Strona 37 z 104 PierwszyPierwszy ... 27 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 47 87 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 1033

Wątek: Zostać zakapiorem

Domyślnie Odp: Zostać zakapiorem

Cytat Zamieszczone przez długi Zobacz posta
    Na stertę starego styropianu... nie rozumiem
    Pozdrawiam
    Długi
    Tego też nie rozumiesz?
    http://pilsudczyk.wrzuta.pl/obraz/4M...4_czerwca_1989

Cytat Zamieszczone przez sir Bazyl Zobacz posta
    ??? Coś bliżej na ten temat poproszę, jakieś przykłady z literatury...
    Mogę podać jedynie link do swojej książki, bo te sprawy stały się po 1989 r. tematem tabu i raczej brakowało chętnych do ich opisywania. Wszyscy przecież rzucili się "przystosowywać do wolności".
    http://stachuriada.pl/stachura-i-kow...kowboje-5.html
    Ostatnio edytowane przez Samotny Włóczykij ; 04-12-2011 o 13:04

Cytat Zamieszczone przez skyrafal Zobacz posta
    Co się tyczy tej amerykańskości Bieszczadów to może zdajmy sobie sprawę, że Ameryka to jedno wielkie kłamstwo, wiarołomstwo, pospolite oszustwo i sztuczne uśmiechy.
    Dawniej Amerykę idealizowano, dziś się ją przedstawia w czarnych barwach. Ale ani jedno, ani drugie nie jest prawdziwe. Nie ma zresztą jednej Ameryki. Czym innym jest syf obu wybrzeży, reprezentowany przez wielkich finansistów i Hollywood, a czym innym - mieszkańcy wnętrza kontynentu, np. Teksasu.
    Dziś zresztą też naśladujemy USA, tylko już nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy. Naśladujemy kulturę yuppies ze Wschodniego Wybrzeża i hollywoodzki celebrytyzm. To właśnie z tego pierwszego źródła pochodzi dominacja fałszu i obłudy, i te plastikowe uśmieszki. Ja już wolę kulturę wolnych chłopów i pasterzy z wnętrza kontynentu. Ona jest przynajmniej zdrowsza.

Nie wolno kalać naszej historii na rzecz czego ? legend o niepiśmiennych poganiaczach bydła, którzy pasali krowy, pili, przeklinali i pluli pod nogi.
    Zobaczcie te klipy http://www.youtube.com/watch?v=bEFVD...eature=related http://www.youtube.com/watch?v=PdiUu...eature=related może ktoś coś przemyśli.
    Przykro mi, ale ona już została "pokalana". Pół wieku temu, właśnie w Bieszczadach, gdy Wiktorini z Merskim bawili się w kowbojów na "preriach" Krywego i Tworylnego. Można być za albo przeciw, ale nie da się negować samego faktu.
    Zresztą istotą legendy Dzikiego Zachodu była kultura Wielkiej Przygody, która umożliwiała polskiej inteligencji zachowanie tożsamości pod rządami komunistów, dążących do likwidacji polskich elit, żeby samemu być jedyną "elitą". Czyli to "pokalanie" wyszło nam na dobre.
    W tamtych czasach nawet główne postacie kultury polskiej identyfikowano z kowbojami. Stachura nosił na szyi chustę kowbojską i brał udział w rajdzie kowbojskiej grupy rekonstrukcyjnej, a Hłasko nazywany był "kowbojem literatury".
    Ponadto czy nasi przodkowie to zawsze byli piśmienni? Czy kompanioni Kmicica zachowywali się lepiej od kowbojów?

Mylisz też wyraźnie patriotyzm z kultywowaniem rodzimej zewnętrznej formy. Można być patriotą i w obcej, a nawet wrogiej formie zewnętrznej. Jeśli chcesz, zapytaj o to Irlandczyków, którzy z uporem trzymali się własnej tożsamości, używając języka okupantów. I co byś powiedział o tych, którzy dziś przebierają się za wikingów - zbójów morskich, na których dodatkowo powoływali się naziści?

metafora Łemków w odniesieniu do Indian - bardzo fajna. myślę, że Bazyl po prostu wziął Cię "pod słówko" bo posłużyłeś się stwierdzeniem, że wpasowywano je w schematy powieści westernowych, po czym teraz napisałeś, że jedyny dowód na to to właściwie tylko Twoja książka (nie powołująca się na nic), więc myślę, że niewłaściwym jest w takim wypadku wypowiadać się za całe społeczeństwo skoro nie ma się pokrycia w faktach (chodzi mi wyłącznie o opinię Łemka jako bohatera westernu -skąd wiesz że tak było i czy to nie jest tylko twoja współczesna wizja). Za pomocą ctrl+f wyszukałam w Twojej książce słowa zaczynające się od "łemk.." i znalazłam tam takie zdanie: "Wiedza na temat Łemków i Bojków nie była w środowiskach turystycznych duża" a tu na forum napisałeś, że fascynowano się nimi -więc też jakaś niespójność. Wydaje mi się, że w tamtych czasach nie fascynowano się właśnie kulturą bojkowską (a łemkowską już w ogóle) w Bieszczadach -gdyby tak było starano by się jakoś upodobnić do nich w jakiejkolwiek dziedzinie a nie tworzyć zupełnie inną -nową kulturę na kształt dziki zachód. Odniesienie Bieszczadów do dzikiego zachodu jak sam napisałeś -jakiejś nadziei o utopii, gdzie utożsamiano Amerykę z wolnością wydaje mi się być jak najbardziej trafne.
    Większość Twoich myśli Włóczykiju jest niemalże zaczerpniętych z (swoją drogą bardzo interesującej) książki Rygielskiego "Spór o Bieszczady".
    Ostatnio edytowane przez Corka_Browara ; 04-12-2011 o 18:58
    Jimi

