To raczej Ty wrzucasz do jednego worka różne sposoby zarabiania na podróżnictwie. Cejrowski to profesjonalista, nie obniża poziomu, żeby mieć więcej klientów, a jego książki popularyzują wiedzę. Ja nie mam nic przeciwko temu, żeby ktoś zarabiał, jeśli to przynosi jeszcze jakiś pożytek.
Podobnie nie mam nic przeciwko wyposażaniu wypraw przez np. sklepy ze sprzętem turystycznym, bo to jest poniekąd gwarancja jakości wyposażenia - jak coś się sprawdzi na wyjątkowo trudnej wyprawie, to znaczy, że to jest naprawdę coś dobrego. Natomiast jeśli ktoś zakłada firmę, która zajmuje się wciąganiem na Mt. Everest biznesmenów, którzy chcą udowodnić, że za pieniądze mogą mieć wszystko, albo jeśli zdobywa popularność jako polarnik, a potem wyprzedaje ją, występując w reklamach instytucji finansowych - to wybaczcie... Tym bardziej, jeśli w tym drugim wypadku ma niezależne dochody z dobrze prosperującej firmy.
Leśnicy nie ścigają ludzi, kiedy widzą, że potrafią oni zapewnić bezpieczeństwo ppoż. Gdyby było inaczej, nie pozwalaliby np. na obozy harcerskie. I ani mi w głowie budować szałas w BPN! Mało to jest lasów poza parkiem narodowym? Nie chcę też się ukrywać przed miejscowymi - zwłaszcza zimą byłoby to trudne, bo ja tam chcę zajmować się poznawaniem terenu, a to się wiąże z zostawianiem mnóstwa śladów.Co do mieszkania w szałasie w lesie - jakie leśnictwo lub nadleśnictwo pozowli osobie mieszkanie dwa lata w lesie, rozpalanie ognia itp ... w Biesach juz były dwa duże pożary, kolejne nie są potrzebne!
Idea fajna ale prędzej po cichu w lesie, omijając BPN - prędzej się uda niż ogłaszając to wszem i wobec ... Jak już zaczniesz swoją przygodę uważaj na leśników/SG/drwali itp o innnych mieszkańcach lasu nie
wspominając
Nie chcę dawać przykładu łamania prawa. I tak za dużo jest tego w Polsce.
Zakapiorem nie można się ani nazwać, ani być nazwanym. Zakapior to nie tytuł, który może być przyznany lub przywłaszczony. To styl życia. Nie było kiedyś słowa "zakapior" w odniesieniu do kogoś takiego - ale zakapiorzy istnieli. Teraz niedawno wymyślono co prawda pasowanie na zakapiora, ale to jeszcze inna sprawa i nie wiem, czy to się nie zdewaluowało.
Nie. Bo:PS2: Czemu chcesz zostać Zakapiorem? będziesz w ten czas fajniejszy niż jesteś ?
1. Chcę pokazać, że konsumpcyjny styl życia nie jest również dziś jedyną możliwością,
2. W Warszawie, gdzie mieszkam, powoli wyczerpują się możliwości zrobienia czegoś sensownego i twórczego,
3. Brakuje mi paru umiejętności, które chciałbym zdobyć.

Odpowiedz z cytatem