale i tak trzeba dbać, żeby jej koszta były możliwie najniższe. I skąd wiesz, że ja w tych lasach nie będę robił czegoś równie pożytecznego, jak edukacja ekologiczna?
    zdarzyć się zawsze może, nawet w drewnianym kościele cegła na głowe spaść może ... Na obozach na których Ja byłem nie było żadnych problemów z ogniem/pożarem/ itp ...Co się tyczy z utrzymaniem porządku i bezpieczeństwa to proporcjonalnie do ilości harcerzy jest odpowiednia ilość instruktorów, aby żadne wypadki się nie zdarzały.

Co się tyczy biwakujących to:
    a) Napisał Samotny Włóczykij
    Gdyby było tak, jak mówisz, nie miałby miejsca ani jeden obóz harcerski.
    b) Napisał Biały 13
    Czy ty czytasz posty ? Kilka kartek temu napisałem ci że różnica między zorganizowanym obozem harcerskim a samotnym człowieczkiem w lesie śpiącym w szałasie jest ogromna - jak Kanion colorado ... !!!
    c) Napisał Samotny Włóczykij
    Różnica jest taka, że banda dzieciaków może zrobić w lesie dużo większe szkody, niż jeden dorosły człowiek. Zresztą także w innych wypadkach przekonałem się, że leśnicy tolerują biwakujących, jeśli przestrzegają oni zasad bezpieczeństwa ppoż.
    d) Napisał Biały 13
    Jeszcze raz ...
    1) Na obozie harcerskim masz instruktorów którzy pilnują dzieciaków ...
    e) Samotny Włóczykij A powiedz mi, kiedy dbanie o przyrodę jest skuteczniejsze - czy wtedy, gdy małolaty są pilnowane przez starych harcerzy, czy wtedy, kiedy obozuje stary harcerz, który pilnuje sam siebie?
    f) Napisał Biały 13
    Co do wiaderka z wodą to przesadziłeś ...

Na co wyskakujesz że chodzi ci o inne obozowiska niż harceraskie ... hmm ... w takim układzie nie zrozumiałem naszej konwersacji

Co do wychowania proeko - nie wiem o jakich kosztach mówisz oraz nic nie pisałeś że będziesz kształcił innych, robił prelekcje/spotkania dotyczące życia w zgodzie z naturą ...
    Postawcie na harcerstwo, postawcie na Szczep im. "Zośki"!
    przekaż swój 1% http://60i148.org/

Ciężko jest mi tłumaczyć takie proste rzeczy. Zresztą już w tej chwili musiałbym wertować całą dyskusję, na co nie mam czasu.

Bieszczadnik
    Na forum od
    06.2011
    Rodem z
    Warszawa

czytać wszystkie posty...to może zakapior samotnie siedzący przy ognisku w górach jak ma dostęp do netu....albo np przy paśniku jest hot spot...
    Jaki jest sens dyskusji zakapior , a ekologia? Czy wszyscy rozumieją co się kryje pod pojęciem zakapior?

Bieszczadnik Awatar Duch_
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Krosno

Oczywiście że nie wiedzą wszechwiedzący. Czekamy aż podzielisz się swoja wiedzą z nami nieukami bo widzę, że wiesz wszystko i oczywiście najlepiej
    Moje są góry, górki i góreczki:)

Poeta Roku 2010
    Poeta Roku 2009
    Poeta Roku 2008

Awatar WUKA
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Toruń

Włóczykiju,rusz wreszcie z miejsca,porzuć teorię,podziel się wrażeniami!!!!!

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)