Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1033

Wątek: Zostać zakapiorem

Widok wątkowy

Domyślnie Odp: Zostać zakapiorem

Cytat Zamieszczone przez Sylwek74 Zobacz posta
    To ja już nie kumam o co Ci chodzi Bo My tu wszyscy jeździmy w Biesy właśnie dla przyjemności

Ps: a z drugiej strony nie wszystko muszę rozumieć...
    Chodzi o to, że przyjemność nie jest głównym celem.

Cytat Zamieszczone przez Misieg Zobacz posta
    Jeśli masz jechać w "dzicz" to jedź i mieszkaj tam, chcesz zostać "zakapiorem" zostań, tylko tak się zastanawiam czy zakapiory też tak trąbili o swoich zamiarach czy raczej po cichu brali się za swoją robotę....działalność Potockiego zbiera następne żniwa...
    Widzisz, tylko że ja sobie stawiam zupełnie inne cele, niż tamci. Oni po prostu uciekali od materialistycznego syfu - i nawet nie wiedzieli, co będą robić w tym "wolnym świecie", jakim są Bieszczady, pewni, że ten świat rozwiąże ich problemy sam i automatycznie. Ja traktuję Bieszczady jako sposób na doskonalenie się. A to "trąbienie" nie jest niczym innym, jak promowaniem innego niż konsumpcyjny stylu życia. Tamci stawiali sobie cele prywatne, ja stawiam cel publiczny - stąd różnica. Zresztą w tamtych czasach ich styl życia promował się sam, bo istniała niezależna opinia publiczna - dziś ludzie tylko powtarzają za mediami. A media to ostatnie środowisko, któremu zależy, żeby Polacy byli kimś więcej, niż konsumentami.

O zakapiorach to ja słyszałem, jak Cyganie jeszcze nie kradli, a co dopiero mówić o książkach Potockiego. Tylko nie znałem określenia "zakapior".

Cytat Zamieszczone przez Wojtek Pysz Zobacz posta
    Czy mógłbyś nam - jako znawca tematu - opowiedzieć, skąd się wzięło (lub inaczej: skąd Potocki wygrzebał) słowo "zakapior"?
    Podobno wymyślił je Jędrek Połonina.
    Ostatnio edytowane przez Samotny Włóczykij ; 27-05-2011 o 11:16

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 3 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 3 gości)