Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 97

Wątek: Ogniomistrz Kaleń

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2012

Domyślnie Odp: Ogniomistrz Kaleń

Artur Bata ''Bieszczady w ogniu'' cytat str.220:'' Wysoko postawiony dostojnik Kościoła prawosławnego powiedział kiedyś, że książka Jana Gerharda Łuny w Bieszczadach i oparty na jej motywach film Ogniomistrz Kaleń wyrządziły wiele złego obecnym stosunkom polsko-ukraińskim, przyczyniając się do podtrzymania, a nawet pogłębienia wzajemnych antagonizmów i uprzedzeń...'' Nie będę dalej przepisywał książki, kto chce niech sam czyta. Moim zdaniem gdyby włączyć do filmu sceny z relacji naocznych świadków niezbicie potwierdzone a świadczące o rzadko spotykanym w dziejach ludzkości barbarzyństwie, wtedy mielibyśmy problem. Oglądaliście gniot pt. Żelazna Sotnia ?

Bieszczadnik Awatar Pawelk
    Na forum od
    12.2008
    Rodem z
    Zamość

Kościół Prawosławny podobnie jak K.K też niejednokrotnie wikłał się w "politykierowanie". Zainteresowanych odsyłam np. do historii ośrodka kościoła prawosławnego w okolicach Chełma na Lubelszczyźnie... Można się zdziwić na jak małym obszarze jak dużo się działo w imię "bozi"

Kolego Partyzant...
    Faktami historycznymi są też bardzo delikatnie mówiąc "wpadki" LWP...

Żelazna Sonia? Tak mam na CD. Ściągnąłem dawno dawno temu. Widziałem oglądałem, chyba rozumiem. Dlaczego stwierdzasz że "gniot"?
    Rozumiem, że masz świadomość jakie filmy wojenne się tworzy. Bo ja rozróżniam trzy typy:
    film wojenny dokumentalny
    film wojenny o wydźwięku pacyfistycznym
    film wojenny o przekazie propagandowym
    Filmów wojennych-antywojennych w życiu obejrzałem z 10. Dokumentów dużo więcej. A reszta jest typowo propagandowa.
    Odnieś się np do historii państwowości narodu ukraińskiego- to raptem w porywach 400lat! Polityka Chmiela daje podwaliny pod kraj dzisiaj zwany Ukrainą. My nie musimy szukać swoich bohaterów narodowych w dzielnych czołgistach z rudego 102.
    Popatrz też na to w jakim kierunku rozwija się kinematografia na wschodzie. Popatrz co produkuje się w Rosji -oni też robią filmy o tych którzy dla większości świat są "trudni do określenia"
    A że Ukraińcy przy dofinansowaniu rządowym nakręcili sobie serial o swoich upowcach? To co. Amerykanie nakręcili sobie Kompanię Braci (achhh ten patos dzielnych amerykańskich chłopców których los zmusił do udziału w wojnie) jakiś czas temu Pacyfik itd. Rosjanie dawno dawno temu skręcili Wyzwolenie i Siedemnaście mgnień wiosny a tak całkiem niedawno Strafbat. No niemiaszki mają swojego Ubota a My Pancerniaków i psa, i dzielnego J23- bez którego wojna by nie poszła tak gładko. Ostatnie lata to dość spory wysyp produkcji wojennych.
    Na co liczyłeś oglądając Żelazną?

Wojna zawsze wygląda tak samo...

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2009

A że Ukraińcy przy dofinansowaniu rządowym nakręcili sobie serial o swoich upowcach? To co. Amerykanie nakręcili sobie Kompanię Braci
    Kompania Braci zdaje się nie nadziewała niemowlaków na sztachety, a upowcy owszem. Taka "drobna różnica".

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2012

Trochę sie obawiałem siadając do oglądania, sam nie wiem dlaczego, może tego, że druga strona ma jednak więcej żelaznych argumentów. Film mnie rozczarował i utwierdził w przekonaniu, że jest filmem pseudodokumentalnym ,którego zadaniem jest budowanie mitu narodowego. Idealizowanie wspomnień, to dość typowe ale niezbyt uczciwe. Myśląc o tym filmie przypomina mi się kilka scen. Na początku filmu z zasadzki ocalał kinooperator i tak sotnia weszła w posiadanie ''amerykańskich konserw'', powiało wolnym światem.. Podobnie politruk po odczycie propagandowym został puszczony wolno, może jeden dla jaj i został puszczony ale trudno w to uwierzyć. Takich epizodów jest za dużo. Ogniomistrza Kalenia nie mogę porównać z Żelazną Sotnią tak jak filmów Munka z Siedemnastoma Mgnieniami itp. inna para kaloszy. Mam świadomość haniebnych zachowań LWP. Zawadka Morochowska to trochę dalej ale Terka całkiem blisko.Nic nie tłumaczy dowódcy który pozwolił zamordować zakładników.Mam okazję rozmawiać z ludżmi którzy nawet dziś(tak!) mogą wyjaśnić tło i przebieg tamtych tragicznych wydarzeń. To co wiem nie pokrywa się w całości z wersją oficjalną. Zadziwiające jest jak dzieci dziesięcio- i -nastoletnie przeniosły w sposób fotograficzny pamięć o tamtych czasach. Jak nie wierzyć komuś kto mając tyle lat stał w szeregu z rękami założonymi na karku i oczekiwał na egzekucję ? Ocalenie przyszło nieoczekiwanie i nie od swoich. Dobrze, że zwróciłeś mi uwagę na Chełmszczyznę, postaram się dowiedzieć więcej.

