Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1033

Wątek: Zostać zakapiorem

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Kubryk
    Na forum od
    05.2011
    Rodem z
    Toruń

Domyślnie Odp: Zostać zakapiorem

nie zaglądałem tu przez wakacje - chaszczowałem w tym czasie w biesach. dzisiaj zaglądam i co widze?........... nasz pseudo zakapior w dalszym cięgu wypisuje swoje głupiomądre przemyślenia.
    swoją drogą to ciekawe z punktu socjologicznego - apele o ignorowanie typa trafiają w próżnię. temat jest na tyle pociągajacy, że ciągle ktoś go podtrzymuje
    spróbujcie może napisać , że ktoś widział w biesach np. słonia - ciekawe co na to powie nasz wszystkowiedzący SM

Cytat Zamieszczone przez Kubryk Zobacz posta
    temat jest na tyle pociągajacy, że ciągle ktoś go podtrzymuje
    Sam się do tych ludzi zaliczasz.
    Widocznie temat jest wartościowy nawet dla tych, którzy pozornie na mnie psioczą, w tym dla chaszczujących przy piwie i kiełbasce przez całe wakacje. Widać oni też tęsknią za czymś więcej, choć nie chcą się sami przed sobą przyznać.
    spróbujcie może napisać , że ktoś widział w biesach np. słonia - ciekawe co na to powie nasz wszystkowiedzący SM
    Że ten, kto widział słonia, jest prawdopodobnie Francuzem i żeby nie pił tyle.
    Ostatnio edytowane przez Samotny Włóczykij ; 19-09-2011 o 17:42

Cytat Zamieszczone przez Kubryk Zobacz posta
    nie zaglądałem tu przez wakacje - chaszczowałem w tym czasie w biesach.
    Mam jeszcze pytanie - czy chaszczowałeś na polach namiotowych? Bo jeśli nie, to ciesz się, że nie spotkałeś Marcinsa. Pamiętaj: biwakowanie i palenie ognia w miejscach do tego nieprzeznaczonych JEST SUROWO ZABRONIONE!!!

ORGANIZACJA ZAKAPIORSKA
    Ktoś z Was zadał też pytanie, czemu ma służyć organizacja zakapiorska, czy ma to być rodzaj komuny. Otóż nie. Komuna i zakapiorowanie to sposoby życia w pewien sposób przeciwstawne, bo zakapior prowadzi indywidualne gospodarstwo, gdy w komunie jest ono z zasady zbiorowe. Organizację zakapiorską należy uznać raczej za coś w rodzaju cechu, który również zrzeszał wiele małych warsztatów. Ma ona służyć:

- stworzeniu takich reguł korzystania z przyrody, żeby nie doszło do jej przeeksploatowania i żeby zakapiorzy nie wchodzili sobie nawzajem drogę na "terenach łowieckich",
    - pilnowania przestrzegania powyższych zasad,
    - utworzeniu płaszczyzny do dogadywania się z władzami i własnej grupy nacisku,
    - popularyzacji tego stylu życia i przekazywaniu wiedzy na zewnątrz,
    - wszelkiego rodzaju szkoleniom.

Na dalszym etapie będzie konieczne nawiązanie bardziej ścisłych stosunków między zakapiorami a środowiskami takimi, jak harcerze czy środowiska turystyczne, a tego nie da się zrobić na większą skalę, nie posiadając własnej organizacji. Ważne są zresztą też kontakty z grupami rekonstrukcyjnymi, ponieważ znają one bardzo wiele umiejętności, które mogą być przydatne w takim życiu i zwiększyć samowystarczalność gospodarczą zakapiora.
    Ostatnio edytowane przez Samotny Włóczykij ; 22-09-2011 o 22:04

Bieszczadnik Awatar Kusto
    Na forum od
    09.2010
    Rodem z
    Zgierz

Jestem ciekawy pochodzenia słowa, jego etymologii, zaraz coś wyszperam, hm, za-ka-pior... od kaprawego czegoś , zakapturzonego... zobaczymy
    ... a oto co znalazłem
    http://www.sjp.pl/co/zakapior

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)