Pokaż wyniki od 1 do 10 z 97

Wątek: Ogniomistrz Kaleń

Widok wątkowy

Bieszczadnik Awatar KKKrzychoo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Lublin

Domyślnie Odp: "Łuny w Bieszczadach"-J.Gerhard pierwowzór literacki filmu "Ogniomistrz Kaleń".

Cytat Zamieszczone przez MikoX Zobacz posta
    Łuny w Bieszczadach ... kłamstwo na kłamstwie. Komunistyczna propaganda w 90 % z 10% domieszką prawdy. Podobno Gerhard przed śmiercią chciał napisać "prawdziwe łuny w bieszczadach" ale ... nie zdążył. Zginął w nie do końca wyjaśnionych okolicznościach.
    Poza tym - czy w tej walce WP (też KBW) z Ukraińską Powstańczą Armią rzeczywiście byli jacyś polscy bohaterowie ? Nie wydaje mi się.
    Podobno to Kopernik była kobietą Napewno było tam trochę zwyrodnialców i napewno wszystko razem miało wymiar polityczny ale jesli tak to traktujesz to może powiedz coś o Piłsudskim.... Ostatecznie to on wczesniej wywołał wojne, podbił ukraine i nie był wcale lekkim dla Ukraińów. A wczesniejsze czasy?
    Tereny zgodnie z umowami międznarodowymi miały być polskie i trzeba było wyeliminować partyzantke ukraińską Pomyślcie o zwykłych żołnierzach. To proste chłopaki, często solinie wystraszone, chcące za wszelką cene przeżyć. Kazano im walczyć i walczyli.... za siebie, za kolegów, za kraj. Napewno w WP byli bohaterowie
    PS. A łuny bardzo lubię. Fakt że było tam troche propagandy ale traktowałem to zawsze nie jak źródło historyczne ale jako książkę wojeną, sensacyjną
    Ostatnio edytowane przez KKKrzychoo ; 14-12-2006 o 19:19 Powód: Dodałem PS

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)