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

bałbym się prostego uogólnienia , że jedna strona ''be'' a druga ''cacy''.... Kompania Braci to nie byli sami prawi chłopcy, wiem, co się działo w alianckiej strefie okupacyjnej ..../o sowietach nie wspomnę !! / , a jak dobroduszni bracia Czesi potraktowali Niemców Sudeckich w 45 r. / można poszukać filmów np. na you tube - linku nie wklejam , bo sceny zbyt drastyczne !! / .Nie ma wojny czystej, humanitarnej, sprawiedliwej. To syf. Tyle w tym temacie.
    Ostatnio edytowane przez tomas pablo ; 11-07-2012 o 14:12 Powód: literka

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2012

Gerhard miał napisać" Łuny" od nowa. Nie wiem dlaczego: czy nie mógł pierwotnie napisać całej(swojej) prawdy, czy zaskoczyła go krytyka braku precyzji i chronologii opisywanych faktów i to,że pozbierał je z innych, odległych od Bieszczadów miejsc, o co pierwotnie nie dbał .Dla mnie bardzo wartościową pozycją jest książka pt."Gdy brat staje się katem". Jako "partyzant" wiem,że nie ma czystej wojny ale wierze, że w każdych warunkach można zachowywać się przyzwoicie. Cały świat mnie nie musi interesować ale sprawy rodzinne powinny.Kiedyś w Tarnopolu dziadek(nie mój) Priszlak opowiadał mi antypolskie wierszyki, opowiadał o Petlurze że przyjechał na polskiej maszynie i o tym, że doczekał wolnej Ukrainy ale chciałby zobaczyć Polskę. Odpowiedziałem mu, że jesteśmy sobie najbliżsi po krwi i że mam pretensje do tych co nas tak pokłócili, wypiliśmy troszkę, długo by pisać, ech polsko-ruska Madonno... Dziadka nie ma, młodzi mało rozumią, zasypie wszystko zawieje.

Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

trudno powiedzieć czy Lew Bardach miał coś napisać czy to tylko jakieś pogłoski. Co miał tam poprawiać ?...bardziej uwypuklić wątek Żubryda ?. Czy zamach na Waltera ?.....
    Widzisz - ja z kolei , w trakcie rodzinnych opowieści usłyszałem '' nie ma bardziej brudnej wojny niż partyzantka''....Wojna wypacza wszelkie wartości. Rację ma ten , kto szybciej sięgnie po broń.Kto pierwszy zabije. Bogiem i sędzią staje się oficer oddziału. On stanowi prawo. Częsta sytuacja - po okolicy kręci się '' dziwna ''osoba. W czasie wojny było to dość powszechne- ludzie potracili domy, rodziny...I dowódca ma dylemat - puścić ?.... narazić oddział na wsypę , czy ''do piachu '' i po problemie. Rachunek był prosty.

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2012

Zgadzam się, że partyzantka może być "brudniejsza". Gdzie masz trzymać jeńców ? Gdy w pobliżu stacjonującego oddziału kręcił się podejrzany cywil, zwykle dostawał "czapę" właśnie profilaktycznie. Czy w Ogniomistrzu jest coś o "Musze" ? Wiem , wiem jaka to partyzantka. To on w Terce ostrzegł księdza grekokatolickiego, że ma dbać o bezpieczeństwo Polaków, a ten zdążył póżniej w ostatniej chwili odwołać na bok sotennego i tak ocaleli ci z rękami na karku. Jednym z powodów rozwiązania AK w 45r. była pewność, że od partyzantki do bandytyzmu droga jest krótka a to świadczy o odpowiedzialności dowództwa inaczej niż w UPA. "Mucha " umarł kilka lat temu. Przyjeżdżał na polowania, mieszkał w R. Gdy był już stary jacyś ludzie podrzucali mu przez płot ubite jelenie i szybko uciekali, a on nie wiedział co ma z tym mięsem już robić. Wczoraj była rocznica "krwawej niedzieli", wtedy deszczowej dlatego ofiar w kosciołach było mniej. Nawet dzisiaj słyszy się po świecie, że są tacy co nie mają szacunku nawet dla świątyń. Zostawmy świat, tu katem był brat .

Bieszczadnik Awatar Pawelk
    Na forum od
    12.2008
    Rodem z
    Zamość

Emi a przepraszam bardzo, widziałaś ostatnimi czasy film o dzielnych żołnierzach X nakręcony przez państwo Y?
    Kompania z tego co pamiętam traktuje o amerykańskiej 101 powietrzno-desantowej. Hmmmmm... a czym kula od amerykańskiego żołnierza w czaszce człowieka różni się czymś od kuli wystrzelonej przez Ukraińca, Rosjanina, Czeczena, Polaka czy Brytyjczyka? Poczytaj trochę o "osiągnięciach" tej doborowej elitarnej jednostki.
    Każdy naród robi filmy wojenne o swoich żołnierzach wybielając czy ukrywając pewne fakty.
    Ciekawe, że w naszych pancernych nie wspomnieli o tym jak traktowano Ślązaków w służbie niemieckiej wziętych do niewoli blisko linii frontu...
    Powtórzę się
    Wojna zawsze wygląda tak samo

Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

...trudno w ogóle opierać tą wiedzę na filmach....tam krew jest sztuczna. Sceny ''niepoprawne '' się wycina. Za często patos i schemat...szwab to ociężały przygłup...a ''nasi'' to szlachetni , kryształowi bohaterowie. A na wojnie trup już nie ma narodowości. Jest niemy.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)