Niestety, po 1989 r. nastąpił upadek idei Bieszczadów, o której mówimy, tych Bieszczadów, które był Krainą Wolności. Liberałowie, którzy zyskali monopol medialny w nowej rzeczywistości, złamali wielu Polakom kręgosłup moralny i wyprali im mózgi, wmawiając, że to, co stanowiło o ich kulturze w czasach PRL, to był komunizm, utopia i głupota, konsumpcjonizm to jedyna możliwość, a człowiek wykształcony nie powinien wyróżniać się ani intelektualnie, ani moralnie, tylko powinien więcej zarabiać i łykać wszystko, co głoszą media.
Ci ludzie przeżyli ogromny szok gdy się okazało, że tzw. "wolność" nie wygląda tak, jak się spodziewali, i wielką traumę, gdy musieli porzucać dotychczasowe wartości i przyjąć "wartości" przeciwne, przestawiając się z dawnego, antykonsumpcjonistycznego myślenia, na kulturę użycia i kapitulację przed konsumpcjonizmem. Teraz panicznie boją się tego, że będą znów musieli przechodzić taką samą traumę, tylko z powrotem w drugą stronę. To, że życie zakapiorskie jest możliwe także obecnie, jest przecież dowodem, że nie jest prawdą ,że konsumpcjonizm dziś to jedyna możliwość. Czyli że całe to przestawianie się było niesłuszne i głupie, że dużo i niepotrzebnie na tym stracili i że zostali oszukani. Dlatego starają się zakrzykiwać tych, którzy chcą tak żyć, żeby wypierać ten fakt ze świadomości - choć przecież nie zmieni to faktów, a im wcześniej się porzuci konsumpcjonistyczne myślenie, tym lepiej.
Musimy być dla nich wyrozumiali, tak, jak się jest wyrozumiałym dla kogoś chorego, albo dla nieświadomego, kierującego się emocjami dziecka.
Pisałem już, że stawiasz sobie zadania, które nie są proste do realizacji nawet dla znacznego zespołu ludzi, i to fachowo przygotowanych. Na pewno w obecności puchacza łatwiej jest się zorientować, niż w obecności ssaków drapieżnych - bo często wydaje głos. Ale ja bym doradzał po prostu przyczynienie się do poznania różnych ciekawych zwierząt w Bieszczadach przez poznanie ich w najbliższej okolicy. Koniecznie w taki sposób, żeby nie czuły się prześladowane. Na poznanie wszystkich zwierząt, o których pisałeś, w Bieszczadach, Beskidzie Niskim i na Pogórzu nie starczy Ci życia!Ja jeszcze wyznaczyłem sobie kolejne zadanie, a mianowicie oszacowanie populacji Puchacza-w Bieszczadach i Pogórzu ,a za rok w Beskidzie Niskim,bo to kolejna biała plama

Odpowiedz z cytatem