diabel-1410
    Guest

K...... albo jest to megaironia albo ja jestem tempy.Co wsólnego ma husaria z dzikim zachodem nie wiem.SW miałeś być w Bieszczadach,żywić się resztkami po wilkach,innym sposobem -k....-ludzie co tu robicie poza biciem piany-Admini proszę dla mnie albo o bana bez terminu albo o usunięcie tego śmiesznego a nawet durnego tematu

mgła
    Guest

Fajnie Fajnie - jakies postepy?

Bieszczadnik Awatar Biały 13
    Na forum od
    02.2010
    Rodem z
    Wawa

Diabeł nie tak nerwowo ... lepiej aby na tym wątku pisać, a nie na wszystkich innych ...

PS: Ja odbieram wątek Husarii w kontekście wsadzone tu ni z d...y ni z pietruchy, ot tak mamy własnych "Kałbojów".
    Ciekawa jest sprzeczka między Amerykańskim oddechem w społeczeństwie polskim = wolność, demokracja, kontra sowietyzm
    A tym co z Łemkami i Bojkami ?
    Gdzie leży prawda, pośrodku ?!
    Czy w Bieszczadzie jest miejsce na poganiaczy bydła, z pewnością. Gdyż tacy są i co roku napadają na kolejkę jak i towarzyszą targom konnym w Lutowiskach. Jest to metoda na zarobek, ale dla nich również pewien styl bycia. Może w tym temacie należałoby dopytać ich właśnie. Może Prezes z Chmiela również by coś w tym temacie miał ciekawego do powiedzenia.

Łemkowie, Bojkowie, Huculi, Wołosi i inni (nie zapominając o zbójach) = rodzima grupa tych terenów. Czy warto szerzyć ich kulturę? i jak to robić? Czyż to nie oni mieszkali w lepiankach jeszcze w XX wieku? nie mieli za bardzo elektryczności ? Czy to nie są pasterze z "ciemnogrodu". Różne wzory haftu i ubioru, kultura pastrsko-łowiecka ...
    Jak można byłoby tę kulturę promować, jak i co można wykorzystać?

hmm a może niech się dzieje wola nieba i nie warto biadolić na tematy które są z góry przegrane. I znowu bicie piany będzie ...
    Postawcie na harcerstwo, postawcie na Szczep im. "Zośki"!
    przekaż swój 1% http://60i148.org/

Bieszczadnik Awatar Kubryk
    Na forum od
    05.2011
    Rodem z
    Toruń

Cytat Zamieszczone przez diabel-1410 Zobacz posta
    Co wsólnego ma husaria z dzikim zachodem nie wiem.
    też nie wiem, ale fajnie byłoby polować na bizony gdzieś po Rawką....

Bieszczadnik Awatar Biały 13
    Na forum od
    02.2010
    Rodem z
    Wawa

Cytat Zamieszczone przez Kubryk Zobacz posta

ale z lancą w ręku jak husaria ?
    czy z kapeluszem na głowie jak kałboje ?
    Postawcie na harcerstwo, postawcie na Szczep im. "Zośki"!
    przekaż swój 1% http://60i148.org/

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez Biały 13 Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez Kubryk Zobacz posta
    ale z lancą w ręku jak husaria ?
    czy z kapeluszem na głowie jak kałboje ?
    ja to bym najchetniej na takie bizony popolowala z aparatem ech..takie stada po horyzont! a dla klimatu bym mogla miec kapelusz i lance
    Ostatnio edytowane przez bartolomeo ; 05-12-2011 o 11:25 Powód: Poprawiłem cytowanie
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2011

Moi Drodzy w spół-forumowicze ,słyszeliście co wydarzyło się w Cisnej? siły wrogie i niechętne "zakapiorstwu" dokonały aktu wandalizmu!!a mianowicie ,okradziono Kapliczkę Pamięci.Ten symbol pamięci,wolności,ba nasza bieszczadzka Statua Wolności, widać wadziła i bardzo w oczy kuła tych wszystkich dla których Bieszczady to niestety tylko miejsce które się eksploatuje!
    Ale przecież Zakapioryzm my nieliczni mamy we krwi i nikt nam go nie odbierze
    Ps.dziękuje ze tak licznie przybyliście na Zaduszki Zakapiorskie,szczególne pozdrowienia dla Pustelnika Jano

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)