Strona 72 z 92 PierwszyPierwszy ... 22 62 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 82 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 1033

Wątek: Zostać zakapiorem

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2013

Domyślnie Odp: Zostać zakapiorem

Dzięki, arturos. Odpowiedziałeś za mnie. Byli Metysi Kri i inni. Ja będę właśnie kimś takim. Odpowiadając na drugie pytanie: oczywiście, będziemy głównie starali się poznawać nasze łowisko. Bo nie chodzi tylko o samo polowanie, ale bardziej o znajomość terenu, zwierzyny, jej obyczajów lokalnych itd. Tak, żeby zacząć się czuć częścią tego terenu. Jakimś elementem przyrody. Ale poza tym w planach są różne wypady. Bardziej krajoznawcze niż łowieckie. W niektórych przypadkach po drodze przewidziane są drobne polowania (oczywiście wcześniej ustalone), a to po to żeby osiągnąć poczucie absolutnej Wolności. Prawdopodobnie jest to jakaś wymiana między naszymi myśliwymi a tymi z terenu, przez które będziemy przechodzić. Ale część wypraw będzie się odbywać na terenach parków narodowych gdzie oczywiście polować nie wolno. Główny cel wypraw poza nasz teren - w tym zwłaszcza na tereny chronione - jest edukacyjny. Chodzi głównie o to żeby umieć sobie jak najlepiej radzić również w górach zupełnie nieznanych i żeby przemieszczać przez możliwie najrozmaitsze tereny, o różnym ukształtowaniu i różnych warunkach przyrodniczych. Problemem jest drobnomieszczańskie zamykanie szlaków wysokogórskich na Słowacji na zimę, ale mam nadzieję, że jakoś sobie poradzimy. To znaczy, znajdziemy szlaki wysokogórskie otwarte, a zarazem mało uczęszczane. Bo mnie włażenie na na jakiś szczyt w tłumie spragnionej zaliczenia kolejnej rozrywki gawiedzi hotelowo-pensjonatowej się wcale nie uśmiecha. Z drugiej strony na Słowacji jak masz znajomości to możesz jawnie gwizdać na wszelkie przepisy, ale mnie po prostu brzydzi takie stawianie siebie ponad prawem. Poza tym w planach jest jeszcze ekstremalny zimowy spływ rzeką. Nie wiem czy się nie przesłyszałem ale w użyciu mają być kanu z... papieru, pewno czymś impregnowanego. Papierowa łódka na lodowatej wodzie... Nie wiem, czy wtedy też będziemy polować czy nie. Będą też wyprawy na bezkrwawe łowy żeby zobaczyć jakieś ciekawe i rzadkie zwierzę.

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2012

To gratuluję i życzę udanej wyprawy.

Szkoda, że u nas takie imprezy nie są możliwe. Nie dlatego, żeby brakowało u nas lasów i łowisk, tylko z przyczyn społecznych. Po pierwsze, na Słowacji łowiectwo ma charakter bardziej ludowy, a u nas jest wyznacznikiem przynależności do "elit", którym z rekonstruktorami jest zupełnie nie po drodze, bo wyznają biegunowo sprzeczny system wartości, oparty na znajomościach i pieniądzu. Słowackie elity państwowe może i często zachowują się śmiesznie i sobiepańsko, czasem wymagają w stosunku do siebie karykaturalnych hołdów w stylu opisanym przez Haszka w "Przygodach dobrego wojaka Szwejka", ale nie uważają się za najlepszych z racji posiadanych pieniędzy i koneksji. U nas "elity" histerycznie wręcz bronią się przed uludowieniem łowiectwa, nawet za cenę spychania ludowych myśliwych poza granicę prawa.
    To jest zresztą różnica między człowiekiem prostym, a prostakiem. Człowiek prosty wie, że taki jest.

Drugą i ważniejszą sprawą jest to, że same polskie środowiska rekonstruktorskie i ogólnie "środowiska życia alternatywnego" zaakceptowały powyższą sytuację i nie tylko nie dążą do jej zmiany, ale ze wszystkich sił starają się jak najbardziej dopasować do reguł gry, narzuconej przez establishment.
    Ostatnio edytowane przez arturos25 ; 27-10-2013 o 10:38

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2013

Dokładnie tak. Mnie ci traperzy słowaccy się pytali czy nie pomógłbym im w zorganizowaniu w przyszłości czegoś podobnego w Polsce. Chcieliby dla odmiany sprawdzić się w terenie nizinno-bagiennym. Odpowiedziałem im, że to niemożliwe. Nie ma partnerów do dyskusji. Rekonstruktorzy wręcz histerycznie reagują na pomysły tego typu. A im mocniejsze ma się dowody tym większą jedynie wywołuje się agresję. Widać to też w starszych wypowiedziach tego wątku. Udostępniłem więc tym Słowakom swoje kontakty z Białorusinami. Co prawda tam też rządzi postsowiecka "szlachta", ale nie ma tak mocnej pozycji jak w Polsce a i łowiectwo obywatelskie (ludowe) chyba gdzieniegdzie ocalało. Więc może da się coś zrobić. Tak naprawdę dałoby się coś takiego organizować w bardzo wielu krajach Europy tylko polowania na Zachodzie to zbyt droga impreza. Chyba, że się tam będzie jedynie dla towarzystwa.

Nie napisałem Wam też dotąd, że nie kupuję mąki i chleba tylko sam mielę ziarna traw, nie kupuję cukru tylko pozyskuję syrop klonowy i nie kupuję mięsa, tylko żywe zwierzęta od sąsiadów. Oczywiście sam sobie chleb wypiekam i sam wędzę mięso. Sporo na tym wszystkim oszczędzam. Trochę ciekawych patentów dotyczących sztuki przetrwania dostałem od znajomego który był dwa lata w Australii w buszu.

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2012

Do buszu,do buszu to jest fajne !

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2012

W buszu australijskim są skrajnie różna warunki, niż w Polsce czy nawet na Słowacji. Ale niektóre pomysły mogą być uniwersalne.

Debiutant Roku 2015 Awatar tolek banan
    Na forum od
    07.2012
    Rodem z
    POZNAŃ

Kandydaci na Zakapiorów (choć pewnie jeszcze o tym nie wiedzą)
    http://www.gloswielkopolski.pl/artyk...dowe,id,t.html

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez tolek banan Zobacz posta
    Kandydaci na Zakapiorów (choć pewnie jeszcze o tym nie wiedzą)
    http://www.gloswielkopolski.pl/artyk...dowe,id,t.html
    Za "moich czasow" to sie szlo do lasu czy na nieuzytki i budowalo szalas... na naszym osiedlu bylo takowych przynajmniej kilkanascie (z pulapkami i bez ) i jakos nikt nigdy nie wpadl nawet zeby kogokolwiek o to pytac czy mozna- bo niby dlaczego nie?..
    (z tego co widze burmistrz sie oczywiscie nie zgodzil...
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik Awatar Pyra.57
    Na forum od
    08.2006
    Rodem z
    stolica Pyrlandii

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    Za "moich czasow" to sie szlo do lasu czy na nieuzytki i budowalo szalas... na naszym osiedlu bylo takowych przynajmniej kilkanascie (z pulapkami i bez ) i jakos nikt nigdy nie wpadl nawet zeby kogokolwiek o to pytac czy mozna- bo niby dlaczego nie?..
    (z tego co widze burmistrz sie oczywiscie nie zgodzil...
    Buba my w pyrlandii mamy inny pogląd na to co wolno a co nie. Nawet w czasie wojny jak okupant powiedział, że nie wolno partyzantki to jej nie było. Tak już z nami pyrlandczykami bywa.
    pozdrawiam
    Marek

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2012

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    Zgoda władz pociąga za sobą przynajmniej teoretyczną opiekę nad takim obiektem. Poza tym - dzisiejsze pokolenie zakapiorów jest praworządne aż do bólu.

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez arturos25 Zobacz posta
    Poza tym - dzisiejsze pokolenie zakapiorów jest praworządne aż do bólu.
    W moim rozumieniu jedno troche drugiemu zaprzecza... ale co ja tam wiem o zakapiorach...
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)